Hlavní obsah

O2 spustilo svou první kampusovou 5G síť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Operátor O2 spustil tento týden svou první kampusovou síť založenou na mobilní technologii 5G. Bude ji využívat výrobce senzorů a měřáků pro měření tlaku plynů BD Sensors. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Privátní 5G sítě provozují i konkurenční operátoři. Vodafone testuje privátní síť v závodě automobilky Škoda Auto, T-Mobile zavedl 5G infrastrukturu do logistického prostředí společnosti KVADOS. Vedle toho spustil několik sítí v rámci několika tuzemských univerzit.

„Privátní síť má ambici nahradit buď stávající wi-fi řešení, které pro masivní použití nevyhovuje, nebo to míří k úplně novým použitím, k robotizaci, typicky k věcem, které buď není potřeba připojit, nebo to není úplně vhodné, aby byly připojené kabelem. Nezměrná výhoda je v rychlosti. Běžně má wi-fi přibližně setinu propustnosti toho, co jsme teď zkoušeli měřit v rámci našeho kampusu,“ uvedl ředitel pro mobilní produkty a inovace O2 Roman Bacík.

T-Mobile má 5G v Ostravě, pro běžné uživatele ale není

Mobil

O2 v BD Sensors umístila desítky malých výkonných vysílačů do hal, chodeb a kanceláří. „Komunikace u nás ve firmě spočívá v tom, že máme plně elektronickou výrobu. To znamená, že zaměstnanci nepoužívají papír, ale všechno se řídí přes tablety. Dlouhodobě jsme řešili to, že když například přecházejí z jednoho pracoviště na druhé a je tam jiná wi-fi, tak je s tím zásadní problém, protože se jim ztratí spojení,“ podotkl ředitel BD Sensors Karel Mareček.

V rámci sítě soukromých kampusů má její vlastník úplnou kontrolu nad všemi aspekty sítě – jako stanovení priorit, přidělování kapacity vybraným typům služeb či modifikace bezpečnostních zásad. To uživateli přináší potřebnou flexibilitu pro provoz vlastní infrastruktury.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

5G signál je už v celém pražském metru

Mobilní operátoři dokončili pokrytí pražského metra 5G mobilním signálem. Jako poslední zprovoznili technologii v úseku mezi stanicemi Dejvická a Nemocnice...

Výběr článků

Načítám