Vyrazte na jeseň aj v zime za slnkom. Láka ním čarovný ostrov Madeira
24.9.2022 14:00

Vyrazte na jeseň aj v zime za slnkom. Láka ním čarovný ostrov Madeira

Uložiť článok
Príjemné teploty sviežeho a zeleného ostrova, ktorý je plný histórie, si môžete užiť aj vďaka novým priamym linkám.

Madeira leží v Atlantickom oceáne a je autonómnou súčasťou Portugalska. Pre celoročne veľmi príjemné počasie jej prischla prezývka „Ostrov večnej jari“. Nielen slnečné dni zatiaľ lákajú britských turistov viac než tých slovenských, to však možno zmenia nové možnosti dopravy na tento kúzelných ostrov.

Vďaka nim sa vydáte objavovať jeho dramatickú prírodu, tradície, ktoré držia stále živé aj hlbiny oceánu, ukrývajúce mnohé tajomstvá.

Na ostrov večnej jari sa dostaneme rýchlejšie

Preč sú časy, kedy sme na Madeiru cestovali drahšie a dlhšie, s prestupom v Lisabone či Porte. Konečne sme sa dočkali priamych liniek do mesta Funchal. Lety bude prevádzkovať nízkonákladová spoločnosť Wizz Air.

Už od 30. októbra má premávať z maďarskej Budapešti. Cestu, ktorá potrvá okolo 5 hodín, môžete absolvovať 2-krát týždenne. S frekvenciou raz za týždeň sa zase bude od 3. decembra lietať z Viedne. Cieľom oboch spojení je metropola ostrova Funchal.

20fotiek v galérii Funchal je elegantný, udržiavaný a pokojný Zdroj: Jana Kristeková

V prvom rade je ideálnou základňou na poznávanie celej Madeiry. Aj do vzdialenejších kútov ostrova odtiaľ vyrážajú autobusy, lode i organizované výlety. Takisto má výbornú infraštruktúru. Turistov poteší blízkosť letiska, z ktorého sa poľahky dostanú lacným mestským autobusom, aj množstvo top reštaurácií či hotelov každej kategórie.

V ponuke je všetko od lacných hostelov po luxusné hotely, kde z izby vojdete hádam až priamo do mora. Funchal však nie je len základňou na výlety, je to veľmi príjemné a elegantné mesto, v ktorom budete radi tráviť čas.

20fotiek v galérii Z hotelovej izby sa dostanete rovno do mora Zdroj: Jana Kristeková

Je kombináciou množstva zelene a úžasných historických pamiatok, napríklad v podobe žltých historických pevností či dverí budov, ktoré zdobí netradičné umenie. V súvislosti s kopcovitým mestom, ktoré poriadne preverí vašu kondíciu, sa často spomína aj nočný život. Ani zďaleka však neklesá na úroveň niektorých bášt turizmu.

Hoci mesto žije, nepreháňajú sa ním „gangy“ ožratých turistov. Takisto sa mu vyhýba divoká doprava. Na cestách sú síce zápchy, no nebýva chaos a vodiči sú tu skôr disciplinovaní a ohľaduplní. Napriek tomu by ste mali mať nejaké šoférske skúsenosti, ak sa túžite vydať po úzkych a kľukatých cestách ostrova.

20fotiek v galérii Do honosnej štvrte Funchalu vás vyvezie lanovka Zdroj: Jana Kristeková
20fotiek v galérii Cesty ostrova preveria vaše vodičské schopnosti Zdroj: Jana Kristeková

Ostrov je verný svojim tradíciám

O Madeire sa hovorí ako o veľmi kultúrnom ostrove. Ľudové zvyky a tradície tam stále majú svoje pevné miesto. Od januára do decembra sa naprieč ostrovom konávajú mnohé podujatia a festivaly. Veľa z nich sa viaže k náboženstvu, rôznym populárnym svätým.

Na ostrove zohráva dôležitú úlohu aj poľnohospodárstvo. V tomto odvetví sa každý úspech „musí“ osláviť. Nejedno z každoročných podujatí preto býva v čase zberu či žatvy. Vďaka sopečnej pôde sa tu výborne darí hroznu, z ktorého vyrábajú lahodné vína.

Zber hrozna sa po celom ostrove, podobne ako vo vinárskych regiónoch Slovenska, náležite oslavuje. Víno tiež tečie potokom na hádam každom podujatí. Dlhú tradíciu, už od 19. storočia, má napríklad karneval. Výborný mesiac na návštevu je tiež december.

20fotiek v galérii Poľnohospodárstvu sa tu darí. Banány rastú aj v meste Zdroj: Jana Kristeková

Obdobie Vianoc je pre domácich výnimočné. Nezačínajú zdobiť a sláviť už v auguste, musia vydržať do decembra, aby rozsvietili svetlá a vychutnali si punč na vianočných trhoch. No čakať sa oplatí. Mestá sa odejú do tisícok svetiel v krásnych farbách, domy sa zaplnia dekoráciami, v oknách a uliciach sa objavia betlehemy.

20fotiek v galérii Pred Vianocami sa celá Madeira rozžiari Zdroj: Jana Kristeková
20fotiek v galérii Na tradičných saniach Babosas sa spustíte z kopca v Monte Zdroj: Jana Kristeková

V stánkoch ochutnáte niektoré z typických pochúťok obľúbenej sezóny – medovníky, chlieb Bolo do Caco či rôzne likéry. Veľmi chutná je ginja z rozličného bobuľového ovocia ako kyslé čerešne či poncha, nápoj z citrusovej šťavy, medu a rumu. Súčasťou osláv býva aj bohatý program plný kultúrnych, náboženských, etnografických a umeleckých prejavov, ktorý beží až do začiatku januára.

20fotiek v galérii Príprava tradičného nápoja Poncha Zdroj: Jana Kristeková

Jedným z vrcholov sviatočného obdobia je príchod Nového roka. Na Madeire ho vítajú úžasným ohňostrojom. Ostrov bol dokonca v rokoch 2006 až 2010 držiteľom rekordu. Do Guinessovej knihy ho zapísali za najväčší ohňostroj na svete. Rekord sa už síce podarilo prekonať, no Madeira sa stále pýši neskutočným predstavením svetelných efektov.

Za turistikou v každom ročnom období

Pre milovníkov turistiky je Madeira úžasným ostrovom. Jej krajina je ohromná. Je dramatická a zelená, a to najmä na jeseň či v zime, keď o niečo častejšie zaprší. To ale nie je prekážkou, aby ste si krásy prírody užívali aj v chladnejšom ročnom období.

Teploty sú i v zime skôr jarné, 15 až 20 °C. Hoci to platí o nižších polohách, do vysokých hôr sa budete musieť obliecť trochu lepšie. Turistické chodníky vás dovedú až k najvyššiemu vrchu ostova, k Pico Ruivo, ktorý sa týči vo výške 1 861 metrov. Pred cestou však dobre zhodnoťte svoju kondíciu, aby ste sa z dlhej túry stihli vrátiť za svetla, a to najmä v zime, keď sú dni kratšie.

20fotiek v galérii Madeira je svieža a zelená aj vďaka zimným dažďom Zdroj: Jana Kristeková

Alebo si zvoľte menej náročnú trasu. Madeira je hornatý ostrov, no nie na všetkých trasách „vypustíte dušu“. Napriek tomu sa i popri levadách dostanete ku krásnym miestam. Levada je zavlažovací systém, ktorý tvoria stovky kilometrov kanálov. S ich pomocou voda z dažďa či horských vodopádov na severe zavlažuje suchší juh.

20fotiek v galérii Cestičky pri zavlažovacích kanáloch vedú krásnou prírodou Zdroj: Jana Kristeková

Popri týchto kanáloch vytvorili chodníky na ich údržbu. Ich sieť pretkáva celý ostrov. Cestičky časom objavili aj turisti, ktorí nimi prechádzajú cez lesy, údolia, k vodopádom padajúcim z útesov a úžasným vyhliadkam. Madeira ich má naozaj veľa a pri ceste k nim sa nemusíte ani veľmi namáhať.

Napríklad až takmer pod úžasné Pico Arieiro, tretí najvyšší vrch ostrova, sa dostanete autom. Lanovkou sa zase vyveziete do Monte, ktoré je honosnou štvrťou Funchalu. Mesto a nekonečné more, na ktorom sa odrážajú farebné stavby z dôb minulých, môžete obdivovať z vyvýšenej terasy alebo počas jazdy na Babosas.

20fotiek v galérii Na tretí najvyšší vrch vedú turistické cesty aj tie pre autá Zdroj: Jana Kristeková

Sú to tradičné prútené sane, ktoré poháňajú chlapíci v klobúkoch po asfaltovej ceste. Magický Funchal, hoci z väčšej diaľky, uvidíte aj z morského útesu Cabo Girao. K presklenej vyhliadkovej terase, kde budete mať pocit, že lietate, sa tiež dostanete aj lanovkou.

20fotiek v galérii Cabo Girao a jeho presklenná terasa nie je pre bojkov Zdroj: Jana Kristeková

Okúpete sa v mori aj s delfínmi

Veľkolepá príroda Madeiry je domovom mnohých živočíchov. No našťastie tu nežije nič, čo by vám ublížilo alebo vás iritovalo, žiadne komáre či hady. Stretnete najmä rôzny hmyz a vtáky. Nič mohutné. Teda, ak nehovoríme o vodách, ktoré ostrov obklopujú. Leží v severnom Atlantickom oceáne, kde žije vskutku pestrá plejáda tých najväčších cicavcov sveta - veľrýb.

20fotiek v galérii Veľryby sa ukazujú v každom ročnom období Zdroj: Jana Kristeková

Najviac ich je síce od jari do jesene, no v každom mesiaci a ročnom období sa tu dva či tri druhy vyskytujú. Aj v decembri nám množstvo z nich narážalo do lode, ktorou sme vyrazili za ich pozorovaním. A kým na Islande sme i uprostred augusta na lodi mrzli, na Madeire si niektorí užívali plavbu len v tričkách. Do vody sme k nim ale neskákali.

Plávať a šnorchlovať sa ale dá, a to celoročne, s delfínmi, ktoré okolo ostrova plávajú vo veľkom počte. Dary mora, hoci našťastie nie konkrétne tieto, sú na Madeire obľúbenou pochúťkou. Podľa vašich želaní vám na mnohých miestach pripravia niektorú z desiatok druhov rýb, ktoré tu lovia.

20fotiek v galérii Niekedy sa neokúpete, len môžete pozorovať besné vlny Zdroj: Jana Kristeková
20fotiek v galérii V Porto Moniz vyformovala láva prírodné bazény Zdroj: Jana Kristeková

Ak neviete, kam ich ísť ochutnať, skúste Câmara de Lobos. To, že v dedinke rybárska tradícia prežíva dodnes, prezradia farebné lodičky, ktoré kotvia v neveľkom prístave. Ráno po nich niet ani stopy, vydávajú sa spolu s rybármi na more, aby sa postarali o úlovok, ktorý vám naservírujú v miestnych reštauráciách.

20fotiek v galérii Promenáda spája Funchal s dedinkou Câmara de Lobos Zdroj: Jana Kristeková
20fotiek v galérii Camara de Lobos žije z darov mora Zdroj: Jana Kristeková

Podvečer ich zase uvidíte posedávať, popíjať silné pivo Coral či pálenku z cukrovej trstiny a hrať karty. Aj v tejto dedinke nájdete prírodné bazény, ktoré sú na Madeire jednou z top atrakcií.

Tie najúžasnejšie sú v Seixal, kde ich obklopuje úžasná príroda a čierna pláž, a v Porto Moniz. Vytvorila ich sopečná láva a vyplnila priezračná, ale poriadne studená morská voda s teplotou 20 º C a 21º C. Ak to podmienky dovolia, vykúpete sa tu celoročne. Ak veľmi fúka, ostanete unesení mohutnými vlnami, ktoré sa divoko rozbíjajú o skaly.

20fotiek v galérii Na východe sa z mora dvíhajú dramatické útesy Zdroj: Jana Kristeková

Medzi kameňmi žiaria aj pláže

Členité pobrežie ostrova ma dostalo na prvý pohľad. Neboli to len prírodné bazény. Charakterizujú ho poriadne dramatické útesy, ktoré sa často dvíhajú do neskutočných výšok. Niektoré z najrôznejších skalných útvarov sú potiahnuté zeleným kobercom, iné sú „kopou kameňov“, no všetky vás dostanú výhľadmi.

Najviac sa mi páčili tie na východnom cípe ostrova. Mysom a zároveň prírodnou rezerváciou sa rozbiehajú turistické chodníky, ktoré spájajú niekoľko vyhliadkových bodov. Jeden je dych vyrážajúcejší než druhý. Uvidíte na severné i južné pobrežie ostrova, a na more, v ktorom sa veľkolepo dvíhajú vysoké i ostré skaly.

20fotiek v galérii Pobrežie ostrova Madeira je skutočne čarovné Zdroj: Jana Kristeková

Ak sa sem vyberiete v jasný deň, ukáže sa vám aj ostrov Porto Santo. Leží asi 43 kilometrov od Madeiry a preslávili ho najmä kúzelné piesočné pláže. O piesku a vode sa hovorí, že majú, vďaka vysokému obsahu minerálov, liečivé účinky.

Okrem relaxu si tu tiež užijete mnohé aktivity vonku ako rybolov, potápanie, windsurfing, kitesurfing, vodné lyžovanie, jazdu na horskom bicykli či paragliding.

Do tohto dovolenkového raja sa z Madeiry dostanete trajektom, ktorý sem premáva celoročne. Čo sa týka pláží, Madeira z toho vychádza trochu horšie. Kúpať sa tu skôr dá v už spomenutých prírodných bazénoch alebo na plážach, na ktorých sú hlavne okruhliaky. Niekoľko piesočných pláží napriek tomu nájdete, hoci nie všetky z nich vytvorila príroda.

Piesok tu chýbal, tak ho proste doviezli zo severnej Afriky. Vydať sa za ním môžete k mestám Calheta, Machico, Prainha či Seixal. Ani jedno neleží blízko Funchalu, ktorému skôr svedčia vysoké útesy. Ich majestátnosť sa ukazuje najmä medzi metropolou a dedinkou Câmara de Lobos.

Miesta spája niekoľko kilometrov dlhá promenáda, na ktorej si vychutnáte pohľad na more aj svieži vzduch.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.