V krajských městech zabodovalo hnutí ANO. Vládní strany ovládly Prahu či Brno

Volby 2022: Výsledky a komentáře (924)

Komunální a senátní volby v Česku skončily. Po sečtení téměř 100 procent hlasů lze konstatovat, že většinu krajských i statutárních měst ovládlo hnutí ANO. Nejvíce zastupitelů mají nezávislí kandidáti, ze samostatných stran uspěla KDU-ČSL. V Praze zvítězila koalice Spolu. Uskupení ODS a TOP 09 pak skončilo první v Brně. V případě senátních voleb slaví starosta Letohradu Petr Fiala (za KDU-ČSL) a lékař Ladislav Václavec (za ANO). Nejvíc postupujících kandidátů do druhého kola senátních voleb má hnutí ANO.

Ve většině statutárních měst vyhrálo opoziční ANO. Ze 13 krajských měst má hnutí někdejšího premiéra Andreje Babiše jisté nebo skoro jisté vítězství v devíti z nich. Ve zbylých pěti krajských městech uspěly, či patrně uspějí vládní strany.

Komunální volby v Praze podle propočtů vyhrála koalice Spolu pro Prahu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Na druhém místě bude hnutí ANO a třetí Piráti. V Brně uspěla koalice ODS a TOP 09.

Není překvapením, že nejvíce zastupitelů v komunálních volbách získali nezávislí kandidáti. Ze samostatných stran slaví lidovci. Ti tam, kde kandidovali samostatně, měli po sečtení čtyř pětin okrsků 2 220 zastupitelů. ODS získala průběžně 871 mandátů a STAN 743. Sociální demokraté obsadili 355 zastupitelských křesel, hnutí ANO 314 a komunisté 276.

Hnutí SPD mělo po sečtení čtyř pětin okrsků jako samostatně kandidující strana 99 zastupitelů, TOP 09 držela 50 zastupitelských křesel. Piráti získali prostřednictvím samostatných kandidátek 16 zastupitelů.

I kandidáti zavedených parlamentních stran se však v obecních volbách ucházejí o voličské hlasy v různých koalicích nebo na listinách místních sdružení. Počty zastupitelů zvolených podle navrhujících stran tak budou mít vyšší.

Senátorem ve volebním obvodu Bruntál bude Ladislav Václavec (za ANO). Hned v prvním kole získal nadpoloviční počet hlasů. Podobně KDU-ČSL získala senátora v osobě Petra Fialy na Orlickoústecku a dalších šest může obhájit. ODS má ve hře devět finalistů, TOP 09 čtyři.

Tagy: