Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Volby 2022

Pokud lidé brali volby jako referendum o vládě, tak nás ocenili, řekl Fiala

Petr Fiala hovoří na tiskové konferenci ve štábu koalice SPOLU. (24. září 2022) foto: MAFRA

Premiér a předseda ODS Petr Fiala považuje výsledky komunálních i senátních voleb za úspěch. Koalice SPOLU podle něj posílila ve všech krajských městech a má i dobrou výchozí pozici pro druhé kolo senátních voleb. „Pokud lidé přistoupili k volbám jako k referendu o vládě, tak z výsledků jasně vyplývá, že naši práci ocenili. A já jim za to děkuji,“ vzkázal Fiala voličům.
  14:47aktualizováno  22:43

Koalice SPOLU podle Fialy ukázala, že je schopna čelit tvrdé kritice a kampani opozice. „Andrej Babiš koncentroval hlasy levicových voličů, sdružuje ty, kteří slyší na jeho populistickou politiku. Ukázali jsme, že jsme schopni tomu čelit,“ řekl premiér Fiala.

Komunální volby podle něj pro SPOLU dopadly úspěchem. „Takřka ve všech krajských městech jsme oproti minulým výsledkům posílili,“ uvedl. Nadějné jsou podle premiéra i výsledky prvního kola senátních voleb, ze kterých do druhého kola postoupilo 21 kandidátů koalice. „Je to silný krok k tomu, abychom splnili náš cíl - udržet většinu v Senátu. A výsledky naznačují, že bychom tam mohli ještě posílit,“ doplnil Fiala, který poprosil voliče, aby kandidáty SPOLU podpořili i příští týden ve druhém kole.

Výsledky koalice SPOLU hodnotila pozitivně i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „V komunálních volbách jsme dopadli velmi dobře. Lidé ocenili práci našich zastupitelů, kteří pro ně pracovali již v minulém období,“ uvedla šéfka TOP 09.

Volby prý spíš než referendem o vládě, považovala za souboj mezi kompetencí a populismem. „A jsem ráda, že kompetence má stále navrch, byť se populisté hodně snaží,“ doplnila Pekarová.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na tiskové konferenci připomněl, že lidovci dosáhli podle očekávání v komunálních volbách nejlepšího výsledku ze všech sněmovních stran. „Máme dvojnásobně víc zastupitelů než ANO a SPD. Takže odmítám titulky, že ANO v komunálních volbách triumfovalo,“ řekl Jurečka.

Vláda s ANO v Praze? Nepravděpodobné

I v letošních volbách se podle něj ukázalo, že má smysl dát síly dohromady pod značkou SPOLU. „Opět jsme se v celé řadě měst dali dohromady, jak pro komunální, tak i senátní volby. Budu rád, když na radnicích budeme usilovat o koalice na půdorysu vládní pětikoalice či s regionálními uskupeními,“ nastínil šéf KDU-ČSL.

Na tiskové konferenci ve volebním štábu vystoupil také pražský lídr SPOLU Bohuslav Svoboda. Ten v hlavním městě kráčí za vítězstvím. Novinářům řekl, že se bude přednostně snažit vyjednat koalici na půdorysu vládní pětikoalice. „Jsme přesvědčeni, že je to pro Prahu jediné možné řešení,“ vysvětlil Svoboda.

„Jako hlavní město má Praha zcela jiné podmínky než ostatní města. Vládnutí zde vyžaduje spoluúčast státu. Městský okruh nevyřešíme penězi a silou města, potřebujeme k tomu spolupráci s vládou a parlamentem,“ vysvětlil Svoboda důvody, proč bude SPOLU prosazovat koalice na půdorysu vládní pětikoalice. „Naše vláda s hnutím ANO je velmi nepravděpodobná,“ uvedl již dříve.

Zástupci pražského SPOLU se v neděli sejdou k jednání o dalším povolebním vývoji. „Všechno se brzy dozvíte,“ ujistil Svoboda.

Referendum o vládě? Absurdní, blábol opozice, zní z vládní koalice

„Skoro se mi podle účasti zdá, že to žádné referendum o vládě nebylo. Celý pokus opozice udělat z toho referendum o vládě mi připadal absurdní,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda, který dorazil v sobotu dorazil do volebního štábu koalice SPOLU v centru Prahy mezi prvními.

„Pevně věřím, že tam, kde takhle spolu kandidujeme, tak budeme úspěšní, zejména v Praze,“ řekl iDNES.cz šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Ukazuje se, že ta značka má sílu a myslím, že vzájemná spolupráce je mnohem víc než vzájemné vymezování,“ řekl místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek ke značce koalice SPOLU. „Referendum o této koalici, to je blábol hnutí ANO, který používá jako marketingový tah,“ uvedl Bartošek.

Ačkoli lídři opozičních ANO a SPD vyhlašovali, že jde o „referendum o vládě“, lídři vládních stran to nebrali vůbec vážně. Dopředu totiž věděli, že po volbách do třetiny horní komory parlamentu nepřijdou vládní strany ani o pohodlnou většinu v Senátu, ani o většinu 108 křesel z 200 ve Sněmovně.

ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti měli dosud dohromady 65 senátorů a souboj letos probíhá o 18 z těchto 65 míst.

„Vystavujeme účty těm, kteří vedli naše města a obce,“ řekl šéf lidovců Jurečka, když v Rokytnici u Přerova spolu s manželkou odevzdal svůj hlas v místních komunálních volbách. Takový je podle něj smysl komunálních voleb.

Ve hře je i křeslo šéfa Senátu Vystrčila

ODS obhajuje v komunálních volbách šest pozic primátora a pozice v radách 18 magistrátů. V Senátu mají občanští demokraté společně s TOP 09 největší senátní klub a obhajuje 5 křesel z 27, včetně předsedy horní komory parlamentu Miloše Vystrčila. Ten v prvním kole na Jihlavsku získal 45 procent hlasů. Za týden se ve druhém kole utká s Janou Nagyovou, která spolu s Andrejem Babišem čelí u soudu stíhání kvůli čerpání evropské dotace na Čapí hnízdo. V prvním kole senátních voleb získala 30 procent hlasů.

Vystrčil po sečtení hlasů poděkoval svým voličům, že se nenechali odradit negativní kampaní hnutí ANO vůči jeho osobě. „Voličům patří velké poděkování a velká vděčnost, že neuvěřili těm lžím, které o mně šířil zejména Andrej Babiš, ať ve formě postů nebo dopisů, které rozesílal všem voličům, a ohodnotili moji práci tak, že postupuji do druhého kola. Velmi si toho vážím a jsme voličům vděčen. Zároveň prosím, aby přišli volit i ve druhém kole,“ řekl ČTK Vystrčil.

Lidovci se ve volbách pokoušeli udržet největší počet zastupitelů ze všech stran zastoupených ve Sněmovně, který minule získali. Zastupitelů mají 3 850 a vyjednali 290 starostů. TOP 09 obhajuje 535 zastupitelů a 41 pozic starostů.

„Naše strany koalice SPOLU mají nejvíce komunálních politiků v České republice, konkrétně lidoveckých zastupitelů jsou téměř čtyři tisíce,“ připomněl Jurečka. Pro jeho stranu budou zásadní i senátní volby. Obhajují totiž v horní komoře parlamentu nejvíce míst - 7 ze svých současných 12 křesel v Senátu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!