Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Souboj o Prahu: Pět největších politických hráčů řeklo, komu by hlas NIKDY nehodili

  • Autor: trap,ses - 
    Aktualizováno -
    24. 9. 2022
    18:19
    24. 9. 2022
    14:00

    Napříč republikou probíhají od páteční čtrnácté hodiny komunální volby do zastupitelstev obcí. Výjimku netvoří ani Praha, která jakožto hlavní město poutá pozornost i mimopražských občanů i z důvodu probíhající aféry Dozimetr, v rámci níž skončil ve vazbě jeden z primátorových náměstků. Každý hlas se počítá, proto do volebních místností zavítali také představitelé pěti politických uskupení, které podle předvolebních průzkumů mají největší šanci usednout na magistrátu.

    Array

  • 1.Primátor nechce SPD a komunisty

    Komunální volby platí podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) za ty nejdůležitější. „Jde o záležitosti, týkající se našeho bezprostředního okolí. Je to také otázka směřování města do budoucnosti,“ dodává. Bude se schvalovat Metropolitní plán, který ovlivní podobu města na desetiletí dopředu. Současný primátor má také pro nerozhodné voliče jasnou radu, občané by se měli řídit především podle toho, jak se městu vedlo pod tou kterou reprezentací v minulosti a návrhy, které stojí v jednotlivých programech.

    VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2022 V PRAZE NAJDETE ZDE >>>

    Hřib nečeká, že voličské preference jeho strany ovlivní například kauza Dozimetr. „Jedno je jisté, Piráti v tom vůbec nejedou. Žádný Pirát není zapletený v této kauze,“ upozorňuje Zdeněk Hřib. Když by byl znovu zvolený primátor, přál by si, aby pokračovala současná magistrátní koalice Piráti – Praha Sobě a STAN. Sám primátor vhodil svůj lístek „překvapivě“ Pirátům.  

    „Žádné číslo dvě neexistuje,“ směje se nad otázkou, kdyby nevolil Piráty, komu jinému byl dal hlas. Když se Blesk zeptal, koho by rozhodně nevolil, odpověděl, že nechce v čele Prahy žádné extremisty. „SPD, KSČM, to jsou strany, které bych já určitě nikdy nevolil. Nabízí nějaký jednoduchý, ale naprosto nesmyslný recept na řešení problémů. Záleží, nakolik demokratické strany zvládnou odkomunikovat své vize a vysvětlit lidem, že skutečně řešení existují, ale jsou o něco složitější a možná budou trvat o trošku déle,“ dodává. Budoucnost prý není v populistických stranách, které nás zavedou na východ, nebo do minulosti.

    Zdeněk Hřib (Piráti) odvezdal svůj hlas v komunálních volbách ve Vršovicích. (23. září 2022) Zdeněk Hřib (Piráti) odvezdal svůj hlas v komunálních volbách ve Vršovicích. (23. září 2022) | Blesk.cz - Jan Dařílek
  • 2.Ondřej Prokop poukazuje na kauzu Dozimetr

    Za tři největší problémy Prahy považuje Ondřej Prokop (ANO), předseda pražské organizace ANO 2011, dopravu, parkování a bydlení. „Ale také zhoršující se nepořádek v ulicích, zvyšující se počet bezdomovců, rozbité chodníky a veřejný prostor na sídlištích a čím dal tím větší počet Pražanů na hranici či za hranicí chudoby,“ komentuje. Podle Prokopa nebude jednoduché v dnešní době plné krizí vládnout, je potřeba silná a kompetentní rada.

    Když by nemohl volit svou stranu, vybral by si Ondřej Prokop kandidáty napříč kandidátními listinami různých stran, které zná a věří, že svou práci dělají slušně, poctivě a ku prospěchu Pražanů. „Ostatně o tom by komunální volby měly být. Občané by měli volit lidi, které znají a kterým věří, že budou jejich obec spravovat, jak nejlépe dovedou,“ myslí si.

     

    Rozhodně by nepodpořil Piráty ani Prahu Sobě. „Už jen kvůli tomu, jak dlouho trpěli mafiánské praktiky související s kauzou Dozimetr a nebyli ochotni přiznat politickou odpovědnost na celé kauze. Nemám rad pokrytce a sraby. Chlap a politik by měl umět uznat chybu a omluvit se za ni,“ zastává.

    Ondřej Prokop (ANO) u voleb do pražských zastupitelstev. Ondřej Prokop (ANO) u voleb do pražských zastupitelstev. | Ondřej Prokop

  • 3.Bohuslav Svoboda chce čelit krizím

    Podle bývalého primátora a lídra koalice SPOLU Bohuslava Svobody (ODS) by mělo k volbám přijít co nejvíce lidí s ohledem na nastalé krize. „Volby jsou vždycky důležité, ale ty současné jsou mimořádně důležité. Když si uvědomíme současnou energetickou krizi, válku na Ukrajině a celý ten svět kolem nás, je potřeba se zúčastnit voleb a dát svůj hlas k tomu, abychom tuto dobu zvládli,“ vyzývá Bohuslav Svoboda na sociálních sítích. 

    Volit byl hned první den v pátek 23. září. V politice mu vadí populisté a komunisté. „Spolu jsme porazili populistu, dostali komunisty z parlamentu a spolu vracíme Českou republiku na politickou mapu západního světa,“ raduje se. S koalicí Spolu pro Prahu složenou z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL neplánují žádné experimenty. Jejich cílem je život Pražanům usnadnit a zlepšit. 

    Bohuslav Svoboda (ODS) se svou rodinou u komunálních voleb do zastupitelstev. Bohuslav Svoboda (ODS) se svou rodinou u komunálních voleb do zastupitelstev. | Facebook Bohuslav Svoboda

  • 4.Janu Čižinskému vadí ANO i „extremisté

    „V tuto chvíli musíme vyřešit, aby při současném růstu cen každý Pražan zvládl blížící se zimu,“ myslí si Jan Čižinský (Praha sobě). „Následně se budoucí vedení musí začít bavit o tom, jaká bude Praha pro naše děti a vnoučata, namísto aby se politici dohadovali kvůli jednomu novému přechodu nebo rozšířeném tramvajovém ostrůvku.“

     

    Jan Čižinský prý samozřejmě udělal velký křížek pro tým Praha sobě jak na magistrát, tak v Praze 7. Když by nemohl hlasovat pro svou stranu, podpořil by některou ze stran, s nimiž chtějí i nadále rozvíjet Prahu, tedy STAN nebo Piráty. „Nedal bych nikdy hlas hnutí ANO, o extrémistech, jako je SPD nebo KSČM, ani nemusím hovořit. Jakkoliv na celostátní úrovni bych problém asi neměl, nedal bych hlas pražské koalici SPOLU v její současné podobě,“ dodává.

    Předvolební debata Blesku z Prahy: Jan Čižinský (Praha sobě). Předvolební debata Blesku z Prahy: Jan Čižinský (Praha sobě). | Blesk:Jakub Poláček

  • 5.Petr Hlaváček: Dozimetru je mi líto

    Před finální rovinkou působí náměstek primátora a lídr kandidátky STAN Petr Hlaváček dobře naladěný, byť unavený. „My jsme v té kampani vnímání jako ti průseráři, ale zároveň si myslím, že jsme přišli se spoustou témat, která jsou pro Prahu velmi důležitá,“ sdělil. Mrzí ho ale, že je STAN neustále konfrontováno s kauzou Dozimetr, přestože zcela obměnilo kandidátku.

     

    Kdyby nemohl volit starosty, zamýšlel by se nad Prahou Sobě, kvůli tomu že je mu blízký Adam Scheinherr - náměstek primátora pro oblast dopravy, se kterým se mu dobře spolupracovalo. Rozhodně by naopak nevolil hnutí ANO, kvůli nulové rozpočtové kázni. Podotkl ale, že se i s Patrikem Nacherem, lídrem ANO, dá spolupracovat a nelze mu upřít některé zásluhy, které městu zajistil svým působením ve sněmovně.

    Petr Hlaváček, kandidát na primátora Prahy za STAN dorazil do volebního štábu (24. 9. 2022) Petr Hlaváček, kandidát na primátora Prahy za STAN dorazil do volebního štábu (24. 9. 2022) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

    Video  Prezident Miloš Zeman u komunálek: Poprvé odvolil v Lánech! A zmínil pitomce.  - Blesk TV - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

karmazdarma ( 24. září 2022 14:15 )

Já osobně bych v životě nedal hlas zkorumpovanému MAFISTANU. Tady záleží na úhlu pohledu páni politici. Ale koryto je koryto ,není liž pravda .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa