Jaskyňa mŕtvych netopierov: 10 tipov, čo vidieť v jej okolí
10 min. čítania
24.9.2022 13:00
10 min. čítania

Jaskyňa mŕtvych netopierov: 10 tipov, čo vidieť v jej okolí

7fotiek v galérii
Jaskyňa mŕtvych netopierov Zdroj: Instagram/speleounderground
Uložiť článok
Ak hľadáte originálny zážitok v podobe prehliadky jaskyne, akú len tak nenájdete, zablúďte do úpätia Ďumbiera. Jaskyňa mŕtvych netopierov je unikátom medzi slovenskými jaskyňami a jej názov napovedá prečo.

Jaskyňa mŕtvych netopierov má meno, z ktorého mrazí, no je príhodný – našli sa tu kostry netopierov, ako aj hlodavcov, medveďov a iných zvierat. Kostí netopierov je tu však najviac a niekoľko nájdených druhov je v súčasnosti už vyhynutých – niektoré z nich žili pred 6 000 rokmi.

Výnimočná je aj tým, že je jedinou sprístupnenou vysokohorskou jaskyňou na Slovensku. Jej vchod leží vo výške 1 520 m n. m. a dostať sa k nej môžete nenáročnou túrou. Exkurzia do Jaskyne mŕtvych netopierov je nezabudnuteľným zážitkom v Nízkych Tatrách.

V tejto oblasti si na svoje prídu aj turisti obľubujúci aj náročnejšie výstupy, ale ak medzi nich nepatríte, nič si z toho nerobte. V okolí Jaskyne mŕtvych netopierov nájdete niekoľko lyžiarskych centier, kúpaliská a vychutnať si môžete aj nenáročnú túru k neďalekému plesu.

Ako sa dostať do Jaskyne mŕtvych netopierov?

Autom sa úplne k jaskyni nedostanete, ale zaparkovať môžete na parkovisku Trangoška. K parkovisku dorazíte, ak pôjdete smerom na Tále – Srdiečko. Týmto smerom premáva aj autobus z Brezna. Potom vás bude čakať ešte výstup, ktorý trvá zhruba 1 – 1,5 hodiny.

Po zelenej značke pôjdete trasou Trangoška – Jaskyňa mŕtvych netopierov, odbočka – Jaskyňa mŕtvych netopierov. Trasa má prevýšenie necelých 400 metrov a je celkom nenáročná, preto by ju mali zvládnuť aj menšie deti.

Unikátny zážitok si teda môžu vychutnať návštevníci všetkých vekových kategórií, uistite sa však, že si vyberiete ten správny okruh. Aj najjednoduchšia exkurzia je náročnejšia ako prechod inými sprístupnenými jaskyňami.

Exkurzia A je určená pre každého vrátane rodín s deťmi, no odporúča sa, aby deti boli staršie ako 8 rokov. Tento okruh je charakteristický lanovými trapézovými isteniami a skalnými chodníkmi. Prejsť ho trvá asi 1 hodinu 20 minút a cena pre dospelých je 15 € a pre deti do 15 rokov 10 €.

Ostatné dve trasy B a C sú prístupné iba pre osoby staršie ako 18 rokov, ktoré musia byť dostatočne fyzicky zdatné. Speleotreking B je jednoduchšou z týchto dvoch možností, trvá približne 2 hodiny a stojí 50 € na osobu. V prípade, že chcete skombinovať okruh A a B, cena je 60 €.

Speleotreking C je najťažším z okruhov a potrebujete naň pokročilé lezecké skúsenosti. Trvá viac ako 3 hodiny a zaplatíte zaň 60 €. Ak ste skupina do 10 návštevníkov, prípadne máte záujem o exkurziu mimo otváracích hodín, cena exkurzie je 150 €. Pred návštevou Jaskyne mŕtvych netopierov je potrebné si vstup zarezervovať emailom alebo telefonicky. Viac informácií tu.

1. Ďumbier

7fotiek v galérii Ďumbier Zdroj: iStockphoto

Najvyšší vrch Nízkych TatierĎumbier sa týči do výšky 2 043 m n. m. a je častým cieľom turistov obľubujúcich stredne náročné túry s prekrásnymi výhľadmi na okolitú prírodu. Na jeho vrchol vedie niekoľko turistických trás. Tá začínajúca pri Trangoške je rovnaká, ako výstup k Jaskyni mŕtvych netopierov.

Od jaskyne pokračujte sledovaním zelenej značky, kým sa nedostanete k Chate M. R. Štefánika, kde si môžete oddýchnuť a občerstviť sa. Z Chaty M. R. Štefánika zmeňte značku za červenú, ktorá vedie k Rázcestiu na Krúpove sedlo, potom samotné Krúpove sedlo a odtiaľ už rovno na Ďumbier.

Celý výstup vám zaberie asi 2,5 hodiny v závislosti od vašej kondície. Túra je stredne náročná a dá sa vrátiť rovnakou cestou naspäť, prípadne si ju môžete predĺžiť až na Chopok. Z vrcholu Ďumbiera sa naskytá fascinujúci kruhový výhľad na vrcholy Vysokých aj Nízkych Tatier – Chopok, Kráľovú hoľu či Gerlachovský štít, uvidíte aj Chočské vrchy, Malú Fatru, Slovenské rudohorie a mnoho ďalších krás slovenskej prírody.

2. Kúpalisko Tále a Ski Tále

Ku kúpalisku Tále sa dostanete autom z Trangošky za 9 minút a odtiaľ sú to ku Ski Tále len 2 minútky. V lete sa teda neďaleko Jaskyne mŕtvych netopierov môžete okúpať vo vodnej nádrži a v zime si zas užijete lyžovačku, kde vás v lete čaká golfové ihrisko.

Voda v prírodnom kúpalisku je čistená, no kúpanie je na vlastné riziko. Leňošiť v obkolesení prírody Nízkych Tatier a osviežiť sa v bazéne môžete zadarmo. V neďalekom rezorte si návštevníci môžu zalyžovať, zahrať golf či tenis, ubytovať sa a užiť si wellness.

K dispozícií je aj lyžiarska škola a počas sezóny vám s golfom pomôže skúsený inštruktor. Cena hry závisí od počtu jamiek, dňa v týždni a iných faktorov, no orientačne si 9 jamiek od pondelka do štvrtka môžete zahrať za 35 €.

V zime sa stredisko mení na lyžiarske centrum so zjazdovkami všetkých náročností s celkovou dĺžkou 2,57 kilometra. Cenník v čase písania článku ešte nebol aktualizovaný, ale v sezóne 2021/2022 bola počas hlavnej sezóny cena skipassu pre dospelých na jeden deň 20 €. Viac informácií tu.

3. Demänovské jaskyne

7fotiek v galérii Demänovská jaskyňa slobody Zdroj: iStockphoto

Demänovská dolina nachádzajúca sa na severnej strane Nízkych Tatier ukrýva desiatky jaskýň, z ktorých sú turistom prístupné iba dveDemänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa. Keďže Jaskyňu mŕtvych netopierov a Demänovskú dolinu delia vrchy Nízkych Tatier, najpohodlnejšie sa k nej dostanete autom, no budete musieť ísť naokolo a cesta bude trvať asi 1 hodinu.

Ľadové kvaple, mohutné útvary a ľadopády sú tým, čo dalo Demänovskej ľadovej jaskyni jej meno. Desaťročia prekrásna ľadová výzdoba lákala množstvo turistov, no v súčasnosti je ľadu v tejto jaskyni minimálne kvôli slabým zimám. Aj napriek tomu ju turisti radi navštevujú a pozrieť si ju môžete aj vy, a to za 9 €. Deti a ZŤP majú vstup za 4,50 € a študenti a seniori nad 60 rokov za 8 €. Viac informácií tu.

Demänovská jaskyňa slobody je najnavštevovanejšou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. Môže sa pýšiť kvapľovým vodopádom vysokým 6 metrov, sintrovými farebnými leknami a jazierkami a mnohými inými krásami. Prezrieť si ju môžete v dvoch okruhoch.

Tradičný okruh trvá 60 minút a cena vstupu pre dospelých je 10 €. Deti a ZŤP zaplatia 5 €, študenti a seniori nad 60 rokov 9 €. Dlhý okruh trvá 100 minút a stojí 18 €. Pre deti a ZŤP je cena vstupu 9 € a pre študentov a seniorov nad 60 rokov 16 €. Viac informácií nájdete tu.

