Souhrn zápasů Ligy národů - sobota 24.9.

24.09.2022, 16:56, aktualizováno 24.09.2022, 22:47
Komentáře a souhrny
Slavící Ukrajinci (© AFP)
Česko doma jednoznačně nestačilo na Portugalsko, zároveň spadlo na poslední pozici v tabulce, protože Švýcarsko nečekaně bralo všechny body ve Španělsku. Ukrajinci registrují svou třetí výhru v tomto ročníku Ligy národů, Arménii venku nasázeli hned pět kousků. Norsko přišlo o náskok ve Slovinsku a ještě nabídli šanci na postup Srbsku, které zdolalo doma jasně Švédsko. Hattrick zaznamenal Aleksandar Mitrovič...
Liga A - skupina 2

Česko - Portugalsko 0:4

24.09.2022 20:45

Góly: 33. Diogo Dalot, 45+2. Bruno Fernandes, 52. Diogo Dalot, 82. Diogo Jota

Česko podlehlo Portugalsku o čtyři góly. V trochu jiných rolích než obvykle byla vidět největší hvězda hostujícího celku Cristiano Ronaldo. Ten nejprve musel být ošetřen po tvrdém střetu s brankářem, následně za dvoubrankového vedení svého týmu zavinil penaltu, tu ale nevyužil Patrik Schick. Dvěma brankami se pod jasnou výhru svého týmu podepsal i obránce Diogo Dalot.

Češi proti Portugalcům naposledy zvítězili ve čtvrtfinále Eura 1996. Od té doby prohráli ve vzájemných duelech třikrát v řadě a přerušit tuto sérii chtěli ve vyprodané Fortuna Areně. Překvapením bylo využití Alexe Krále, jenž v německém Schalke vypadl ze sestavy. Velkou vzpruhou pro domácí bylo naopak nasazení Schicka, který se v reprezentaci představil takřka po roční absenci.

A byl to právě hrotový útočník Leverkusenu, kdo se již v páté minutě efektně uvolnil v šestnáctce soupeře, svou následnou střelu však směřoval pouze nad. Ve 24. minutě poprvé hrozili hosté, když se po rychlé akci dostal k míči Ronaldo. Hvězdu Portugalců hrající se zakrváceným nosem po souboji s Tomášem Vaclíkem ale zradilo zpracování, a k bezprostřednímu ohrožení české branky tak nedošlo. Po půlhodině hry se opět připomněli čeští fotbalisté, hlavička Antonína Baráka šla ale těsně mimo.

Hra se v těchto chvílích přelévala ze strany na stranu, a když ve 33. minutě zakončil svižnou akci svého týmu Dalot, šel celek z Pyrenejského poloostrova do vedení. V nastavení prvního dějství pak zvýšil náskok hostů Bruno Fernandes, který využil nedůrazu české defenzivy a z bezprostřední blízkosti uklidil míč za Vaclíkova záda. Jako dar z nebes pak přišla pro domácí celek penalta, kterou sudí nařídil po ruce Ronalda. Míč si na bílý puntík postavil Schick, trestuhodně ale přestřelil.

Neproměněná příležitost jako by svěřence Jaroslava Šilhavého úplně položila, protože po změně stran působili naprosto odevzdaným dojmem. Toho využil v 52. minutě Dalot, který napřáhl z 20 metrů a nepříliš razantní střelou potřetí překonal Vaclíka. Portugalci byli při chuti ještě v závěrečné desetiminutovce, kdy po rohovém kopu uzavřel skóre utkání na konečných 4:0 střídající Diogo Jota.

Portugalsko tak zvítězilo a může ještě zabojovat o účast ve finálové fázi 27. září, kdy přivítá Španělsko. Česko bude muset ve stejný den zabrat na půdě Švýcarska, se kterým si to rozdá o udržení v elitní skupině.

Více informací k zápasu

Španělsko - Švýcarsko 1:2

24.09.2022 20:45

Góly: 55. Jordi Alba - 21. Manuel Akanji, 58. Breel Embolo

Opravdu výraznou komplikaci zaznamenalo Španělsko v boji o první příčku v tabulce, a tedy co se jeho ambicí na kvalifikaci do Final Four týče. Díky dost nečekané prohře se Švýcarskem přišlo o svou průběžnou první pozici v pořadí, a pokud hodlá ještě o tu nejvyšší metu usilovat, bude potřebovat při nejtěžší možné zkoušce, čili za pár dnů v Braze, bezpodmínečně zvítězit.

Situaci naopak zásadním, pozitivním směrem kupředu posunuli hosté, a to, bohužel, na úkor českých fanoušků. Zaznamenali totiž v nejvhodnější moment poskočení na třetí místo, takže před posledním kolem dostali události jasně pod svou kontrolu. Jestliže se totiž očekávalo, že na závěr doma proti Česku budou muset vyhrát, aby se udrželi na áčkové úrovni této soutěže, pak nyní jim bude stačit pouze neprohrát, poněvadž aktuálně mají na svém kontě o dva body více než jejich hlavní sok v boji o záchranu. Připomeneme-li fakt, že Češi v souběžně hraném utkání padli před vlastními fanoušky vysoko s Portugalskem, a evidentně nejsou v tak dobré pohodě jako během červnového termínu, není Švýcarsko bezpochyby ve vůbec špatné pozici.

Bylo vidět už od úvodních chvil, jako by domácí nebyli ve své kůži. Švýcaři naopak potvrdili, že jejich červnový skalp Portugalců se neudál jen vlivem náhodných okolností, a hned ve 21. minutě využili jednu ze svých prvních větších šancí. Už čtyři minuty předtím vyslal Španělům jasný vzkaz Embolo, a i když by jeho trefa stejně neplatila kvůli ofsajdu, dokázal se zjevit na každý pád do velmi slušného postavení. Jenže ani tohle varování výběru La Roja nestačilo. A když poté Vargas zahrál rohový kop centrem na hranici brankového území, kde našel přesně slabě hlídaného Akanjiho, jenž bouchl hlavou míč o zem a zacílil ho pod břevno, bylo vážně více než zřetelné, že Španělsko ani náhodou nečeká vůbec jednoduchá pořízená. Obzvláště za stavu na hrací ploše, jaký bylo možno sledovat, tedy že domácí v útoku spíše tápali a strádali.

V 55. minutě přesto Španělsko ukázalo, jak efektivní umí být při proměňování příležitostí, a vyrovnalo gólové účty. Parádní práci odvedl Asensio, který pronikl středem pole, poté přihrál doleva na volného Jordiho Albu, jenž lehce přelstil brankáře Sommera. V 58. minutě se však zdařilo Švýcarsku znovu propracovat k vedení, a to už tentokráte udrželo až do závěrečného hvizdu sudího Turpina. Zase mu dopomohl ke vstřelené brance kop z rohu, Vargasův pas se dostal na bližší tyčce k Akanjimu, ten míč přiťukl k Embolovi, který pak již lehce doklepával.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko531111:210
2.Španělsko52217:58
3.Švýcarsko52034:86
4.Česko51134:114
Liga B - skupina 1

Skotsko - Irsko 2:1

24.09.2022 20:45

Góly: 49. Jack Hendry, 82. Ryan Christie (pen.) - 18. John Egan

Dobře hrající Skotové i přes nepříznivý vývoj v Hampden Parku nakonec porazili houževnaté Irsko nejtěsnějším poměrem 2:1, rozdílovou branku zaznamenal zhruba deset minut před koncem Ryan Christie proměněnou penaltu. Domácí výběr se tak vrátil na první místo skupiny 1 s dvanácti body a je stále neporažen, na závěr proti Ukrajině potřebuje k postupu do vysněné Ligy A vybojovat alespoň remízu.

Skotsko je v tuto chvíli před Ukrajinou o dva body, nicméně uhájit dosavadní neporazitelnost nebude vůbec jednoduché. Naopak Irové si lehce zkomplikovali svou cestu za záchranou v Lize B, protože jsou stále třetí se čtyřmi body a před poslední Arménií mají náskok jediného bodů. V úterý na závěr tohoto ročníku Ligy národů přivítají svého úhlavního rivala a v Dublinu musí přinejmenším uhrát nerozhodný výsledek.

Svěřenci trenéra Stephena Kennyho přitom začali mnohem lépe a již v 11. minutě poprvé rozvlnili síť, avšak branka Parrotta neplatila kvůli zřetelnému ofsajdu. Mírný outsider tohoto sobotního utkání se přeci jen dostal do vedení za dalších sedm minut. Po odvráceném rohovém kopu vznikl v pokutovém území Skotska obrovský zmatek, kterého nakonec využil dobře postavený John Egan a zblízka propálil naprosto bezmocného brankáře Gordona.

Domácí vzápětí přidali a srovnat mohli přesně po odehrané půlhodině, jenomže McGinn pálil o kousek vedle levé konstrukce. Kýženého vyrovnání se však dočkali čtyři minuty po výměně stran. Přesnou mušku měl Jack Hendry, který po precizním pasu od Christieho skóroval hlavou s pomocí protější tyče. Modrobílí od tohoto okamžiku výrazně ožili a nakonec se podruhé prosadili v 82. minutě.

Po hlavičce McTominaye totiž zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnáctce střídající Browne a švýcarský rozhodčí Schärer neváhal s nařízením pokutového kopu ani vteřinu. K němu se postavil právě Christie a střelou doprostřed branky s přehledem překonal gólmana Bazunua.

Více informací k zápasu

Arménie - Ukrajina 0:5

24.09.2022 15:00

Góly: 22. Oleksandr Tymčyk, 57. Oleksandr Zubkov, 69. Artem Dovbyk, 81. Danylo Ihnatenko, 84. Artem Dovbyk

Ukrajinci velmi rázně odpověděli na nedávnou porážku se Skotskem a do sítě domácí Arménie vpravili ponižujících pět branek. První půle ještě vypadala jako nudná pasáž, ale po změně stran Ukrajinci zasadili do sítě brankáře Jurčenak čtyři branky. Dvěma zásahy se blýskl střídající kanonýr Artjom Dovbyk.

Ukrajinci chtělo vyhrát, aby napravili poslední nezdary a znovu si od Skotů vzali první místo v tabulce. Arménie doufala ve výhru, která by ji aspoň na chvíli dostala z poslední příčky. Hostující hráči byli jasnými favority, ale to je dost možná stresovalo. Nevyvarovali se totiž několika chyb hned v úvodu. Nejprve v páté minutě propadl na půlící čáře Chačaraba a do protiútoku se dostal Zelarayán. Jeho bombu na vzdálenější tyč ale brankář Lunin dokázal vyrazit.

Luninovi krátce poté přidělal práci Bičachčjan, jehož rána sice nebyla náročná, ale Luninovi míč přesto vypadl z rukavic a nebýt rychlého reflexu jeho obránců, dost možná by měl velké potíže. Pak už se Ukrajina začala probouzet. V 19. minutě dostal dobrou nahrávku do vápna Cyhankov a jeho rána nadělala brankáři Jurčenkovi velké potíže.

Mnohem fotbalovější řešení ukázali Ukrajinci o tři minuty později. Cyhankov se otočil s míčem ve vápně a poslal do uličky balon na Zubkova. Ten nahrával na zadní tyč, kde ve skluzu zasáhl míč Oleksander Tymčyk a Ukrajina vedla! Jinak ale první půle mnoho fotbalové krásy nenabídla. Po změně stran to ale bylo úplně jiné utkání.

Delší dobu po změně stran trvala hluchá pasáž bez šancí či dramat, ale v 57. minutě Ukrajina dokázala zvýšit svůj náskok. Tentokrát se role prohodily, Tymčyk nahrával z křídla na Oleksandera Zubkova a ten z voleje zakončil nechytatelně pod břevno! Za dalších dvanáct minut přidali Ukrajinci další trefu. Mykolenko nahrál elegantně za obranu Zubkovovi a ten centrem snášejícím se pod břevno nechal hlavičkovat osamoceného Artjoma Dovbyka - 3:0.

Střídající střelec Artjom Dovbyk měl prsty i v další trefě Ukrajinců. Devět minut před koncem totiž přihrál z vápna do druhé vlny a Danylo Ignatěnko propálil vše před sebou. Ukrajina vedla už o čtyři branky.

Ukrajinci ale pořád neměli dost a po pouhých třech minutách stvrdili své vítězství pátou brankou. Po menším závaru před bránou si Artjom Dovbyk nenechal míč vzít a lobem ho poslal do brány - 5:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko540111:512
2.Ukrajina531110:410
3.Irsko51135:54
4.Arménie51042:143
Liga B - skupina 2

Izrael - Albánie 2:1

24.09.2022 20:45

Góly: 46. Shon Weissman, 90+2. Tai Baribo - 88. Myrto Uzuni

Izrael při vyřazení Ruska z letošního ročníku Ligy národů ovládl skupinu 2 s osmi body a bez jediné porážky postoupil poprvé ve své historii do elitní Ligy A. V sobotu totiž po nervydrásajícím závěru porazil Albánii nejtěsnějším poměrem 2:1, rozdílovou branku vsítil až v nastaveném čase Tai Baribo. Domácí tak zakončili skupinu důležitou výhrou a před druhým Islandem si vytvořili nedostižný pětibodový náskok.

Svěřenci trenéra Alona Hazana dobře věděli, že jistotu postupu do nejvyšší výkonnostní kategorie jim dá jen výhra, ta se ovšem nerodila vůbec lehce. Hosté naopak zůstali na třetí příčce s jediným bodem a v úterý si to rozdají o konečné druhé místo s Islandem, který potřebují porazit. Úvodní dějství tohoto střetnutí nic zajímavého nepřineslo, k vidění byly jen tři nepříliš povedené střely mezi tři tyče.

Mírný favorit otevřel skóre ani ne po šedesáti odehraných sekundách druhého poločasu. Po přihrávce Kanichowskyho se zjevil v pokutovém území soupeře osamocený Shon Weissman a svůj přízemní pokus umístil přímo k levé konstrukci. V 57. minutě chtěl na opačné straně vyrovnat Cikalleshi po parádním pasu Veseliho, ale jeho hlavička proletěla o pár decimetrů nad břevnem.

Za dalších šest minut naopak mohl pojistit vedení svého výběru Abada, jenomže i on hlavičkoval těsně nad horní tyčku. Albánie z ničeho nic srovnala v 88. minutě, kdy Myrto Uzuni nádherně skóroval svým nechytatelným projektilem přímo do pravé šibenice. Ovšem ve druhé nastavené minutě měl přeci jen poslední slovo izraelský národní tým, o jeho výhře rozhodl střídající útočník Baribo přesně umístěnou ranou do levého dolního růžku.

Více informací k zápasu

Island - Rusko neh.

24.09.2022 00:00

zápas neodehrán

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Izrael42208:68
2.Island30305:53
3.Albánie30123:51
4.Rusko00000:00
Liga B - skupina 4

Srbsko - Švédsko 4:1

24.09.2022 20:45

Góly: 18. Aleksandar Mitrović, 45+1. Aleksandar Mitrović, 48. Aleksandar Mitrović, 70. Saša Lukić - 15. Victor Claesson

Srbsko naplnilo papírové předpoklady v Bělehradě a i přes špatný vstup nakonec porazilo severského vyzyvatele ze Švédska vysoko po výsledku 4:1. Ústřední postavou sobotního utkání se stal kanonýr anglického Fulhamu Aleksandar Mitrovič, jenž otočil vývoj rychlým hattrickem za pouhou půlhodinu. Domácí výběr si tak udržel naději na první místo zaručující postup do Ligy A, naopak hosté si výrazně zkomplikovali cestu za záchranou v Lize B.

Svěřenci trenéra Dragana Stojkoviče mají na kontě solidních deset bodů a díky senzační výhře Slovinska nad Norskem (2:1) se na jiného severského vyzyvatele bodově dotáhli, ovšem pokud chtějí skupinu 4 ovládnout, tak v úterý musí v Oslu zvítězit. Naopak výhra Slovinska rozhodně nepřišla vhod Švédům - propadli se totiž na poslední sestupovou čtvrtou příčku se třemi body a na závěr ve Stockholmu potřebují Slovince porazit.

Úvodní větší možnost byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy se v nadějné pozici zjevil Živkovič, ale tomu před brankářem Olsenem vůbec nevyšlo komplikované zakončení a balón letěl až na tribuny. Neuběhlo ani dalších šedesát sekund a mírný outsider nečekaně skóroval. Na levé straně odvedl vynikající práci Kulusevski, poté nádherně uvolnil zcela zapomenutého Victora Claessona a ten si před gólmanem Vanjou Milinkovičem-Savičem věděl rady, jelikož ho přehodil ukázkovým lobem a zavěsil přesně pod břevno.

Nicméně neuběhly ani další tři minuty a o bleskové vyrovnání se postaral Mitrovič. Zkušený osmadvacetiletý kanonýr využil skvělého centru Živkoviče z pravé strany a povedenou hlavičkou od levého rohu brankového území překonal marně se natahujícího Olsena. Ihned na to zakončoval ve skluzu Vlahovič a prostor tří tyčí minul o decimetry, ve 32. minutě předvedl hostující strážce dva vynikající zákroky proti střele stejného hráče i následné dorážce Tadiče.

Srbsko přeci jen převrhlo misky vah na svou stranu ještě do přestávky a znovu u toho byl nezastavitelný Mitrovič. Tentokráte si v nastaveném čase první půle naskočil na rohový kop Tadiče a prudkou hlavičkou ze šesti metrů zamířil přímo k pravé konstrukci. Mitrovič pak definitivně odrazil odpor Švédska tři minuty po výměně stran - svůj hattrick dovršil pohotovou střelou z osmi metrů do protipohybu naprosto bezmocného Olsena - 3:1.

Avšak Mitrovičovi nestačil ani tento příděl, protože v 56. minutě opět vypálil z deseti metrů a hostující strážce zabránil další pohromě fantastickým zákrokem levou rukou. Domácí přeci jen zpečetili svou výhru zhruba pětadvacet minut před závěrečným hvizdem. Gólový účet zápasu uzavřel záložník italského Turína Saša Lukič, který napřáhl z hranice šestnáctky a svůj křižný projektil nádherně usměrnil do vzdálenější šibenice.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Norsko 2:1

24.09.2022 18:00

Góly: 69. Andraž Šporar, 81. Benjamin Šeško - 47. Erling Haaland

Slovinsko sice brzy prohrávalo, ale nevzdalo se a díky skvělému druhému poločasu dokázalo otočit vývoj utkání. Hlavním hrdinou Slovinska je mladý střelec Benjamin Šeško, autor krásné branky na 2:1.

Jako první málem udeřili Norové. Stoper Bijol totiž fauloval protihráče ostrým skluzem a sudí okamžitě pískal standardní situaci. K ní se postavil mladý záložník Ødegaard a našel centrem obránce Neapole Lea Østigårda. Jeho přesná hlavička sice zapadla za záda domácího brankáře Oblaka, ale sudí okamžitě postřehli ofsajd, takže branka nebyla uznána.

Spolupráce tohoto dua se opakovala i ve 24. minutě a tentokrát se vytasil s perfektním zákrokem brankář Atlética Jan Oblak. Reflexivně vyrazil hlavičku mladého stopera a ani následný rohový kop se zakončením Thorstvedta gólem jen těsně neskončil. Ke konci poločasu o sobě dal vědět i bomber Manchesteru City Erling Håland. Jeho sprint zakončený ranou ale skončil jen na boční síti.

Start do druhé půle měl ale střelec Manchesteru City raketový. Ve 47. minutě totiž domácí vyrobili obrovskou hrubku, když Karničnik nahrával vedle sebe, jenže míč poslal jen do Elyounoussiho. Od něj se balon odrazil k volnému Hålandovi a pro něj už takové situaci nejsou problémem - 1:0 pro hostující Nory.

Domácí Slovinsko se delší dobu nemohlo vzpamatovat z inkasované branky, ale nakonec to dokázalo. V 69. minutě totiž Benjamin Šeško převzal dlouhý pas a naservíroval ho před bránu. Tam byl nejdůraznější Andraž Šporar a ve skluzu přeci jen dotlačil míč do sítě. A to nebylo všechno. Devět minut před koncem totiž stoper Hanche-Olsen nechtěně nahrál hlavou Benjaminu Šeškovi, který si balon zpracoval a pak ho napálil z dvaceti metrů přesně k tyči!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko531111:510
2.Norsko53117:510
3.Slovinsko51225:95
4.Švédsko51046:103
Liga C - skupina 2

Kypr - Řecko 1:0

24.09.2022 20:45

Góly: 18. Marinos Tzionis

Opravdu v pravý čas zabral Kypr, který uzmul v Lize národů svoje první vítězství, a to velmi překvapivě nad doposud bodově stoprocentním Řeckem. Nový trenér Temur Kecbaia prožil velmi úspěšný debut na domácí lavičce a připravil zároveň první zásadní nezdar pro svého soupeře Guse Poyeta, jenž do této doby na hostující střídačce nenašel v mistráku přemožitele.

Do první větší šance se propracovali hosté, to když Tsimikas z levé strany přetáhl svůj pas na zadní tyčku, tam našel Masourase, který míč sklepl pro Douvikase, ten se ocitl ve vyloženém postavení, avšak z blízkosti v koncovce hlavou trestuhodně selhal. A naopak v 18. minutě se domácí okamžitě radovali z branky, jakmile se do slušnější možnosti propracovali oni. Moc povedenou kolmici vyprodukoval Kastanos a naběhnuvší Tzionis z ní vytěžil přesnou střelu.

Řekové žádnou odpověď na inkasování nenašli, ač třeba v 63. minutě zakončoval nebezpečně Fountas a gólman Panayi jeho dělovku s vypětím všech sil vyblokoval do svého břevna. V 72. minutě se Panayi činil ještě jednou, úspěšně vytěsnil pokus z úhlu od Ioannidise. Jinak ovšem Kypr působil v obraně velmi kompaktně, čili těsné vedení nakonec udržel až do konce duelu.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Kosovo 2:1

24.09.2022 18:00

Góly: 82. Gavin Whyte, 90+2. Josh Magennis - 58. Vedat Muriqi

Kosovo se dnes na půdě Severního Irska ujalo vedení a objektivně hrálo minimálně v první polovině utkání lépe. Jenže mnoho svých šancí nevyužilo, zatímco Severní Irsko během posledních deseti minut otočilo skóre!

Jako první málem udeřilo Kosovo. Po dobré ráně Musliji totiž brankář Peacock-Farrell vyrážel míč jen do cesty dobíhajícího Rashicy, jenže ten byl svou šancí tak zaskočen, že nezakončil dobře. Milot Rashica byl strůjcem dalšího rychlého kontru, který málem skončil gólem. Jenže těsně před dobíhajícím Celinou míč dokázal vyrazit domácí brankář Peacock-Farrell.

Delší dobu se nic zajímavého nedělo, až ve 36. minutě se hostující Kosovo dostalo do další velké šance. Centrovaný míč od vápna od Celiny zachytil nehlídaný Rashani, jehož hlavička zamířila těsně nad břevno! Mnohem lepší pocit mohli mít hosté z 58. minuty. Zasloužené vedení vystřelil Kosovu útočník Vedat Muriqi, který byl i míče rychle a přesnou ranou nedal Peacock-Farrellovi šanci zasáhnout.

Jenže to nebylo všechno. Po hodině hry nejprve Muriqi vykopával hlavičku Johnnyho Evanse z brankové čáry. V 82. minutě ale Severní Irsko zabralo a svůj talk přetavilo ve vyrovnávací branku díky ráně Gavina Whytea, jemuž míč přihrál Shayne Lavery. Nadšení domácí fandové ale měli zažít ještě větší extázi. Ve druhé minutě nastavení totiž Whyte prchl po kraji s míčem, nahrál na Magennise a ten hlavičkoval přesně do levého rohu!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Řecko54017:112
2.Kosovo52036:76
3.Severní Irsko51226:75
4.Kypr51223:75

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
Hurrikane

Kvalitní výkon od Norska

Reagovat
Modroočko

Môžeme mať hocijaký názor na smerovanie nášho futbalu, ale osobne som rád, že za posledných 10 rokov sme sa masívne pohli dopredu z hľadiska infraštruktúry. Keď vidím, na akých ruinách hrajú Srbi a Chorváti, tak je to fakt do plaču.

Reagovat
Seydou Doumbia

k čemu ti je ale infrastruktura, když ten fotbal nikoho nezajímá, nikdo nechodí na stadion, žádný emoce, žádný výsledky...to radši oraniště v srbsku a pořádný kotel bláznu na stadioně a nějaké solidní výsledky než toto co předvádi slováci

Reagovat
Beči

Reagovat
Modroočko

Je horšie obdobie, ale pri iných príležitostiach sa tie štadióny zapĺňajú a keď sa zase repre vyšvihne, budú vo väčšom počte chodiť aj na ňu. Okrem toho, tento rok sme organizovali ME U19, o tri roky kandidujeme na usporiadanie ME U21, a to by sa bez slušnej infraštruktúry nedalo. Ten "pořádný kotel bláznů" som na belehradskej Marakane zažil v 2015 a asi máme iné nároky na futbalovú atmosféru, no sú tam 100 rokov za opicami, štadión je otrasný a fanúšikovia hovadá. No a Chorvátsko - na vicemajstra sveta je celkom hanba, že má infraštruktúru, akú má.

Reagovat
exot12

Horšie obdobie?

Toto je realita! Nemáme žiadnych schopných hráčov, väčšina reprezentantov sa pretĺka po rôznych kluboch, takmer žiaden až snáď na Škriniara a Lobotku nie je kľúčová osobnosť.

Nám môže pomôcť zázrak, aby sme spravili nejaký výsledok, ale najbližšie roky sa na tom nezmení absolútne nič.

Na Slovensku sa míňajú peniaze na úplne hlúposti ako je štadión v Košiciach či Prešove, kde vlastne neexistuje poriadne žiaden klub. V Košiciach skrachovali Lokomotíva, 1.FC, klub ktorý vznikol zlúčením s Ličartovcami, ale stavia sa tam štadión. Super nápad! Veď prečo nepostaviť štadión v meste kde skrachovali už 3 kluby za 20 rokov?

Reagovat
EaP

Keď sa chceš vyjadrovať, tak si aspoň zistí, čo sa konkrétne v KE a PO deje. Splietas kokotiny a ešte to považuješ za názor. V Košiciach sa dobudoval štadión hlavne kvôli tomu aby mohla vzniknúť akadémia . Ak chceš štatút akadémie, musíš mať infraštruktúru. Anoz na samotný štadión prispelo mesto aj štát . Ale akadémiu za cca 8 miliónov eur zaplatí FC Košice. Štadión majú v prenájme ale zvyšok, ktorý sa začne po novom roku stavať platia kompletné akcionári FC. Mimochodom, ty ozrmbuch, pozri si priemernú návštevu v druhej lige na štadióne FC a zistíš, že tam chodí pomali viac divákov na jeden zápas ako vo fortunalige dokopy na všetky. To akú má ten klub minulosť neznamená , že automaticky bude rovnaká aj budúcnosť. Ten klub momentálne vybudovali od piky ľudia, ktori to robia hlavne kvôli mládeži a robia to dobre. Ak by to mala byť rychlokvaska ako spomínaš , tie peniaze by naliali do kádra. Oni však niečo chcú vybudovať.

Reagovat
exot12

Samozrejme je to logické, keď chceš buduvať akadémiu, tak začneš štadiónom, lebo to je prvá vec ktorú potrebuješ a žiadna akadémia sa bez veľkého štadiónu nezaobíde, to je také “Must have”

Je to rovnaká logika, ak si budeš musieť postaviť veľký dom, lebo inak si nemôžeš začať hľadať priateľku.

Nechcem sa ťa nejako dotknúť, ale nebudeš ty z východu?

Ešte raz skrachovali tam u Vás 3 kluby a zanikli 2 štadióny, lebo tam nebol nikto schopný sa o tie kluby dlhodobo starať, to je fakt.

Už u Vás padla na hubu aj hádzaná, aj keď sa postavila momentálne po rokoch znova na nohy.

Hokej sa má sťahovať do menšej haly, lebo nemajú na peniaze na tú kde hrajú, ako náhle by USS zastavila kohútik, je hokej na v p*či. Steel arena, mám pochybnosti či je rentabilná ak tam teraz hrajú Košice, ak tam nebudú ďalšia zbytočná budova, ktorá si nedokáže na seba zarobiť.

Reagovat
EaP

Ja neviem, ale ľudia zo západu majú dosť často pocit , že vedia všetko najlepšie. Musíš si v prvom rade uvedomiť, aké finančné pomery sú na západe a aké na východe. Už len získať sponzorov je niečo neuveriteľne náročné. V Bratislave sa postavil štadión pre Slovan Bratislava za peniaze daňových poplatníkov v cene 60 mega , na zápasy tam chodí 1000 divákov a teba trápi , načo je Košíčkami či Prešovu štadión za 13 miliónov ak tie kluby hrajú druhú najvyššiu súťaž. Odpoveď na túto otázku je, že preto, lebo priemerná návšteva v Košiciach na druhú ligu bola minulú sezónu 2380 divákov , túto sezónu je to zatiaľ 2150 ale hralo sa zatiaľ s mužstvami zo spodku tabuľky + derby s Prešovom, kde mimochodom prišlo 4880 divákov. Toľko vám nechodí ani na derby Slovan - Trnava.

Skús na instagrame sledovať FC Košice , pravidelne informujú ako to tam funguje, čo je nové atď. Pravidelne máš možnosť vidieť , že všetko je postavené na výchove mládeže. Ak investori a akcionári majú záujem vybudovať akadémiu kategórie 4 , naliať tam niekoľko desiatok miliónov , je dôležité aby aj štadión mal určitú úroveň. Od spustenia sa finálové zápasy juniorov odohrávajú práve na tomto štadióne aby aj deti pocítili atmosféru veľkého futbalu. Je niekoľko regionálnych súťaží na východe. Mohol by som ti vymenovať xy veci, prečo je ten štadión na východe dobrá investícia.

Rozumieš tomu, že ľudia ktorý sa momentálne venujú futbalu v KE neprevzali žiadne bývalé mužstvo ani sa s nikým nespájali ale vytvorili klub z 0 ? Teda, spojili sa dve mestské časti Barca a Vyšné Opátske a vzniklo FC VSS Košice. Ale to nemá nič spoločné s tým, čo tu bolo doposiaľ. Funguje to už 4 roky a zatiaľ sa ani raz nestalo aby vznikli nejaké problémy . Dotiahli kvalitných sponzorov a posúvajú to každý rok ďalej.

Reagovat
exot12

Zákony matematiky a nejaké finančné zákonitosti fungujú na východe úplne rovnako ako západe

Ak chce klub štadión nech si ho postaví za vlastné a je mi fuk či je to klub z východu alebo západu. Píšeš ako super funguje klub, ktorý je tu 4 roky a hral v pralese, kde sú náklady malé, no postupom do vyššej ligy ti rastú náklady a štadiónom ti zvýši náklady skokovo! Takže ak 4 roky fungoval bez problémov je síce pekné, ale ako sám píšeš, že na východe sú obmedzené možnosti, takže tie problémy sa dajú očakávať a ja sa pýtam odkiaľ to bude klub financovať?

Ak očakávaš príval fanúšikov na štadión, tak realita ukazuje, že štadión s návštevnosťou nič zásadné nespraví.

Dal som ti príklady z ďalších športov ako to tam funguje a je dosť naivné si myslieť, že to bude teraz s futbalom v Košiciach iné.

Ak chcete stavať akadémiu, fajn, ale štadión nevidím vôbec ako prioritu, a ten dôvod , aby si aj hráči vyskúšali hrať na štadióne je síce pekné, ale nerentabilné! Na mládež určite nepríde 7-8k, ale pár stoviek či desiatok ľudí.

Štadión by mal byť plán, keď všetko bude fungovať, začnú tam hrať zaujímavý hráči, podarí sa Vám pár hráčov predať, niečo ako bol Trenčín, ktorý tiež keď potreboval stavať štadión, tak nie je schopný financovať mužstvo a aj štadión.

Reagovat
EaP

Tvoj nick presne vystihuje tvoju podstatu. Keď už si tu svoju papulku obtieraš , aspoň maj argumenty. Asi si sa včera narodil. Hlavne mesto = viac príležitostí = viac peňazí .... To je jediná zákonitosť ktorá platí na Slovensku. K ďalšiemu tvojmu výplodu , odkiaľ budú peniaze? ! Spadnú z neba. Ak ani po jednom dni niesí schopný si čokoľvek zistiť , je venovať ti čo i len pol riadka už len strata času. Lelenc

Reagovat
eleven11

Lelenc

Reagovat
exot12

OK

Ako opakovane tvrdíš, v Košiciach nie sú peniaze, ale chcete postaviť štadión na ktorý nemáte a chcete, aby sa na to poskladali všetci občania, logika level 2000

Je hlavné, že to dáva ľuďom na východe zmysel, bez ohľadu ako hlúpy je tento nápad

Reagovat
exot12

Spomínam si keď Trnava hrala na starom štadióne a ak si dobre spomínam, tak priemerná návšteva bola okolo 10k. Teraz má Trnava nový štadión a koľko ľudí tam chodí? A to hrá Trnava hore

Reagovat
monkej

návštevnosť nemá nič spoločné so štadiónom

Reagovat
exot12

Ja to viem, ale to bola výhovorka prečo ľudia nechodia na futbal.

Úprimne štadión tomu môže pomôcť, ale nie je to riešenie

Reagovat
smazaný uživatel

Mitrovič

Reagovat
Seydou Doumbia

nejlepší útočník na repre úrovní současnosti

Reagovat
Beči

Reagovat
kalino

Akože nesledujem reprezentačný futbal podrobne, ale niektoré tie výsledky sú naozaj prekvapivé, hlavne na úkor favoritov (nemyslím tým iba dnešný deň). Tie MS budú asi viac než vyrovnané, koho tipujete na favoritov, čierne kone a flopy?

Reagovat
Csaplárova past

Fati je zraneny nebo proc chybel na srazu? Sarabia v zakladu? Hehe ...

Reagovat
$dolar$

Odkdy je Arménie uhlavni rival Irska?

Reagovat
smazaný uživatel

Od té doby, co jsou spolu v jedné skupině LN a bojují o záchranu?

Reagovat
$dolar$

Reagovat
tol

Armeny porazily Irsko doma 1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele