Hlavní obsah

Známá jména v boji o Senát: Majerová i Špidla propadli, našlápnuto mají Pirk či Töpfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběžné výsledky prvního kola voleb do Senátu ukazují na neúspěch vůdčích osobností některých stran. Voliče například neoslovila předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová ve volebním obvodě Olomouc, úspěch nezaznamenal ani expředseda ČSSD Vladimír Špidla, kterého strana vyslala do boje v obvodě Praha 11.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Špidla

Článek

Ve volebním obvodě Olomouc po sečtení 89 procent hlasů pohodlně vede kandidát ANO a současný poslanec Milan Brázdil se ziskem 33 procent hlasů, za ním je s 26 procenty Lumír Kantor, jehož do boje vyslali lidovci. Tito dva tak postoupí do druhého kola. Na třetím místě je Čestmír Neoral z ODS a teprve za ním na čtvrtém místě se umístila Majerová, kterou podpořilo necelých 10 procent voličů.

Šéfka Trikolory se na začátku září zúčastnila demonstrace na pražském Václavském náměstí, kde vystoupila mezi řečníky s apelem na vládu, aby ukončila protiruské sankce a zastavila dodávky zbraní na Ukrajinu.

Podobný neúspěch v podobě pátého místa a zisku zhruba devíti procent hlasů zaznamenává někdejší předseda ČSSD a expremiér Vladimír Špidla ve volebním obvodu Praha 11, kde je ovšem zatím sečteno zhruba 15 procent hlasovacích lístků. S relativním přehledem vítězí Hana Marvanová reprezentující koalici lidovců, ODS a TOP 09 se ziskem 35 procent. Za ní je Ladislav Kos (Zelení), který obhajuje senátorské křeslo zatím se ziskem 17 procent. Zhruba 16 procent pak dosud obdržel bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček, který kandiduje jako nezávislý. Špidlu předběhl také kandidát SPD Milan Urban.

Vystrčil jde v Jihlavě do druhého kola proti Nagyové

Volby do Senátu

V sousedním obvodě Praha 10 zatím s náskokem vede kardiochirurg Jan Pirk (Spolu), kterého chce za senátora 44,47 procenta voličů. Do druhého kola postupuje s kandidátkou koalice Zelených, STAN, LES a SEN s Renatou Chmelovou, jež dostala 24,03 procenta. Poslanec SPD Jiří Kobza senátorem nebude. Skončil až na čtvrtém místě s pouhými 11 procenty.

Czernin do druhého kola, Holeček končí

Z vůdčích osobností vládních stran se v prvním kole senátních voleb naopak prosadil například dosavadní senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. Se ziskem 28,08 procenta hlasů ve volebním obvodě Jičín postupuje do druhého kola proti kandidátovi hnutí ANO Jaromíru Dědečkovi, který se mu lepí na paty s 27,65 procenta.

Své křeslo naopak neobhájí dosavadní šéf senátorského klubu STAN Petr Holeček, jenž v prvním kole ve volebním obvodě Mělník skončil až na nepostupovém třetím místě s necelými 20 procenty hlasů. První postupová místa těsně za sebou obsadily Jarmila Smotlachová (ODS) s 24,85 procenta a Andrea Brzobohatá (ANO) s 24,06 procenta.

Herec Tomáš Töpfer, který se uchází o křeslo senátora v barvách koalice Spolu v obvodě Brno-město, jde se ziskem 29,19 procenta do druhého kola proti Bořku Semerádovi, který kandiduje za hnutí ANO a získal 26,60 procenta.

Senátní volby mají první jisté vítěze, kteří uspěli v prvním kole

Volby

Žádný velký úspěch si nemůže naopak připsat bývalý ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk, který kandidoval tentokrát za Přísahu. V jeho volebním obvodě Bruntál všechny ostatní kandidáty převálcoval Ladislav Václavec (ANO), který se s nadpoloviční většinou hlasů 58,56 procenta stal senátorem hned po prvním kole. Staněk obdržel 4,40 procenta hlasů a ze šesti kandidátů skončil poslední.

Výběr článků

Načítám