4. Lyžiarske strediská

7fotiek v galérii Lyžiarske stredisko Jasná Zdroj: iStockphoto

Prekrásne prostredie Nízkych Tatier a úpätí ich vrchov je priam stvorené pre lyžovačky a zimné športy. Aj v okolí Jaskyne mŕtvych netopierov sa ich nachádza niekoľko – vyššie spomenuté Ski Tále, Chopok Juh, ktorý nájdete hneď pri Trangoške, Mýto Ski & Bikeje od nej vzdialené necelých 15 minút a dobre známe Lyžiarske stredisko Jasná sa nachádza v Demänovskej doline.

Chopok Juh je súčasťou strediska Jasná. Nájdete tu 8 zjazdoviek určených pre začiatočníkov aj pokročilých. Dohromady majú dĺžku 10 kilometrov a prevýšenie strediska je 944 m n. m. s najvyšším bodom 2 024 m n. m.

Mýto Ski & Bike sa nachádza v obci Mýto pod Ďumbierom a rovnako ako Chopok Juh je vhodný pre lyžiarov – začiatočníkov aj pokročilých. Trate sú dlhé 4,6 kilometrov a nájdete ich tam 7. V lete sa stredisko mení na bike park. Viac informácií nájdete tu.

Lyžiarske stredisko Jasná je najväčším lyžiarskym strediskom na Slovensku. Celková dĺžka zjazdoviek je viac ako 50 kilometrov a sú určené pre všetky typy lyžiarov a snowboardistov. Viac informácií o Jasnej aj stredisku Chopok Juh nájdete tu.

Okrem mnohých dráh a zjazdoviek pre lyžiarov, snowboardistov a cyklistov je v lyžiarskych strediskách samozrejmosťou aj veľký výber atrakcií, ubytovania a občerstvenia. Po aktívnom dni na svahu si oddýchnite vo wellnesse, doplňte sily v jednej z reštaurácií alebo si užite atmosféru Après-ski baru.

5. Tarzánia Jasná

Lyžiarske stredisko Jasná ukrýva zábavu aj z iného súdka – lanový park Tarzánia, v ktorom sa vybláznia deti aj dospelí. Adrenalín a zábavu na lanových dráhach prepájajúcich stromy si môžete užiť počas celého roka.

K dispozícií sú tri trasy – dve z nich sú určené pre deti a dospelých s výškou minimálne 150 cm a ďalšia je detská pre deti do 150 cm. Hlavné trasy si vychutnáte za 15 €, pričom červená trasa je dlhá 320 metrov a modrá trasa má dĺžku 211 metrov. Detská trasa má dĺžku 76 metrov a zábava na nej stojí 6 €. Počas lezenia ste chránení lezeckou výbavou a na vašu bezpečnosť dohliadajú skúsení inštruktori. Viac informácií nájdete tu.

6. Vrbické pleso

7fotiek v galérii Vrbické pleso Zdroj: iStockphoto

Čistá voda horského plesa, pokoj, ticho a všadeprítomná príroda – také je prostredie Vrbického plesa. Nájdete ho v Jasnej neďaleko cesty a parkoviska hotela Grand. Odtiaľ je to pešo skutočne len na skok.

Začiatok túry je práve pri hoteli Grand pri rázcestí Jasná, Biela Púť na konci Demänovskej doliny. Odtiaľ sa sledovaním žltej značky k plesu dostanete za krátkych 5 minút, pričom stúpanie je len mierne, a tak je táto kratučká túra nenáročná a vhodná pre všetky vekové kategórie.

Pri najväčšom prírodnom jazere v Nízkych Tatrách si môžete oddýchnuť a pokochať sa výhľadom na okolitú prírodu. Vrbické pleso je prírodnou pamiatkou a platí tu 5. stupeň ochrany. Obhliadku Vrbického plesa môžete spojiť s návštevou Demänovskej jaskyne slobody, ku ktorej sa sledovaním modrej značky dostanete za 1 hodinu.

7. Rozhľadňa Ostredok

Demänovská dolina a jej okolie ukrýva niekoľko prírodných klenotov a človekom vybudovaných zaujímavostí. Jednou z nich je rozhľadňa Ostredok známa aj pod názvom Bencúrová veža vypínajúca sa nad dolinou vo výške 1 170 m n. m.

Samotná veža je vysoká 9 metrov a vidno z nej panorámu Nízkych Tatier s Ďumbierom a Krakovou hoľou, Chopok aj lyžiarske stredisko Jasná. Výstup k rozhľadni je nenáročný. Začať môžete pri Bielej púti na parkovisku, od ktorého krátka túra trvá 20 minút. Sledujte žltú turistickú značku a rovnakou cestou môžete zísť znova dolu na parkovisko.

8. Ohnište

K skalnému oknu Ohnište sa najlepšie dostanete z obce Malužiná, ktorá je od Jaskyne mŕtvych netopierov vzdialená približne pol hodiny. Okružná trasa trvá asi 6 hodín a je stredne náročná.

V Malužinej-Svidove môžete zaparkovať pri pamätníku SNP a pešo pokračovať po žltej značke. Pri Svidovskom sedle značku zmeňte za zelenú, odkiaľ sa strmším stúpaním dostanete už k samotnému Ohnišťu.

Výstup je zaujímavý a skalné okno je skutočne fascinujúcim útvarom, no majte na pamäti, že patrí do ochranného pásma, a tak je vstup k nemu zakázaný. Prezrieť si ho môžete z diaľky a keď budete stáť pod ním, 10 metrov výšky skalnatého otvoru sa bude zdať masívnejších, ako keby ste stáli úplne pri ňom.

9. Vodná nádrž Krpáčovo

7fotiek v galérii Vodná nádrž Krpáčovo Zdroj: iStockphoto

Kúpanie vo vodnej nádrži Krpáčovo je v lete obľúbeným zavŕšením túr v okolitých oblastiach. Exkurziu v Jaskyni mŕtvych netopierov alebo výstup na Ďumbier môžete ukončiť oddychom pri vode, člnkovaním, piknikom alebo výdatným obedom v priľahlej kolibe.

Z Jaskyne mŕtvych netopierov sa k vodnej nádrži vydajte autom a okúpať sa v obkolesení lesov Nízkych Tatier môžete už za necelých 20 minút. Okrem rekreácie sa táto umelá vodná nádrž využíva aj na rybolov. Ak sa vám zapáči a jej okolie si budete chcieť užiť o niečo dlhšie, môžete sa pri nej aj ubytovať.

10. Krakova hoľa

7fotiek v galérii Krakova hoľa Zdroj: iStockphoto

Krakova hoľa sa týči medzi Demänovskou a Jánskou dolinou do výšky 1 752 m n. m. Výstup na ňu je náročný a nehľadiac na to, odkiaľ túru začnete, bude trvať niekoľko hodín. Túru môžete začať pri Trangoške alebo rovno pri Jaskyni mŕtvych netopierov.

Výstup je v začiatku podobný ako na Ďumbier, takže môžete prejsť cez Krúpovo sedlo až na jeho vrchol ako medzi zastávku, ale povaha túry je náročná, preto bude lepšie, ak budete pokračovať po bočnej strane hrebeňa. Najprv sledujte žltú značku, potom modrú. Prejdete cez oblasť Prašivej, Tanečnice, Sedla Javorie a potom k bodu Pod Krakovou hoľou.

Na vrchole vás čakajú prekrásne výhľady na Nízke Tatry, Malú a Veľkú Fatru, Chočské vrchy či Liptovskú Maru. V divokej prírode plnej kosodreviny a skál vás naplní príjemný pocit po zdolaní náročnej túry aj harmónia s prírodou.

Kruhové výhľady z vrcholkov hôr, oddych pri vode, zimné športy – oblasť Liptova a Horehronia je prekrásna v každom ročnom období. Jaskyňa mŕtvych netopierov môže byť tým, čím vás táto oblasť zláka, ale určite nebude posledným miestom, ktoré tam navštívite.

Pred návštevou jaskyne aj okolitých atrakcií si nezabudnite overiť otváracie hodiny, podmienky a aktuálny cenník vstupného. Skontrolujte si predpoveď počasia, aby vám nepriaznivé poveternostné podmienky neprekazili výlet, a už zostáva len jedno – objavovať krásy prírody a užívať si zaujímavosti oblasti naplno.

Informácie v článku boli čerpané z visitliptov.sk, nizketatry.sk, horehronie.sk a ssj.sk.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Turistika, Kam na výlet
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.