Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Volby 2022

Exministr Staněk nebo žokej Váňa. Kdo neuspěl ve volbách do Senátu

Hnutí ANO si pro kandidaturu do Senátu vybralo známého a úspěšného žokeje Josefa Váňu. (23. 9. 2022) foto: Petr Eret, MAFRA

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk, osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa nebo místopředseda Senátu Jan Horník. To jsou jen někteří známí kandidáti, kteří neuspěli v prvním kole voleb do horní komory Parlamentu. S politickým mandátem se tak mohou rozloučit.
  20:14aktualizováno  20:20

Zklamání se dočkal třeba Josef Váňa (za ANO), známý žokej a osminásobný vítěz Velké pardubické, který kandidoval v obvodu Plzeň-město.

O asi procento jej na druhém místě předběhla Daniela Kovářová (nezávislá kandidátka), prezidentka Unie rodinných advokátů a bývalá ministryně spravedlnosti. Ta je známá také svými kontroverzními vyjádřeními na téma feminismu či LGBT komunity. Z prvního místa do druhého kola postupuje kandidát koalice SPOLU, starosta Přeštic Karel Naxera.

Neuspěla ani předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková. V Olomouci skončila na čtvrtém místě, do druhého kola namísto ní postoupil letecký záchranář a poslanec Milan Brázdil (ANO) a dosavadní senátor a primář Lumír Kantor (KDU-ČSL).

Na šestém, tedy posledním místě, skončil v Bruntále exministr kultury Antonín Staněk, který byl současně jediným kandidátem Přísahy do Senátu. V Novém Jičíně zase neuspěl Leo Luzar, bývalý poslanec KSČM.

Propad tváří STANu i antivaxerů

Již v prvním kole z voleb pravděpodobně vypadne dosavadní místopředseda horní komory Parlamentu Jan Horník (STAN) i šéf senátního klubu STAN Petr Holeček. Tedy kandidáti hnutí, které v posledních měsících čelí kontroverzím v souvislosti s kauzou Dozimetr. Třeba Horník dokonce skončil až na pátém místě s asi 12 procenty hlasů.

Nízkou šanci na postup má i expremiér Špidla, který kandidoval za ČSSD. Ten se na Praze 11 utkal s řadou výrazných osobností. Například s dosavadní radní a právničkou Hanou Kordovou Marvanovou (za SPOLU) či s bývalým pražským primátorem Tomášem Hudečkem (nezávislý kandidát), který v čele hlavního města stál od roku 2013 do roku 2014. Podle průběžných výsledků skončil až na pátém místě, pořadí se ale ještě může změnit.

„Politika je řemeslo založené na zkušenosti. Já jsem získal velké množství zkušeností a cítím určitou povinnost, protože pořád ještě tu sílu mám, dát ty zkušenosti k dispozici,“ říkal o své kandidatuře Špidla, když ji v červenci oznamoval.

Pohořely i tváře spojené s odporem proti opatřením, které byly zavedeny v důsledku epidemie covidu-19, a současně kandidáti strany PRO 2022. Třeba v Ostravě to zatím vypadá, že do druhého kola nepostoupí viroložka Hana Zelená, kterou pro její názory mnohdy citovaly dezinformační weby, ač ona se od nich distancovala.

V Jihlavě nepostoupil právník Tomáš Nielsen, který kandidoval proti současnému šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Ten je současně předsedou Institutu práva a občanských svobod Pro Libertate, který proslul svými žalobami na stát v souvislosti s protiepidemickými opatřeními.

Kdo naopak navzdory očekáváním v Jihlavě uspěl a do druhého kola postoupil, je Jana Nagyová (ANO), která čelí obžalobě v kauze Čapí Hnízdo. Ta se v předminulém týdnu u soudu omluvila rodině expremiéra Andreje Babiše i jemu. „Pokud někdo v minulosti hypoteticky pochybil, tak jsem to byla já,“ řekla jen před několika dny soudci.

Úspěch zaznamenal i starosta Letohradu a jmenovec premiéra Petr Fiala (KDU-ČSL), který se stal vítězem již v prvním kole, když v Ústí nad Orlicí porazil svého jediného protikandidáta Stanislava Ešnera (ANO). Uspěl a v Brně do druhého kola postoupil i herec Tomáš Töpfer, známý především z Četnických humoresek, nebo kardiochirurg Jan Pirk, oba za SPOLU.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...