Založ si blog

Omyl, čo z nás môže urobiť vyhynutý druh

Globálne ani hromadne ani kapitalisticky/liberálne nemôžeme vyriešiť problémy spolužitia človeka s prírodou.

Možno vo vás skrsne otázka, o akom omyle hovorím/píšem hoc život každého z nás je plný nedorozumení či omylov. Chyba lávky ani ma len nenapadol človek v tejto súvislosti, lebo čím som starší, tým viac presvedčený, že práve my ľudia sme obrovským omylom evolúcie, omylom prírody. Chybou ktorú možno do lokálnej úrovne v nevhodnom čase vniesli do systému vonkajšie okolnosti zo sveta iných pravidiel a iných kvant/množstiev/substancií. Nehovorím samozrejme o alchýmii, ani o Bohu ale o nám zatiaľ neznámych, možno navždy neznámych pomeroch/fyzikách priestoru v ktorom je ten náš „malý“ svet Zeme/Slnka/Galaxie (koľko tajomstiev ešte skrýva Univerzum, veď je to doslova len pár rokov, kedy sme zistili, že z nášho “dovideného“ vesmíru nepoznáme viac ako 5%).

Často sa hrdíme tým čo sme dosiahli skrze svojej inteligencie, komunikačnej schopnosti a zručnosti ktorá je podmienená „konštrukčným riešením“ našich končatín, najmä rúk. Ale nedostali sme „záklopku“, inštinkt ktorý by zabránil prekročeniu medzí, ktoré znamenajú také hlboké prekročenie jedného zo základných pozemských princípov fyziky, princípu primeranosti či aj inak princípu rovnováhy ku ktorému viedla evolúcia pokusov a omylov vo veľmi diverzifikovanom/rôznom prostredí vydelenom jej geologickými a astronomickými vplyvmi toho väčšieho/širšieho okolia jednej z planét, jednej z bezpočtu slnečných sústav v jednej z miliónov galaxií v našom vesmírnom „kotli“ na ohnisku energií Univerza.

Mnohí zo sveta tzv. vedy sa roky venujú prírode ale pretože sa v polovici minulého storočia začalo hovoriť o negatívnych vplyvoch človeka na prírodu a už sme začali hovoriť sebecky o našom ľudskom životnom prostredí a vymysleli názov „ekológia“, ľudskí zištný jedinci si začali tento pre nich inak nič nehovoriaci jazyk prírodných/fyzikálnych oborov skúmania, prisvojovať v rôznych súvislostiach. Napríklad uvediem len niektoré: „technika životného prostredia, environmentálne právo, ekonómia životného prostredia, ekologická technológia, ekologizácia priemyselnej produkcie, …“. Poviete si nič nové pod slnkom, nakoniec aj z deľby práce vygenerovanej rastom ľudskej populácie a jej koncentráciou do mestských sídiel – vznikli remeslá, obchod, úžera, banky, ekonómia, … Tak ako z remeselných dielničiek vznikli manufaktúry a z nich továrne z ktorých populačná koncentrácia s výdatnou podporou špekulantov ľudského rodu vyrástli koncerny a z nich konzorciá atď. Táto hromadná výroba, služby, spotreba ako vzorec majú podľa mnohých fungovať aj v oblasti tzv. „spätného chodu“ – obnovovania prírody a jej bývalých pravidiel priemyselnou „revolúciou“ nového typu tzv. Ekologizáciou života hromadného človeka v hromadných sídlach s hromadnou spotrebou a hromadnými ambíciami v doslova globálnom (skoro nadpozemskom) merítku. Teda doteraz zaužívaným spôsobom. 

Ale tu je naša civilizačná/ľudská chyba lávky. Metodicky sa staráme o znižovanie inteligencie/gramotnosti/vzdelania u ľudskej populácie a očakávame geniálne riešenia na úrovni najjednoduchšej algebrickej rovnice, teda a + b = c, alebo inak 1 + 2 = 3 hoc systém prirodzených/prírodných vzťahov okolo nás je jedným z najzložitejších systémov komplexne previazaných zložitých integrálnych rovníc s množstvom diferenciálov a okrajových podmienok!

Prečo som si teraz/dnes nad ránom sadol za počítač a začal písať, ako v živote už mnohokrát, ale teraz ako penzista bez akýchkoľvek zábran a profesijných obmedzení? Večer som totiž videl dokument ako anglo-francúzsky (často hrdo nazývaný európsky) koncern vyrábajúci lietadlá Airbus predpokladá masové využitie biopalív vo svojich veľkokapacitných lietadlách (pre neinformovaných sú to palivá vyrábané v agro-priemyselných komplexoch z rastlinných/prírodných surovín/plodín pestovaných na obrovských plochách monokultúr).

Pripomeňme si ale opäť prírodu. Rastliny potrebujú pôdu schopnú dodávať životne dôležité komponenty pre klíčenie/zakorenenie, rast a plody. Pôda sa tvorila a tvorí eróziou vďaka vonkajším podmienkam ktoré obklopujú zemskú kôru. To aby pôda bola živnou, životodarnou musí mať tomu odpovedajúce materiálne aj chemické aj biologické zloženie a musí mať schopnosť a čas na obnovenie tejto schopnosti. Príroda nie je priemyselný experiment, naša príroda je nanajvýš energetický experiment prostredia v ktorom sa nachádza (ten vesmír ktorý som už stručne zmienil), čo nie je priemyselné ale experimentálne laboratórium. Jeho komplexnosť je nám nepredstaviteľná a nikdy nebudeme mať matematiku ani počítač a už vôbec nie človeka čo by bol schopný experimentu s nekonečným počtom premenných v nekonečnom počte integrálnych rovníc.

Teda to čo sa vytvorilo za zhruba 4 miliardy rokov na Zemi v jej komplexite vzťahov a prvkov sa nedá nie len experimentálne a tým pádom ani priemyselne napodobniť. Technológia/postup/proces vytvorenia živnej povrchovej vrstvy zemskej kôry do podoby vytvorivšej ešte stále neopakovateľnú krásu našej modrozelenej planéty je aj dielom živých organizmov a tvorov (plesní, spór, baktérií a miliardovej armády hmyzu a hlodavcov). Toto všetko už stovky rokov ničíme biologicky toxickým odpadom, betónovaním, vojnami, zmenou chemického zloženia atmosféry a chemickým hnojením rovnako ako aj hubením živočíchov prispievajúcich k potrebnej kompozitnej stavbe pôdy z mechanického a biologického a štrukturálneho hľadiska a teraz aj jednostranným odčerpávaním jej samo-reprodukčnej schopnosti, pestovaním monokultúr používaných na výrobu palív.

Prečo to všetko? Pre zdanlivú individuálnu maličkosť, kvôli človeku a ak to robíme hromadne ako výrobu automobilov tak pochopiteľne ľudstvu, ktorému sme nahovorili, že musí vidieť Everest, Veľký kaňon, Machu Picchu, Prahu, Paríž, New York, austrálskych Aborigincov, ktorých sme skoro vyhubili alebo amazonských indiánov ktorých hubíme v tomto čase. Teda priemyselný turizmus a k tomu používame dopravných prostriedkov na rovnakej báze ako v praveku, keď sa praveký predok človeka chcel ohriať tak potreboval búrku a blesk a step a teplo z ktorých vznikal oheň (horenie) a v jeho prípade z neho sálavé teplo (v našej dobe premenu energie horenia na energiu mechanickú – niet divu, že Newtonovskú/klasickú fyziku nazývame mechanikou). Dnes sme ďalej, dokážeme využiť väčší podiel premeny horením čo si mnohí myslia (namýšľajú) ako civilizačný pokrok. Ale prosím horenie je premena materiálna, ale aj chemická a energetická s veľmi malým spätným efektom účinnosti a návratnosti (keď zhorí les, ten ktorý vznikne na jeho mieste je posunutý v čase desiatok a stoviek rokov a to ešte nesmie byť katastrofa globálna len lokálna, lebo inak by obnova nebola vôbec možná). Tak aká je účinnosť energetická a ekologická? Prakticky rovnaká ako v praveku. Ale kým nás na Zemi bolo málo, nevznikla ekologická kríza keď sme dlho rastúce stromy rezali rovnako na stavbu obydlí ako aj na ich vykurovanie. Postrehli ste ten pre prírodu nezvyklý/nenormálny praveký efekt? Rovnaký materiál použitý na bezpečnosť pred inými druhmi aj od vplyvov prostredia (stavbu obydlia) aj na vytvorenie dodatkovej energie pre vytvorenie tepelnej pohody.

Pre mňa jednoznačný dôkaz o tom, že človek sa po evolučnom experimente kompilácie jeho telesných a duševných schopností nezmenil v celom nami záznamom doloženom historickom období tisícov rokov. Parafrázou k predtým uvedenému príkladu, keď nám bude „neznesiteľne“ zima a už nebude čo rúbať, podpálime svoje drevené domy aby sme sa naposledy ohriali! Chcete lepšie prirovnanie k tomu čo sa deje v Európe (západnom svete), keď sme sa rozhodli že nebudeme používať podzemné v praveku biologicky vytvorené palivá (lebo sme doteraz nezvládli iný spôsob doplňovania neustále viac a viac spotrebovanej energie ako horením, teda rovnako ako v praveku). Ešte stále si myslíte/namýšľate ako Homo sapiens ???

Sme (ľudia) úplnou diferenciálnou rovnicou omylov, omylov prírody/evolúcie i omylov vlastných vo viere nadradenosti iným druhom a ideovo sa bojíme nie len seba navzájom, ale aj možného iného experimentu Univerza s tvorom ktorý je na rozdiel nás obdarený prírodnou inteligenciou a dokáže byť v rovnováhe s tým čo ho v pôrodných bolestiach vytvorilo/porodilo (často sa používa pojem vyššia inteligencia). To znamená nie len využívať pravidlá/zákonitosti/fyziku ale aj ich absolútne rešpektovanie v rámci istého vymedzeného životného cyklu, čo je dané energetickou bilanciou jeho planéty, slnečnej sústavy, galaxie, vesmíru.

Peter Ponický Lošonci

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia