Založ si blog

Hranice a ploty

Hranice už od dávna obmedzujú život ľudí. Slúžia na ochranu záujmov v tej ktorej krajine vládnucej ideológie

Snáď jedinou zaujímavou stránkou hraníc je pohraničný folklór šmelinárov a ochrancov hranice, ktorý je námetom aj pre početné literárne diela.

Nám najznámejším šmelinárom bol náš národný hrdina merajúci od buka do buka. Podaktorí poliaci by aj život dali za to, pri výmene názorov v krčme, že ten bol ich hrdinom.

Kradol kone na jednej strane hranice, predával na druhej, ale aj naopak aby naspäť nešiel naprázdno. Akurát si musel dávať pozor, aby ich neponúkal pôvodnému gazdovi. Ochrancovia hraníc si pri tom obyčajne plnili povinnosti v inej doline.

Nová doba preorientovala pozornosť na fajčivo. Bola zábava sledovať, ako v lôžkovom vozni, vo všetkých možných skrýšach napratanom kartónmi cigariet, uniformovaný ochranca hospodárstva našiel jeden vopred určený kartón, nachádzajúci sa obyčajne v neobsadenom kupé. Zaujímavá bola tiež púť balíkov s kartónmi po prechode hranice z medzinárodného vlaku do vnútroštátneho, vo vyťahaných rukách uniformovaného ochrancu hospodárstva, na strane vlaku neurčenej pre nástup a výstup cestujúcich.

Na ochranu ideológie a hospodárstva na hranici sa väčšinou ponúkajú a preto asi aj vyberajú chamtivé, arogantné, nekultúrne osoby, vyžívajúce sa v zneužívaní tej štipky moci, ktorú môžu uplatňovať voči bezbranným cestujúcim núteným prechádzať hranicu.

Osobitne dômyselnú hranicu tvorí plot. Každý si určite spomenie na veľký čínsky múr. Nám ale bola bližšia „železná opona“, takto nazvaná ideológmi západného „demokratického“ sveta.

Mimochodom používanie maskovacích pojmov východný a západný namiesto jasného, zrozumiteľného pomenovania tej ktorej ideológie je vzhľadom na guľatosť Zeme nelogické. Či je niečo východné alebo západné záleží od konkrétneho miesta pozorovateľa.

Nevôľa prijímať ľudí, prichádzajúcich z oblastí druhej ideológie s cieľom podieľať sa na spotrebe výdobytkov spoločnosti, je asi neprekonateľná. Veľa o tom vedia taliani, turci a juhoslovania hľadajúci po vojne svetlú budúcnosť v Nemecku. Podobne aj súčasní migranti z Afriky a blízkeho východu snívajúci o lepšom živote v Európe.

Ale ani naši občania emigrujúci na západ neboli vítaní s otvorenou náručou. Len veľmi ťažko sa uchytili, pokiaľ tam nemali bohatého mecenáša alebo nespolupracovali s tamojšími ochrancami ideológie.

Smutné je, že ani po páde „železnej opony“ myšlienka plotov nezanikla. Naopak, najnovšie sa ploty, podľa vzoru spoza veľkej mláky, budujú na ochranu „demokracie“ pred migrantami, len sa presunuli na nové hranice ideológií.

Mier a slobodu milujúcim ľuďom naďalej zostáva len snívať o skutočne demokratickom, slobodnom svete bez hraníc, plotov a nezmyselných ideológií obhajujúcich iba záujmy straníkov a ich prisluhovačov.

Prvé kolo

25.03.2024

Máme ho za sebou, po podľa politológov nudnej predvolebnej kampani. Dokonca nikto z kandidátov, ani ten od koho sa to najviac očakávalo, nevytiahol žiadnu pecku. Jednoducho len bežný stranícky folklór dvojkrížového trojkopčia. Volebné miestnosti boli vybavené klasicky, papierovou jednorazovou urnou a papundeklovou španielskou stenou, aby voliči nemohli navzájom odpisovať, [...]

Štatistika

23.03.2024

Rozmýšľam nad štatistickými údajmi dvojkrížového trojkopčia za rok 2023. Počas roka vzniklo vyše 11 tisíc dopravných nehôd. Zomrelo pri nich 265 osôb, ťažko sa zranilo 869. Údaje o škodách spôsobených dopravnými nehodami som žiaľ nenašiel. Vyše 12 tisíc osôb jazdilo preukázane pod vplyvom alkoholu. O tom, koľko vodičov nedodržuje obmedzenia rýchlosti a koľko [...]

Medveď

18.03.2024

Do Mikuláša sa zatúlal medveď. Deti dvadsiateho prvého storočia by povedali, že asi mal pokazenú navigáciu. Pritom pohyb divej zveri v obývaných zónach nie je vôbec výnimočný. V čase keď všetci pracovití ľudia odpočívajú v rámci prípravy na ďalší deň budovania demokratického kapitalizmu, obývané zóny ožívajú divou zverou, ktorá využije relatívny kľud na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 221
Celková čítanosť: 740665x
Priemerná čítanosť článkov: 3351x

Autor blogu

Kategórie