Hlavní obsah

Definitivní výsledek: Volby v Praze jasně vyhrála koalice SPOLU

• Aktualizováno

Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu pro Prahu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), získala 24,72 % hlasů a 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 19,34 % a 14 mandáty. Třetí Piráti se ziskem 17,73 % budou mít 13 zastupitelů. Voleb se v Praze zúčastnilo 43,91 procenta voličů.

Foto: Richard Mundl, ČTK

Sídlo Magistrátu hlavního města Prahy

Článek

Čtvrtá Praha Sobě má 14,73 % a 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN se 7,77 %. Šestá je SPD s 5,17 % a třemi mandáty.

Do zastupitelstva hlavního města se neprobojovaly nové politické formace, strana Motoristé sobě získala 2,29 %, koalice Solidarita 2,02 %.

I tak přeskočily KSČM, které dalo hlasy jen 1,47 % Pražanů. Radovat z výsledku se nemohou ani zástupci Svobodných (1,19 %), Lepší Prahy pro Pražany (0,88 %), Přísahy s Patriotů (0,83 %) či Prahy bez chaosu (0,67 %).

Pro většinu v 65členném zastupitelstvu je třeba disponovat alespoň 33 hlasy, což by umožňovalo spojení SPOLU a ANO. Strany vládní pětikoalice by v případě spolupráce měly pohodlnou většinu 36 mandátů.

Lídr kandidátky Spolu Bohuslav Svoboda (ODS), který je kandidátem na pražského primátora, uvedl, že v prvním sledu hodlá jednat se zástupci stran vládní koalice, tedy s Piráty a hnutím STAN.

„Pro Prahu je taková koalice jediným možným řešením. Potřebujeme úzkou spolupráci s vládou a parlamentem, proto bychom rádi, kdyby městská koalice fungovala na vládním půdorysu,“ řekl Svoboda, který se zároveň skepticky vyslovil k možné spolupráci s druhým ANO.

Otázkou zůstává, jak se Piráti postaví k některým osobám z kandidátky SPOLU, vůči nimž se před volbami vymezovali. Jednání ostatně chtějí zahájit se stávajícími koaličními partnery.

Svoboda v Praze nevyloučil koalici s ANO, je ale prý nepravděpodobná

Komunální volby

Před čtyřmi lety v Praze vyhrála ODS se ziskem 17,9 procenta hlasů a 14 mandáty. Druzí byli Piráti, kteří dostali 17,1 procenta a 13 mandátů. Na třetím místě skončila Praha Sobě se 16,6 procenta hlasů a rovněž 13 mandáty.

Za ní se umístily Spojené síly pro Prahu tvořené hlavně koalicí TOP 09, STAN a lidovců, uskupení získalo 16,3 procenta hlasů a 13 křesel. Hnutí ANO skončilo páté se ziskem 15,37 procenta a 12 mandáty.

Koalici tehdy nakonec utvořili Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Primátorem se stal Zdeněk Hřib (Piráti). ODS a ANO skončily v opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám