Hlavní obsah

Strany vládní pětikoalice mají v Praze pohodlnou většinu

Aktualizováno

V Praze míří za vítězstvím v komunálních volbách koalice SPOLU před hnutím ANO a Piráty. Do zastupitelstva na magistrátu míří i Praha Sobě, hnutí STAN a koalice SPD. Strany vládní koalice mají podle předběžných výsledků velkou šanci na vytvoření většiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr kandidátky SPOLU v hlavním městě Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Po sečtení 1038 z 1123 okrsků vedla koalice SPOLU s 24,6 procenta. Následovalo druhé ANO s 19,4 procenta. Třetí jsou Piráti se ziskem 17,7 procenta a na čtvrtém místě figuruje uskupení Praha Sobě (14,8 procenta).

Zastoupení na pražském magistrátu by podle průběžných výsledků mělo mít i hnutí STAN (7,6 procenta) a koalice SPD (5,2 procenta).

Podle přepočtu České televize by zástupci SPOLU obsadili v 65členném zastupitelstvu 18 křesel. ANO by mělo 14 mandátů, Piráti 13 a Praha Sobě 11. Pět mandátů by mělo hnutí STAN a 4 koalice SPD. Pro většinu v zastupitelstvu je třeba disponovat alespoň 33 hlasy. Strany pětikoalice by tak měly 36 mandátů.

Lídr kandidátky SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) ve světle průběžných výsledků uvedl, že v prvním sledu hodlá jednat se zástupci stran vládní koalice, tedy Piráty a hnutím STAN.

Svoboda v Praze nevyloučil koalici s ANO, je ale prý nepravděpodobná

Komunální volby

K možné koalici s hnutím ANO, kterou před volbami nevylučoval, se staví skepticky. SPOLU a ANO by ostatně měly jen 32 křesel.

„Pravděpodobnost na koalici s ANO je velmi nízká, ale já nemůžu říct ne,“ řekl Svoboda s tím, že třeba ANO přistoupí na podmínky SPOLU a „zcela změní svůj program.“

„Sejdeme se jako koalice a budeme jednat o možnostech dalšího povolebního vývoje,“ uvedl. Dal najevo, že by se SPOLU mělo na pražské úrovni spojit s Piráty a STAN.

„Pro Prahu je taková koalice jediným možným řešením. Potřebujeme úzkou spolupráci s vládou a parlamentem, proto bychom rádi, kdyby městská koalice fungovala na vládním půdorysu,“ vyjádřil se později.

Lídr ANO v Praze Patrik Nacher připomněl, že Piráti se před volbami vůči některým osobám na kandidátce SPOLU ostře vymezovali, což by mohla být šance pro ANO.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Patrik Nacher ve volebním štábu ANO

Již dříve Nacher uvedl, že by považoval za osobní neúspěch, kdyby hnutí v Praze nezískalo alespoň 20 procent hlasů.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) konstatoval, že by nejraději pokračoval ve spolupráci na stávajícím půdorysu s Prahou sobě a STAN a s těmito stranami chce proto jednat v prvním sledu. Piráti rovněž avizovali, že nechtějí spolupracovat s trestně stíhanými osobami. Této koalici by ale křesla na většinu nestačila.

Lídr kandidátky STAN Petr Hlaváček řekl, že výsledek je nad očekáváním, vzhledem k problémům, kterým hnutí v metropoli v souvislosti s kauzou Dozimetr kolem bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka čelilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám