Komunální volby vyhráli všichni kromě Pirátů. ČSSD a KSČM mizí, na jejich úkor posiluje ANO a SPD, upozorňuje expert

Ve většině velkých měst oproti minulým komunálním volbám v součtu posílily ANO a SPD, podle politologa Jakuba Lyska to ale neznamená, že by šlo jejich výsledek rámovat jako referendum o vládě, o což se pokoušejí Andrej Babiš a Tomio Okamura. Zásadní zprávou v tomto kontextu je, že pokračuje mizení tradiční levice. Podle Lyska ale jinak vyhráli všichni, snad kromě Pirátů.

„Komunální volby vyhrává ten, kdo dokáže přesvědčit veřejnost a média, že vyhrál. Z dosavadních výsledků se zdá, že vyhráli všichni, kromě Pirátů. Koalice SPOLU, pokud byla ve městech vytvořena, dokázala hnutí ANO porážet i díky tomu, že oslovila liberální segment voličů, který by normálně dal přednost lokálním hnutím či liberálním Pirátům. Hnutí ANO a SPD se můžou považovat za vítěze díky tomu, že získaly více hlasů i mandátů zastupitelů.“ Tak zní základní hodnocení voleb Jakuba Lyska v rozhovoru pro INFO.CZ.

Zdůrazňuje ale, že úspěch hnutí ANO a SPD lze označit za relativní, a to kvůli tomu, že se posilování jejich pozice děje na úkor vymazání dvou tradičních levicových stran z volebních map a statistik – tedy ČSSD a KSČM. „Naopak hnutí STAN navzdory svým kauzám neprohrálo. Získalo obstojný počet mandátů v menších obcích, místopředsedové ve svých obcích také uspěli. Silný výsledek má STAN i v Kolíně. Slavit nebudou Piráti – jejich výsledek půjde těžko prodat jako úspěch. Prohráli nejen v Praze, ale i v mnoha bohatých městech je jejich výsledek za očekáváním. KDU-ČSL je na tradičních číslech.“

V Praze vyhrála koalice SPOLU se ziskem necelých pětadvaceti procent hlasů, podle Lyska nicméně měla atakovat daleko vyšší čísla. „Avšak vedení kampaně a výběr lídra se nepovedl. Koalice dále čelila silnému lokálnímu fenoménu Praha Sobě, zadařilo se i hnutí STAN, které se navzdory kauze Dozimetr dostalo do zastupitelstva i samostatně. Zajímavý je v Praze nárůst volebního zisku pro hnutí ANO i SPD, která se tak poprvé dostane do zastupitelstva Prahy. Úspěch to je pro obě strany a nic se nemění na tom, že nárůst je přičitatelný zejména úpadku a totálnímu kolapsu ČSSD a KSČM.“

Hnutí ANO skončilo v Praze překvapivě druhé, svůj hlas mu dalo něco přes devatenáct procent voličů, až třetí v české metropoli skončili Piráti se ziskem necelých osmnácti procent hlasů. Čtvrtá je Praha Sobě Jana Čižinského (14,8 procent), s velkým odstupem pátý je STAN (7,6 procent) a těsně nad pěti procenty je už zmíněná SPD v koalici s Trikolórou a dalšími malými subjekty. „I malá procenta mohou rozhodnout o tom, že nepatrný nárůst podílu hlasů může být prezentován jako velké vítězství, zejména v baště vládní pravice,“ glosuje pražské výsledky Lysek.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Kdo volby vyhrál a koho lze považovat za poraženého?
  • Jak se to má s růstem podpory pro ANO a SPD?
  • Jak lze intepretovat volby v Praze?
  • A jak v ostatních velkých městech?
  • Co to všechno znamená pro centrální politiku?
sinfin.digital