Hlavní obsah

Spokojený Babiš opět zkritizoval vládu: Lidé volby vzali jako referendum

Volební výsledek ANO považuje Andrej Babiš za úspěch. „Myslím, že jsme si významně polepšili. Je to pro nás velký závazek do budoucnosti,“ okomentoval průběžné výsledky na tiskové konferenci šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Zástupci hnutí ANO v rámci předvolební kampaně lidem říkali, aby klání pojali jako referendum o vládě, jejíž rozsáhlou kritiku si Babiš neodpustil ani ve svém projevu ve volebním štábu. To se podle něj podařilo.

„Ukázalo se, že lidé akceptovali naši výzvu, aby brali tyto komunální volby jako referendum o vládě, o nejhorší vládě od vzniku samostatné České republiky, která pro lidi nic nedělá,“ míní předseda hnutí.

Spokojený je i s postupem devatenácti kandidátů do Senátu do druhého kola volby. Zároveň však doplnil, že tam bude zřejmě těžké pro kandidáty hnutí zvítězit, jelikož očekává, že se voliči spojí proti ANO bez ohledu na kvalitu kandidátů.

ANO má šanci na vítězství ve většině velkých měst

Komunální volby

Speciálně z postupu Jany Nagyové (dříve Mayerové), obžalované spolu s ním v kauze Čapí hnízdo, v obvodu Jihlava, kde se utká s Milošem Vystrčilem (ODS), neskrýval nadšení.

„Pan Vystrčil je ostuda Senátu a je to pro nás velká výzva ho v druhém kole porazit a doufám, že nám s tím lidé pomohou,“ dodal Babiš. Pokusil se také uvést na pravou míru vyjádření Nagyové pro ČT, kdy uvedla, že jako první věc by po svém zvolení požádala o imunitu.

„Nagyová se vyjádřila špatně. Je z toho nervózní, není zvyklá na média. Chtěla říct, že pokud by uspěla, že se vzdá imunity,“ tvrdí Babiš.

Do boje o pražské primátorské křeslo ANO vyslalo poslance Patrika Nachera. Ačkoliv je v průběžných výsledcích hnutí v metropoli druhé, tak Nacher příliš neočekává, že by se primátorem mohl stát. Strany Pětikoalice již totiž avizovaly, že o složení vedení města budou jednat primárně mezi sebou.

Strany vládní pětikoalice mají v Praze pohodlnou většinu

Komunální volby

„Dělali jsme maximum, co jsme mohli. Pro mě výsledek v Praze není úplně jasný. Politické subjekty na prvních dvou místech neměly s Dozimetrem vůbec nic společného a lidé to zřejmě vnímali. Subjekty, které s kauzou byly spojeny, skončily na třetím a dalších místech. To je pro mě zásadní informace,“ řekl Nacher.

S volebním výsledkem hnutí v Praze je spokojený, sám si však vytyčil osobní hranici úspěchu, a to více než dvacet procent hlasů. Jinak by to chápal jako své selhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám