Hlavní obsah

Před sjezdem čínských komunistů stoupá napětí, objevují se i zvěsti o uvěznění prezidenta Si Ťin-pchinga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivné chování čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nedávném setkání Šanghajské organizace pro spolupráci v Uzbekistánu vyvolalo řadu spekulací. Poté, co se ve čtvrtek k Pekingu přesouvala velká vojenská kolona, ocitoval v pátek indický server TFI Global spekulace z Twitteru, že Si byl odstaven a skončil v domácím vězení. Analytici upozorňují, že zpráva pravděpodobně není pravdivá, indická média se ale těmito spekulacemi ve vysílání zabývají.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (zcela vlevo) a čínský prezident Si Ťin-pching (zcela vpravo) na summitu SCO

Článek

Spekulace umocnilo to, že na pekingském letišti bylo zrušeno na 6000 domácích letů a byl přerušen provoz na vysokorychlostní železnici. To samozřejmě může souviset i s rychlým šířením koronaviru.

Jenomže v  polovině října začne XX. Sjezd komunistické strany Číny a očekává se, že Si Ťin-pchinga potvrdí ve funkci generálního tajemníka. Tím by ale padlo nepsané, leč pevně dodržované pravidlo po smrti Mao Ce-tunga, že nikdo nemůže být generálním tajemníkem více než dvakrát.

Spekulace vyvolalo podivné chování čínského prezidenta na první zahraniční cestě od propuknutí pandemie. Odjel do Samarkandu na 22. Summit Šanghajské organizace pro spolupráci. Účastnil se sice zahájení, ale nesetkal se na večeři nejen s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, což by mohlo být vnímáno jako snaha držet si odstup od člověka, který zahájil válku na Ukrajině, ale ani s indickým prezidentem Nárendrou Módím. Důvodem mělo být dodržování nařízení proto šíření covidu. Ze summitu také odjel před jeho koncem.

Objevila se nijak nepodložená hypotéza, že bývalý čínský prezident Chu Ťin-tao a bývalý premiér Wen Ťia-pao přesvědčili bývalého člena permanentního výboru, aby převzal kontrolu nad Ústředním výborem komunistické strany Číny. K údajnému palácovému převratu mělo dojít v půlce září, kdy byl Si v Samarkandu. Proto se z něj údajně vracel předčasně.

Spekulace podle TFI přiživuje to, že se ministr zahraničí Wang Ji setkal narychlo v USA s bývalým americkým ministrem zahraničí, autorem změny přístupu k Číně Henrym Kissingerem.

Zatímco zprávy o puči v Pekingu mohou být pustou fikcí, napětí v čínském vedení před sjezdem je zřejmě reálné. Svědčí o tom například vysoké tresty pro bývalé funkcionáře za korupci v Číně. Exministr spravedlnosti byl odsouzen na doživotí. Už samotný výskyt takových spekulací, které nejsou nijak potvrzené a zřejmě se nebudou zakládat na pravdě, ale ukazuje na ohromnou nejistotu před sjezdem čínských komunistů.

Čínský exministr spravedlnosti dostal doživotí za korupci

Zahraniční

Analytici vystupující v asijských, především indických médiích, upozorňují, že tyto informace se objevují už zhruba týden. Blížící se sjezd strany je podle nich ideální období, kdy tyto zprávy šířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám