KOMENTÁŘ: Koalice přežila, referendum o Fialově vládě Babišovi nevyšlo. Sorryjako

Petr Fiala a Andrej Babiš

Volby 2022: Výsledky a komentáře (924)

Komunální a senátní volby prý měly být referendem o vládě Petra Fialy (ODS). Alespoň tak to s oblibou prezentovali lídři opozice. Andrej Babiš (ANO) dokonce vyzýval, aby voliči přišli vyjádřit nedůvěru pětikoaličnímu kabinetu. Voliči přišli, ale nic jako masivní protest skrze hlasovací místnosti se nekonal. Výsledek voleb spíše odpovídá běžnému efektu prvních voleb, které následují po těch sněmovních.

Jedno je jisté. Vítězem komunálních voleb se prohlásí jak koaliční, tak opoziční strany. Každý z lídrů si totiž na výsledcích hlasování do obecních a městských zastupitelstev najde něco, co bude považovat za úspěch. Hnutí ANO si rádo přičte k dobru, že se mu podařilo zabodovat ve velkých městech, SPD se naopak zaraduje z posílení v problematických regionech (zejména pohraničí) a strany vládní koalice si oddechnou, že se nekonalo tvrdé zúčtování voličů, které jim právě opozice slibovala.

ANO i SPD se jistě budou plácat po ramenou oprávněně, ale vzhledem k očekáváním to pro ně musí být úspěch s hořkou příchutí. ANO si rozhodně nemůže říci, že by vládní koalici porazilo na hlavu. V řadě větších měst sice ANO doběhlo první na pásku, ale pokud strany Fialova kabinetu budou spolupracovat na vládním půdorysu, podaří se jim ANO celkem slušně vyšachovat.

Drtivý triumf vlády v Brně

Jen v málu velkých městech ANO triumfovalo. Jde však o sídla, kde se středopravicovým stranám nedaří dlouhodobě. Na druhé straně tu máme České Budějovice, Brno, Liberec, ale koneckonců také Plzeň či Prahu, kde jednoznačné úspěchy zaznamenaly strany vládní. Na pražský magistrát se dokonce nejspíše dostane i hnutí STAN, jehož preference smetla kauza Dozimetr.

A rovněž SPD se nepodařilo maximalizovat zisk protestních hlasů. Hnutí Tomia Okamury zřejmě narazilo na strop, o kterém si myslelo, že visí mnohem výše. Gaussovu křivku zkrátka nenarovnáte, tím spíše, když domněle zneplatněným hlasem podpoříte v senátních volbách kandidáta TOP 09.

Vidíme jen běžné vyvažování

Souběžně s volbami komunálními se konalo také první kolo voleb do horní parlamentní komory. Zde hnutí ANO může chovat naději, že skutečně úspěchu dosáhne. Do druhého kola senátních voleb totiž postoupilo hned 17 jeho nominantů a jeden byl zvolen hned v prvním kole, a byť nejspíše jejich účast nepromění v 18 mandátů, téměř jistě počet senátorů za ANO vzroste. Už jen proto, že ANO při stávajícím složení Senátu nemá dost senátorů, aby vůbec dokázalo ustavit vlastní klub. A jak známo, z nízké základny se roste dobře.

Zkrátka a dobře, komunální volby se Andreji Babišovi nepodařilo proměnit v referendum o Fialově vládě, o čemž svědčí jejich výsledek. Přesněji řečeno, pokud je voliči jako referendum vzali, rozhodně neřekli pětikoaličnímu kabinetu jasné a drtivé NE. Spíše můžeme pozorovat efekt vyvažování, kdy voliči v prvních volbách následujících po těch sněmovních mají tendenci méně stranit vládě a dopřát více sluchu opozici. Nic, co by tu už nebylo dříve. Sorryjako.

Tagy: