Hlavní obsah

Kalousek: Souboj Vystrčila a Nagyové je bojem o vládní politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejzajímavějších duelů letošních senátních voleb se odehrává na Jihlavsku, kde svůj post obhajuje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Proti němu stojí mimo jiné i kandidátka hnutí ANO Jana Nagyová, která je vedle předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše obžalována v kauze Čapí hnízdo z dotačního podvodu. Podle někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska právě tento souboj symbolizuje boj o vládní politiku, řekl ve speciálním volebním vysílání Novinek.

Miroslav KalousekVideo: Novinky

 
Článek

Na výsledek senátního klání bude mít podle Kalouska největší vliv, jestli se extremistickým a populistickým stranám, kam podle něj patří i hnutí ANO, podaří mobilizovat své voliče, kteří k senátním volbám obvykle nechodí.

„Zejména se o to snaží předseda hnutí ANO (Andrej Babiš) v senátním obvodu Jihlava, kde kandiduje předseda (Miloš Vystrčil) a s Babišem spoluobžalovaná (Jana) Nagyová, bývalá náměstkyně primátora Jihlavy. Tam to dostává symbolickou rovinu,“ dodal Kalousek.

V boji o Senát střet ANO a vládní koalice

Volby

Jako volič koalice SPOLU Kalousek pochopitelně věří ve vítězství Vystrčila. „Máme-li se bavit o symbolu, který se váže na vládní politiku, tak se o něm můžeme bavit v případě statutárních měst a v případě senátního obvodu Jihlava. Tam se bojuje o vládní politiku,“ myslí si.

O tom, proč Babiš vyslal na kandidátku zrovna Nagyovou, má spoluzakladatel TOP 09 jasno. „Mluvíme-li o ANO, tak mluvíme o Andreji Babišovi. To je jeho majetek, jeho politická divize Agrofertu. Babiš je spoluobžalovaný, a pokud by se mu podařilo dostat paní Nagyovou do Senátu, tedy zařídit jí imunitu, tak by se mu podařilo zkomplikovat soudní proces, a to je pro něj velký motiv, proto se tomu tak věnoval,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám