Hlavní obsah

STAN si oddychl, po roku afér čekal větší katastrofu

S trochou nadsázky se dá říci, že v centrále hnutí STAN na Malostranském náměstí v Praze bylo během čeká na volební výsledky slyšet spadnout kámen, který ležel už mnoho měsíců na srdci lídrům hnutí. Podle všech přítomných politiků vládního hnutí, které se poslední půlrok potýkalo s důsledky korupční kauzy Dozimetr, čekali horší výsledky. Katastrofa se však podle nich nakonec nekoná.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Katastrofa se nekonala, raduje se šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Článek

„Přání politické konkurence, abychom zmizeli z politické mapy, se nenaplnilo. V optice kauzy Dozimetr, jsou výsledky nakonec více než kvalitní,“ řekl v sobotu večer předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Dodal, že úspěchem by bylo, kdyby v komunálních volbách získali tři tisíce mandátů.

Jsme nad našimi předpoklady, protože situace byla vážná
Petr Hlaváček, lídr STAN v Praze

Podle Rakušana je dobré, že STAN výrazně bodovali v městech, v kterých kandidovali lídři hnutí. Jako příklad uvedl prvního místopředsedu Lukáše Vlčka, v jehož rodném Pacově STAN volilo skoro 60 procent lidí. Také v Kolíně, kde byl Rakušan dlouho starostou, získali Starostové více než polovinu hlasů.

Zklamání v Senátu

Kauzy z posledních měsíců tak pošramotily důvěryhodnost hnutí STAN zejména v klání o Senát. Hnutí obhajovalo pět mandátů a do 27 obvodů vyslalo 14 kandidátů. Do druhého kola se ale dostali jen čtyři z nich. „Senát zůstává za naším očekávání, tady si nebudu nalhávat, že jsme spokojeni,“ řekl Rakušan.

Rozhovor s Petrem HlaváčkemVideo: Novinky

Po kauze Dozimetr bude naopak považovat za úspěch, pokud se STAN vůbec dostane do pražského magistrátu. V půl desáté večer večer měl STAN v Praze, kam poprvé kandidoval sám mimo volební koalici, přes sedm procent.

Lídr kandidátky a dosluhující náměstek Petr Hlaváček by s takovým výsledkem byl spokojen. „Jsme nad našimi předpoklady, protože situace byla vážná,“ řekl. Doufá, že v Praze vznikne koalice podobná té na centrální úrovni. Naopak vláda ODS a ANO v hlavním městě by podle něj byla„neštěstím pro všechny“.

Reklama

Výběr článků

Načítám