Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Volby v Praze vyhrálo Spolu, Svoboda chce koalici na půdorysu vlády

Česko

  22:54aktualizováno  25. září 10:56
ODS spolu s dalšími stranami koalice Spolu (TOP 09 a KDU-ČSL) bude podle volebního lídra Bohuslava Svobody (ODS) na pražském magistrátu usilovat o koalici na půdorysu vlády, spolupráci s hnutím ANO označil poslanec a exprimátor za nepravděpodobnou. České televizi řekl, že pokud k tomu bude mít Spolu dost hlasů, bude primátorem.

„Pokud síla bude, že budeme moct místo ovlivňovat, budu primátorem já,“ uvedl.

Právě uskupení Spolu komunální volby v Praze vyhrálo se ziskem 24,72 %. Druhé místo obsadilo hnutí ANO s 19, 34 % a třetí Piráti 17,73 %. Účast dosáhla 43,87 % voličů.

Svoboda také zmínil, že koalice Spolu už se dohodla, že bude mít na radnici společný klub. K jednání o volebním postupu se sejdou zástupci koalice v neděli. Jednat budou primárně s Piráty a STAN, kteří jsou zastoupeni i ve vládě. Piráti se proti Svobodovi v kampani ostře vyhraňovali. Svoboda se přímo nevyjádřil k tomu, zda by podle něj mohl být dál primátorem Zdeněk Hřib (Piráti). Rozhodnou podle něj vyjednávání a síla jednotlivých stran.

Podle Svobody jsou podstatné také osobní postoje politiků a jejich osobní vztahy. „Má-li něco fungovat, musí všechny tyto hrany být obroušené,“ řekl kandidát na primátora.

Lídr Spolu také novinářům řekl, že vyjednávání začnou v neděli. K personálnímu obsazení a spolupráci s jednotlivými politiky se nechtěl konkrétněji vyjadřovat.

„Hovoříte s někým, kdo je do této chvíle v čele vedoucího uskupení. Jak to bude dál, to já nevím,“ dodal. Spolupráci Spolu s Piráty a Starosty označil později na tiskové konferenci za „jediné možné řešení“ pro hlavní město vzhledem k tomu, že k řadě projektů, například výstavbě městského okruhu, potřebuje spolupráci s kabinetem. „Slova odezněla a před námi je práce, na které se musíme dohodnout,“ uvedl k jednáním s Piráty.

Zajímavé je, že Svoboda kandidoval z prvního místa, v počtu preferenčních hlasů však skončil až na místě pátém. O více než čtyři tisíce hlasů ho předběhla radní Hana Kordová Marvanová, druhý byl Jiří Pospíšil, třetí Zdeněk Zajíček a těsně před Svobodou se umístil starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

Spolupráce s ANO je nepravděpodobná

Spolupráci s ANO naopak předběžně vyloučil. „Obávám se, že má hnutí ANO naprosto rozdílné názory na politiku jako takovou, na to, jak by se měla politika v Praze a Praha vyvíjet. Proto považuji možnost, že bychom dospěli k nějaké shodě, za krajně nepravděpodobnou. Řeknu nulovou,“ uvedl Svoboda.

Posílení SPD v Praze Svoboda připočetl obecné atmosféře, která nahrává vzestupu extremistů. „Řešit problémy tím, že přejdeme k extremismu, se nikdy nevyplatí,“ konstatoval.

Poslední komunální volby v roce 2018 vyhrála v Praze ODS, která získala 14 zastupitelských křesel. Po 13 získali Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). ANO si z voleb odneslo 12 mandátů. Na koalici se po volbách domluvili Piráti, Praha Sobě a Spojené síly, vítězná ODS a ANO skončily v opozici. Primátorem se stal Hřib. Letos se proti posledním volbám změnila koalice na pravici. Namísto původních Spojených sil nyní vytvořily po vzoru centrální politiky novou koalici Spolu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. STAN kandidoval samostatně, stejně jako Piráti, Praha Sobě a ANO.

Už v brzkém večeru se k možné spolupráci vyjadřoval i dosavadní primátor za Piráty Zdeněk Hřib. „Některé subjekty jsou na pětiprocentní hranici, takže uvidíme, jak to dopadne,“ řekl. S jako prvními by vyjednával se současnými koaličními partnery, považuje to za slušnost. Alternativou pro Piráty nejsou SPD a KSČM, které považují za extrémistické strany.

„Piráti by mohli mít na magistrátu nejsilnější klub složený z členů jedné strany. Aspirujeme také na titul nejefektivnější kampaně v porovnání počtu hlasů a vynaložených peněz,“ podotkl.

Výsledky pro vaši obec

Podle pražského lídra STAN Petra Hlaváčka vylučuje jeho hnutí koalici s extremisty a hnutím ANO. Pro STAN připadají jako koaliční partneři Piráti, SPOLU, Praha sobě a Solidarita.

Lídr kandidátky Praha sobě Jan Čižinský napsal, že jeho uskupení posílilo nejvíc ze všech politických sil v Praze. „To je obrovský úspěch, děkujeme Vám za něj a teď všude jednáme o vzniku koalic,“ napsal na Facebooku.

Praha sobě zvítězila v Praze 1, 5 a 7. „Skvělý výsledek téměř dvaceti procent jsme udělali třeba v tradiční baště ODS Praze 2. V celé Praze jsme měli 37 zastupitelů, nově máme 98! I v Praze 7 (kde je Čižinský starostou, pozn. red.) to dopadlo dobře, máme osmnáct zastupitelů z devětadvaceti a můžeme naši městskou část dál dělat příjemným místem pro život,“ vyjmenoval úspěchy Čižinský.

Na magistrátu je však podle něj situace složitější. „Získali jsme méně, než jsme doufali. To je politika, nikdy nevíte, jak drsná a mnohdy špinavá politická kampaň dopadne,“ uvedl.

Autor: