Klobása, toast s avokádem i štrúdl. Co strany nabízí ve štábech a kde je raut nejchudší?

Jídlo ve volebním štábu hnutí STAN.

Zajímavosti o komunálních a senátních volbách

Chleba s avokádem, grilované kuře nebo klobása, ale i štrúdl nebo další sladkosti. I když do většiny volebních štábů ještě nedorazilo mnoho politiků, novináři jsou už většinou kompletní. Strany se jim snaží čekání zpříjemnit alespoň občerstvením. Letos jsou ale rauty chudší, než byly během voleb do Poslanecké sněmovny. Kde se co podává a kde nejvíc šetří?

Ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti, a tak novináři v jednotlivých štábech tradičně čekají na příchod politiků a sledují vývoj sčítání hlasů. Teprve po sečtení těch nejzásadnějších okrsků předstoupí zástupci stran před novináře s hodnocením voleb. Během odpoledne tak nabízejí alespoň občerstvení, které si mohou jak novináři, tak politici nabídnout.

Nejbohatší raut má letos během komunálních voleb jednoznačně hnutí Starostů a nezávislých, jejichž volební štáb se nachází u Malostranského náměstí. Po několika kauzách hnutí je to možná poněkud překvapivé. STAN přesto ve svých „vlajkových volbách“ čeká úspěch. Na výběr jsou obložené talíře se sýry, salámy, obložené croissanty i dortíky. Na stole nechybí ani toasty s avokádovou pomazánkou či cheesecake s levandulovými okvětními lístky.

„Novináři a kameramani došli k nevyřčenému konsensu, že je nejlepší ochutnat vše a naráz. Nejméně populární položkou na stole se stala již tradičně zelenina,“ hlásí z místa redaktor CNN Prima NEWS Viet Tran.

„Špatně“ se nemají ani reportéři ve štábu Pirátů. Ti nabízí grilované kuře, klobásy, hermelíny, koláčky, slaný štrúdl i sladkosti.

V ostatních štábech je ale nabídka menší a podává se pouze studený raut. Například u vládní koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nechybí bagetky, ovoce, koláče či štrúdl. Přibyl také tác s řízky a bramborový salát. K pití si mohou přítomní dát kávu nebo vodu.

V presscentru SPD personál donesl novinářům tác s houskami, ovocem, koláči, dorty i dalšími zákusky.

Nejhůře na tom jsou novináři ve štábu hnutí ANO, kde reportéři dostali jen tácy s obloženými sendviči a dezert. Připravené jsou podle informací CNN Prima NEWS porce pro 80 lidí, nabídka ale pestřejší nebude. Kávu si mohou novináři udělat z automatu, za „lepší“ kafe z kávovaru si zaplatí 60 korun.

Jde tak o velkou změnu. Když začátkem září Andrej Babiš se svým hnutím zahajoval horkou fázi kampaně, raut pro novináře byl výrazně bohatší. V nabídce byly obložené mísy, různé druhy limonád i teplé jídlo.

Lépe také rauty vypadaly loni během loňských sněmovních voleb. Tam raut sestával z řízků, guláše, chlebíčků, ovoce, zeleniny i dezertů.

Tagy: