Hlavní obsah

Ukazoval na internetu Rusy v dobrém. Vyhostili ho ze země

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Rich natáčel pod přezdívkou Bald and Bankrupt videa ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Známý britský youtuber s přezdívkou Bald and Bankrupt, který roky natáčel videa z Ruska, byl zatčen a vyloučen ze země. Provinil se výroky vůči režimu - řekl, že je ruský prezident Vladimir Putin blázen.

Článek

Benjamin Rich cestoval 30 let po státech bývalého Sovětského svazu, kde natáčel videa zachycující životy běžných lidí i místní politickou situaci. Na kanálu Bald and Bankrupt s 3,5 miliony sledujícími, který sám přezdíval jako mapu bývalých sovětských republik, zveřejňoval záběry, které se čas od času neshodovaly s představami režimu.

Po ruské invazi na Ukrajinu však britský youtuber označil prezidenta Vladimira Putina za blázna a zastal se napadené země. Na konci srpna ho pak zadržela policie a obvinila ho z kritiky ruského prezidenta, říká Benjamin Rich ve svém posledním videu na YouTube, které vydal po měsíční pauze.

„Několik dní jsem byl v ruském vězení a pak mě poslali k soudu, abych se bránil obvinění. Ale shledali mě vinným,“ popisuje. Rozsudek mimo pokutu zahrnoval vypovězení z Ruska a zákaz vstupu do země.

Co udělají volby s Ukrajinci v Česku

Platí heslo „Za Babiše bylo líp“ i pro válečné uprchlíky? Proč jsou komunální volby důležité i pro místní Ukrajince? Máte ve svém okolí běžence, který nalezl dočasný domov v Česku? Nasdílejte mu důležité informace z naší ukrajinské sekce, třeba o obecních volbách:

Ve stejném videu mluví o tom, jak někteří lidé mohou vnímat Rusy zkresleně. Jeho hlavním cílem prý bylo tyto předsudky zvrátit. „V novinách jsou Rusové líčeni jako agresivní opilci. Já vím, že to tak vůbec není. Vím, že Rusové jsou vřelí, nesmírně pohostinní lidé, a tak jsem chtěl tuhle rovnováhu svým drobným způsobem znovu nastolit,“ vysvětlil v roce 2020 v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jak se Rusové staví k mobilizaci

Pro Moskvany z útulných kaváren zvyklé na elektrické koloběžky bude mobilizace šok. Jiní Rusové ji podporují – Vitalik by šel na frontu rád, ale jen pokud ho mobilizují, dobrovolně samozřejmě ne, píše z Moskvy spolupracovník Seznam Zpráv.

Šíření dobrého povědomí o Rusech mu ale nyní Kreml zakázal. „Myslím si, že ve střílení do vlastních řad nemá nikdo větší talent než Rusko. Jedinému člověku, který Rusko ukazuje online v dobrém světle, zakáže vláda vstup do země,“ říká ve svém posledním videu nevěřícně.

Záznam z výslechu

Ruský režim zveřejnil video z výslechu Riche, na kterém například říká, že ho YouTube donutil k odsouzení války na Ukrajině. Platforma měla podle něj poslat všem tvůrcům jasné instrukce o tom, jak se o invazi vyjadřovat.

Na otázku, proč Rich řekl, že je ruský prezident Vladimir Putin blázen, odpovídá, že byl zmatený z britských médií a jejich narativu. „Když jsem byl na začátku konfliktu na Ukrajině, měl jsem za to, že je to bláznivé rozhodnutí. Nerozuměl jsem tomu, proč se to dělo,“ říká ve výslechové místnosti. Teď, po více než šesti měsících trvání „speciální operace“, už ale prý chápe, že Rusové chtějí Ukrajinu zbavit od „fašistů“. Popsal, že se zastal Ukrajiny, i protože mu chodilo hodně výhrůžek, které ho obviňovaly z podpory ruského režimu.

Na svůj kanál přidal také odkaz na stránku, kde mohli lidé přispět na podporu Ukrajiny. „Napsala mi ukrajinská ambasáda v Londýně, abych to zveřejnil. Poprvé jsem neodpověděl, pak naléhali. Tak jsem si řekl, proč ne?“ vysvětluje na výslechu.

Množí se spekulace, že je video zveřejněné jako propagační materiál pro ruský režim. Jeden z dotazů rovněž směřuje na pocity lidí v Doněcké lidové republice, separatistickém území na východě Ukrajiny, které bude brzy rozhodovat o připojení k Rusku.

„Mluvil jsem hlavně se svými vrstevníky a staršími lidmi. V principu můžu říct, že se cítí jako Rusové a mají blíž k ruskému světu,“ popisuje s tím, že když bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč s proruskými postoji opustil zemi, cítili velkou ztrátu.

Rich se k výslechu později vyjádřil na svém instagramu. Vysvětlil, že u soudu řekl, co bylo potřeba, aby ho propustili na svobodu. „Mohl jsem se rozhodnout, jestli budu hrdinou a strávím pět let ve vězení, nebo řeknu ‚Sláva Putinovi!‘ a budu se moct vrátit domů. Vybral jsem si bez váhání tu druhou možnost,“ napsal.

Nešlo o první případ, kdy youtubera zadržela ruská policie. Rich byl spolu se svou cestovatelskou partnerkou Alinou Tseliupou z Běloruska v květnu chycen na opuštěném kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, které využívá Ruská federace k vypouštění družic. Kosmodrom je přístupný i pro turisty, ovšem jen pokud získají povolení od ruského Roskosmosu.

Na tomto videu ukazuje, jak se jim podařilo proniknout do údajně přísně střeženého prostoru. Záběry ukazují skutečnou sovětskou raketu z vesmírného programu Buran, která nikdy nevzlétla. Po cestě zpět je zadržela ruská policie. V médiích se pak objevovaly spekulace o tom, co se s dvojicí stalo, včetně podezření ze zatčení.

Rich poté spekulace vyvrátil s tím, že byli ve vězení drženi jen několik hodin. „Zaplatili jsme pokutu, nestrávili jsme tři dny ve vězení. Byl to dobrý den, jestli někdy pojedete do Bajkonuru, vezměte si s sebou 60 liber,“ vtipkoval pak na svém kanálu youtuber.

Riche zadrželi také při návštěvě Čečenska, převážně muslimském regionu. Musel se omluvit za jedno ze svých videí, kde popsal, že by chtěl sdílet chatu s čečenskou ženou, upozornila nizozemská BNO News.

Reklama

Doporučované