Prvá fotografia náhrobného kameňa zosnulej Alžbety II.

Buckinghamský palác zverejnil prvú fotografiu nového náhrobného kameňa, ktorý označuje miesto posledného odpočinku zosnulej kráľovnej Alžbety II. vo Windsore. Čierny náhrobný kameň bol zasadený do podlahy pamätnej kaplnky Juraja VI., kde bola panovníčka v pondelok pochovaná, uviedol server BBC News.

25.09.2022 06:00
Náhrobný kameň kráľovnej Alžbety II Foto:
Náhrobný kameň kráľovnej Alžbety II.
debata (6)

Na náhrobok, ktorý nahradil predchádzajúcu pamätnú tabuľu venovanú kráľovi Jurajovi VI. a kráľovnej matke, sú vyryté mená, dátumy narodenia a úmrtia kráľovnej Alžbety II., jej rodičov a jej zosnulého manžela, princa Philipa. Všetci štyria členovia kráľovskej rodiny boli rytiermi Podväzkového rádu, na pamätnej doske je preto znak tohto najvyššieho rytierskeho rádu v britskom systéme vyznamenaní.

Novopoložený náhrobný kameň, ktorý obklopujú kvety a vence ako pripomienka kráľovninej smrti, je vyrobený z ručne vyrezávaného belgického čierneho mramoru. Mená zosnulých členov kráľovskej rodiny sú zvýraznené mosadznými písmenami.

Kate, princezná z Walesu sa objavila na pohrebe...
Princezná z Walesu Kate s dcérou - princeznou...
+42Princ Harry a princ William (vpravo) kráčajú do...

Kráľovná bola uložená k poslednému odpočinku v pondelok večer pri súkromnom obrade za účasti kráľa a kráľovskej rodiny, ktorý nasledoval po jej štátnom pohrebe vo Westminsterskom opátstve a pohrebnom obrade vo Windsore.

Manželky britských princov Williama a Harryho,...
Manželky britských princov Williama a Harryho,...
+10Sophie, grófka z  Wessexu a vojvodkyňa Meghan...

Pamätnú kaplnku Juraja VI., kde bola Alžbeta pochovaná, nechala panovníčka vybudovať v roku 1969 ako prístavok ku kaplnke svätého Juraja, ktorú začal stavať Edward IV. už v 15. storočí. Kaplnka je jedným z tradičných miest odpočinku anglických kráľov. Doteraz tu spočinuli pozostatky desiatich z nich.

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...
Vojvodkyňa Meghan sa ukláňa pred truhlou s...
+24Princ Harry (vľavo) a jeho manželka Meghan,...

Ľudia, ktorí chcú náhrobný kameň vidieť osobne, si môžu od štvrtka kúpiť vstupenky a kaplnku navštíviť každý deň okrem nedele, keď je otvorená iba pre veriacich. Podľa internetovej stránky kaplnky stojí vstupné do hradu v sobotu 28,50 libier pre dospelých a 26,50 libier v ostatné dni.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie