Hlavní obsah

Šlachta bude zřejmě starostou rodných Pohořelic. Přísaha tam drtivě vyhrála volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohořelice (Brněnsko)

Robert Šlachta se zřejmě stane starostou svého rodného města Pohořelic na Brněnsku. Jeho Přísaha tam v komunálních volbách získala 41,29 hlasů, a s velkým náskokem tak přeskočila druhou ODS, kterou podpořilo 21,1 procenta voličů. Hnutí bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kandidovalo ve volbách do zastupitelstev poprvé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel a předseda Přísahy Robert Šlachta

Článek

Šlachta tak pravděpodobně vystřídá ve funkci starosty Miroslava Nováka z ODS.

Za Přísahou a ODS skončilo třetí hnutí ANO se ziskem 18,48 procenta. S velkým odstupem se na dalších místech umístili Starostové a nezávislí (6,45 %), Moravané (5,39 %) a uskupení Naše Pohořelice (5,34 %). Pod pětiprocentní hranicí skončila KSČM.

„Nemyslel jsem si, že podpora bude tak výrazná. ODS i ANO mají polovinu hlasů. Jde vidět, že lidé chtějí změnu, a tímto způsobem to řekli,“ komentoval Šlachta výsledek.

Jednat bude nejprve s menšími stranami

Šlachta prohlásil, že je připraven stát se starostou. Při povolebním vyjednávání chce oslovit nejprve s menší strany, až poté ODS a ANO, které nyní mají starostu a místostarostu. Spolupráci ale nevyloučil s nikým.

Přísahu zaregistrovalo ministerstvo vnitra loni v dubnu. V loňských volbách do Sněmovny hnutí zůstalo těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých mandátů. Výsledkem 4,68 procenta ale Přísaha předčila například sociální demokraty nebo komunisty, kteří ze Sněmovny vypadli.

Reklama

Výběr článků

Načítám