Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Vojenský převrat v Číně? Sociální sítě zaplavují spekulace o svržení prezidenta, důkazy chybí

Čínský prezident Si Ťin-pching foto: Shutterstock

Sociální sítě zaplavily spekulace o vojenském převratu v Číně a domácím vězení prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten se nedávno účastnil summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v Samarkandu. Během toho měl být podle neověřených informací odvolán z čela Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA). Čínská Komunistická strana ani státní média se k tomu zatím nevyjádřila.
  18:55

Na Twitteru zhruba od pátku trenduje hashtag XiJinping. Mnozí uživatelé tvrdí, že Komunistická strana převzala kontrolu nad armádou. Někteří dokonce spekulují, že novým prezidentem byl zvolen generál Li Qiaoming. Jiní sdílejí memy.

Zpráva se začala šířit, když čínská aktivistka Jennifer Zeng sdílela video, na kterém lze vidět kolonu vojenských vozidel. Podle ní dlouhou až 80 km. „Mezitím se proslýchá, že Si Ťin-pching byl zatčen poté, co ho vysocí úředníci Komunistické strany Číny odvolali z funkce šéfa ČLOA,“ napsala.

Zengová poté doplnila, že zdroj z okolí rodiny nejmenovaného člena čínské Komunistické strany sdělil, že fáma o zatčení prezidenta není pravdivá.

Člen indické nacionalistické lidové strany (BJP) Subramanian Swamy na Twitteru napsal: „Nová fáma, kterou je třeba prověřit: Je Si Ťin-pching v domácím vězení v Pekingu? Když byl Si nedávno v Samarkandu, vedoucí představitelé Komunistické strany Číny ho měli odvolat z funkce stranického velitele armády. Poté následovalo domácí vězení. Tak se to říká.“

Reportérka CNN Frida Ghitisová uvedla, že se Čínou šíří zvláštní zvěsti. „Na sociálních sítích se šíří tvrzení, že v Číně došlo k převratu a že Si Ťin-pching je v domácím vězení. Neexistují však žádné důkazy, že je to pravda,“ napsala a dodala, že většina těchto zpráv pochází z Indie.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.