Hlavní obsah

Ruská policie zatkla při demonstracích proti mobilizaci další stovky lidí

Ruská policie zatkla při sobotních, místy brutálních zákrocích proti demonstrantům odmítajícím mobilizaci dalších téměř 300 lidí. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na web OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy. Protesty svolala, stejně jako v předchozích dnech lidskoprávní organizace Vesna. Kritika mobilizace zaznívá ale také z oficiálních a prokremelských míst.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ruská policie zatkla při nových demonstracích proti mobilizaci další stovky lidí.

Článek

Částečnou mobilizaci vyhlásil ve středu ruský prezident Vladimir Putin, dotknout by se měla oficiálně zhruba 300 000 mužů s předchozími vojenskými zkušenostmi. Ukrajinští a západní pozorovatelé krok vykládají jako nepřímé přiznání neúspěchu od února trvající ruské války na Ukrajině.

Jen v Moskvě bylo v sobotu na demonstraci proti mobilizaci kvůli válce na Ukrajině zatčeno přes 100 lidí. Z druhého největšího města Petrohradu se na sociálních sítích objevila videa, na nichž muži v uniformách a helmách bijí demonstranty.

Do pozdního odpoledne bylo ve 22 městech po celé zemi zatčeno celkem 289 osob. Web OVD-Info s odvoláním na očité svědky uvedl, že příslušníci bezpečnostních složek proti demonstrantům používali i elektrické paralyzéry.

Putin podepsal zákon, který v Rusku zpřísňuje tresty v době mobilizace

Válka na Ukrajině

Při početně větších demonstracích v den vyhlášení mobilizace bylo podle serveru zadrženo přes 1300 lidí. Někteří ze zadržených mužů na policejním oddělení rovnou dostali předvolání, z kterého pro ně plyne povinnost dostavit se na vojenskou správu.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ruští policisté zadrželi během demonstrace v Moskvě řadu protestujících proti mobilizaci.

Kritika „obuškového systému“

Kritika přístupu armády k mobilizaci podle DPA sílí i z oficiálních míst. Šéf Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidská práva (SPČ), poradního orgánu ruské prezidentské kanceláře, Valerij Fadějev vyzval ministra obrany Sergeje Šojgua, aby ukončil „obuškový systém“ mnoha odvodních komisí v zemi. Řekl, že povolávací rozkazy dostávali i muži bez bojových zkušeností.

Ruská propagandistka a šéfredaktorka státního zpravodajského kanálu RT Margarita Simoňjanová v sobotu vyjádřila rozhořčení nad tím, že povolávací rozkazy jsou posílány nesprávným mužům. „Rozčilují lidi, jakoby naschvál, jakoby ze zlomyslnosti. Jako by je poslal Kyjev,“ uvedla na adresu odvodových komisařů.

Kadyrov se vzepřel: Nás se mobilizace netýká

Válka na Ukrajině

Tisíce lidí stále utíkají ze země, aby se vyhnuly mobilizaci. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov utečence označil za „líné povaleče“, „budižkničemy“ a „zbabělce“, kteří by měli v klidu odejít, protože by mohli armádě jedině uškodit. Zároveň uvedl, že Rusko má ve skutečnosti dostatek zdrojů i mobilizovaných bez záložníků.

Ruský prezident v sobotu odvolal náměstka ministra obrany odpovědného za vybavení a zásobování armády Dmitrije Bulgakova. Stalo se tak na pozadí pokračující ruské mobilizace i problémů se zásobováním ruských vojsk válčících na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám