Hlavní obsah

Pokud to bylo referendum o vládě, tak nás voliči ocenili, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) komunální a senátní volby ukázaly, že spolupráce ODS, TOP 09 a lidovců má pokračovat. Spokojen je však i jeho předchůdce v úřadu, šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který by výsledek neměnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci koalice SPOLU sledovali 24. září 2022 výsledky sčítání komunálních voleb. Na snímku Petr Fiala.

Článek

„Posílili jsme i ve volbách do obcí a měst. Třeba v krajských městech to vypadá, že jsme prakticky všude získali více než před čtyřmi lety, držíme první místo v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, ve srovnání se situací před čtyřmi lety je posun výrazný, naši voliči si nenechali vnutit teze o referendu o práci vlády. Pokud k tomu tak přistupovali, tak ji ocenili a já jim za to děkuji,“ uvedl Fiala.

Svoboda v Praze nevyloučil koalici s ANO, je ale prý nepravděpodobná

Komunální volby

Kampaň před obecními a senátními volbami podle Fialy patřila k těm nejvyhrocenějším, voliči podle něj ale dokázali ocenit práci v komunálních zastupitelstvech i v Senátu.

Také poznamenal, že vládní strany v Evropě ve volbách spíše ztrácejí. Výsledky podle něj ukázaly na polarizovanou společnost a na to, že hnutí ANO koncentruje hlasy levicových voličů a těch, kteří slyší na populismus.

Babiš: Významně jsme polepšili

Také předseda hnutí ANO Andrej Babiš je však spokojen, výsledky označil za úspěch. „Jsme rádi, že výsledky zatím vypadají tak, jak vypadají,“ řekl Babiš.

„Celkově si myslím, že jsme si významně polepšili,“ doplnil.

Vyzdvihl zejména výsledky hnutí ve velkých městech, když ANO vyhrálo v sedmi krajských městech, ve dvou k vítězství mířilo. V menších obcích podle Babiše lidé rozhodují více podle osobní známosti s kandidáty než podle stranické příslušnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám