Hlavní obsah

Senátní volby mají první jisté vítěze, kteří uspěli v prvním kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Letohradu a jmenovec českého premiéra Petr Fiala (KDU-ČSL) se v sobotu stal prvním jistým vítězem senátních voleb, když v obvodu Ústí nad Orlicí už v prvním kole získal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. Dalším kandidátem, který zřejmě k zisku senátorského křesla nebude potřebovat druhé kolo, je Ladislav Václavec z ANO v obvodu Bruntál.

Foto: Město Letohrad, Bez zdroje

Nový senátor Petr Fiala (KDU-ČSL) na snímku ve funkci starosty Letohradu

Článek

Z prvního kola postupují obvykle do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti, pokud ale jeden z nich získá už v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, stává se senátorem rovnou.

Fialovi do karet hrálo i to, že měl v Ústí nad Orlicí jediného soupeře, což se v dějinách senátních voleb stalo poprvé. Po sečtení více než 82 procent hlasů se může pochlubit ziskem 66 procent hlasů voličů, jeho soupeř Stanislav Ešner z hnutí ANO má se ziskem 34 procent už jen pramalou šanci takový náskok dohnat.

Po sečtení 87 procent hlasovacích lístků odevzdaných v Bruntále vede kandidát ANO Ladislav Václavec s průběžným ziskem 59 procent. Za ním se sice seřadilo více kandidátů, ale druhá Pavla Löwenthalová (KDU-ČSL) má pouze 13 procent a šance, že by ještě někdo Václavce ohrozil, už není ani hypotetická.

Fiala a Václavec se tak stanou celkově čtrnáctým a patnáctým senátorem od vzniku Senátu, kteří byli zvoleni už v prvním kole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám