Hlavní obsah

Nový senátor Fiala: Chci více peněz na opravu krajských silnic

Už před otevřením volebních místností v okrsku č. 46 na Orlickoústecku bylo téměř jisté, že senátor bude zvolen hned v prvním kole. Z původně registrovaných tří kandidátů totiž zbyl pouze Petr Fiala navržený KDU-ČSL a Stanislav Ešner za hnutí ANO. Kandidát občanských demokratů a místostarosta České Třebové Jan Kopecký odstoupil poté, co byl přistižen při jízdě autem pod vlivem alkoholu. Větší podporu volič nakonec získal starosta Letohradu Petr Fiala.

Foto: David Taneček, ČTK

Starosta Letohradu Petr Fiala získal senátorský mandát již po prvním kole.

Článek

Čemu se chcete v senátu věnovat?

Rád bych se stal členem výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. To jsou věci, které mě zajímají, dopravě se věnuji dlouhodobě v krajské samosprávě. To je takové základní směřování.

A rád bych samozřejmě také pomohl, aby se zrealizoval vhodný dotační program pro dostupné bydlení, aby se obce nebály ho kvůli podmínkám čerpat. A také bych se rád zaměřil na to, aby měly kraje do budoucna jistotu financí na opravy a modernizace komunikací II. a III. tříd, protože si myslím, že tato oblast není od vzniku krajů dobře nastavená. Prostě, že na to chybí peníze.

Budete opět v případě úspěchu v komunálních volbách usilovat o post starosty?

Už před krajskými volbami jsem musel volit, a v nich jsem uspěl poměrně výrazně, měl jsem nabídku být radním. Ale lidem jsem slíbil, že neuteču, takže jsem zůstal starostou. A nyní jsem avizovat, že pokud uspěju v obou volbách a podle výsledku uvidím, že mě tu lidé chtějí, takže bych byl neuvolněným starostou a byl by tu neuvolněný místostarosta.

Petr Fiala (54)

Od roku 2006 starosta města Letohrad na Orlickoústecku. V letech 2008–2012 a od roku 2016 dosud zastupitel Pardubického kraje. Od roku 2019 stojí v čele hnutí Spolu pro kraj (SproK), které je v současné době součástí krajské koalice. Ve volbách do Senátu PČR kandiduje za KDU-ČSL a SproK.

Narodil se v roce 1968. Po studiu gymnázia se rozhodl pokračovat na pedagogické fakultě v Hradci Králové. Po roce však z vysoké školy odešel a začal pracovat u Českých drah, kde vystřídal řadu pozic, od průvodčího, vlakvedoucího až po ekonoma stanice Žamberk.

Řadu let byl aktivní ve sportovní oblasti, a to i na pozici manažerské. V letech 1998 až 2000 byl místopředsedou Českomoravského svazu hokejbalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám