Klíčové věci se odehrávají v komunálních volbách. Politolog přiblížil, co občané ovlivní

Politolog Lukáš Jelínek

Ačkoliv komunální volby nemají příliš vysokou volební účast, jsou klíčové. V pořadu Nový den to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Následně přiblížil, co vše mohou voliči svým hlasem ovlivnit.

„Účast ve volbách je standardní. Nejvyšší bývá u voleb do Parlamentu, nejnižší do Senátu. Do komunálních zastupitelstev je tak někde mezi. Panovaly však obavy, zda lidé nejsou situací v zemi tak znechucení, že by k volbám vůbec nedošli. Osobně si ale myslím, že účast bude podobná jako v posledních letech,“ uvedl Jelínek.

Dodal, že někteří lidé mohou mít pocit, že to, co třicet let vytvářeli, se nedaří. „Každý, kdo k volbám přijde, by si zasloužil poděkování. Svou volbou rozhoduje i o svém životě. V obcích se bude hrát o víc než v minulosti,“ pokračoval. Následně vysvětlil, proč Češi k volbám tolik nechodí.

„Nejde o konkrétní volby, ale o projev občanství. Lidé mohou mít pocit, že jim stát nedává tolik, aby mu to vraceli tím, že půjdou volit. Převládá mínění, že musím volit, aby někoho zvolil. Ne, že chci, aby mě někdo zastupoval. Proto je pro kandidáty důležitý kontakt s voliči, u voleb se zúročí,“ sdělil.

O čem voliči rozhodují?

Jelínek zdůraznil, že na komunální úrovni se mnohdy děje mnohem víc věcí, než si umíme představit. „Každý chceme, abychom po ruce měli občanskou vybavenost a pohodlí. Aby v místě našeho bydliště fungovalo školství, zdravotnictví, doprava, aby byly chodníky nebo fungovala kanalizace. To vše mohou komunální politici ovlivnit,“ vyjmenoval.

Připomněl také, že v době krize roste na významu skutečnost, jak obce hospodaří s energiemi. „Zda dělají energetické audity, neplýtvají a tvoří si další energetické zdroje. Pak zde je sociální péče a podpora občanů nad rámec státní pomoci. Bohatší města mohou občanům přispívat. O tom všem se může rozhodnout v komunálních volbách,“ dodal.

Jak se politické kauzy promítnou do výsledků voleb? A byli komunální politici v kampaních vidět? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: