Místo triumfu jen úspěch. ANO bodovalo ve velkých městech, Prahu má ODS, posílilo SPD

Dominika Hejl Hromková Dominika Hejl Hromková
Aktualizováno 25. 9. 2022 7:16
Ve většině krajských měst uspělo hnutí ANO. Přestože ztratilo České Budějovice, suverénně zvítězilo v Ostravě, Karlových Varech nebo ve Zlíně. V Praze posbírala nejvíc hlasů koalice vedená ODS, na radnici by chtěla vládnout s Piráty. Úspěšně volby dopadly i pro SPD. Účastnilo se teprve druhých komunálních voleb a zastupitele bude mít ve všech větších městech.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO v Praze.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO v Praze. | Foto: Libor Fojtík

Bude to referendum o současné vládě, hlásil před komunálními volbami expremiér Andrej Babiš. Šéf hnutí ANO několik měsíců objížděl regiony a burcoval voliče. Ve většině krajských měst ANO vyhrálo, a přestože oproti minulým volbám dvě metropole ztratilo, většinou šlo letos o vítězství suverénní. Opoziční SPD posílila ve velkých městech, ke křeslům v zastupitelstvu se poprvé blíží i v Praze.

"S výrazem referendum bych nesouhlasil. Hnutí ANO se ale skutečně povedlo volby částečně změnit v hlasování o vládě. Fakt, že nevyhrálo v Praze, v Brně, Českých Budějovicích ani v Liberci, naznačuje, že to není triumf, ale prostě jen úspěch," zhodnotil výsledek pro Aktuálně.cz politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity a Národního institutu SYRI. "Nárůst protestních a populistických hlasů je evidentní, ale není to žádné zemětřesení," dodává. 

V Karlových Varech zvítězilo ANO o více než 20 procentních bodů a nechalo za sebou na druhém místě uskupení Karlovaráci. V metropoli nejmenšího kraje Česka tak obhájilo vítězství, a navíc výrazně posílilo. Koalice Spolu složená z vládních stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 tu skončila až čtvrtá za SPD. Také v Ostravě má ANO důvod k oslavám, konkurenty ze Spolu předběhlo o 20 procentních bodů. Výrazným náskokem vyhrálo i v Olomouci, Zlíně, Hradci Králové, Pardubicích a Ústí nad Labem. Bude tak mít hlavní slovo při sestavování povolebních koalic a velké šance na zisk primátora. 

Úspěchem je pro Babišovo hnutí především výrazně vyšší zisk hlasů v řadě velkých měst ve srovnání s předchozími volbami v roce 2018. Týká se to především Zlína, kde před čtyřmi lety vyhrálo s necelými 19 procenty, teď dostalo 32 procent. V Praze skončilo minule až páté, pod vedením poslance Patrika Nachera letos posílilo a před sečtením všech hlasů se drželo na druhém místě. Vítězící koalice Spolu pro Prahu s lídrem Bohuslavem Svobodou z ODS však avizovala, že chce o vedení radnice jednat na půdorysu vládních stran, tedy s Piráty a Starosty. Pro ANO to znamená další čtyři roky v opozici. 

Lepší výsledek než posledně se povedl právě i koalici Spolu. Vyhrála v Českých Budějovicích, tedy ve městě, kde je populární jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS. Dále v Brně a v Plzni. K vítězství má nakročeno v Praze. V roce 2018 vyhráli jen v Praze. "Úspěch to je. Musíme to vnímat i v kontextu celé Evropy, kde často vidíme oslabení vládních stran vzhledem ke kritické situaci," prohlásil premiér a předseda ODS Petr Fiala. 

Spokojeni mohou být s volbami v SPD, do zastupitelstva se dostali ve všech krajských i mnoha dalších větších městech. Poprvé budou rozhodovat v Českých Budějovicích a nejspíše i v Praze. Posílili především v někdejších baštách ČSSD a KSČM. Tedy na severu Čech a Moravy. Jejich účast v radničních koalicích ale v mnohých městech ostatní strany vylučují.

Piráti bodovali v Praze, jinak ale nezářili

Pirátský předseda Ivan Bartoš vyzdvihl, že jeho strana bude poprvé zasedat v zastupitelstvech všech krajských měst. Nově třeba v Liberci, mimo krajské metropole třeba v Teplicích. Ani v jedné před čtyřmi lety nekandidovali. Ve většině velkých měst však dosáhli jen podobného nebo o něco nižšího výsledku než posledně. V Hradci Králové měli 10,21 procenta hlasů, letos devět procent. 

V Praze obhajovali Piráti primátorský post Zdeňka Hřiba, který hlavnímu městu dosud vládl v koalici s uskupením Praha sobě a Spojenými silami pro Prahu.  Piráti získali třetí místo za hnutím ANO a vedoucím Spolu pro Prahu. Takový zisk je přesto lepší, než jim přisuzovaly průzkumy. Samotní Piráti doufali, že by mohli složit většinu s Prahou sobě a Starosty, nakonec zřejmě budou muset vyjednávat s někým dalším.  

Optimističtí jsou Starostové. Předseda Vít Rakušan si vytyčil dva cíle - mít po celém Česku tři tisíce zastupitelů a dostat se v Praze samostatně na magistrát. Korupční kauza Dozimetr, která se týkala především STAN, jim pozici výrazně zhoršila. Po sečtení třech čtvrtin hlasů měli více než 2500 mandátů a Rakušan věřil, že tři tisíce pokoří. Suverénně zvítězili v Rakušanově Kolíně, tradičně vyhráli v Liberci, nebo třeba v Semilech, odkud je místopředseda Jan Farský. V Praze, kde kvůli kauze obměnili kandidátku, mohou nejspíš počítat s účastí v radě, do koalice je chtějí téměř všichni, kromě hnutí ANO. 

Sociální demokracie a komunisté se dál propadají

Pokračuje propad ČSSD. Někdejší vládní strana se v komunálních volbách pokusila "schovat" pod jiné názvy nebo zkratku, její oranžová barva ale téměř zmizela z povolební mapy. Prvenství se jí podařilo obhájit jen v Karviné se ziskem poloviny odevzdaných hlasů. Uspěla i v Bohumíně a v Náchodě, kde kandidoval bývalý poslanec Jan Birke. Naproti tomu ve Frýdku-Místku se sociální demokraté pod názvem Přátelé FM propadli z prvního místa na třetí a v Opavě nebudou mít místo čtyř zastupitelů žádného. Bez zastupitele budou i v Praze. 

Podobně komunisté potvrdili, že voliče už netáhnou. Zatímco v Ostravě minule získali devět procent a měli šest zastupitelů, nyní se pohybují těsně nad potřebnou pětiprocentní hranicí. Ztratili také někdejší dělnická města Most a Kladno i severočeský Děčín. V těchto městech posílilo SPD. 

 

Právě se děje

Další zprávy