Hlavní obsah

Známé i neznámé Pokáčovy tváře v O2 areně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Pokáč si rád určuje mety. Po vydání debutového alba Vlasy (2017) vyprodal pražský Lucerna Music Bar, po vydání kolekce Úplně levej (2019) pražské Forum Karlín a po emisi třetí desky Antarktida (2021) ohlásil koncert v pražské O2 areně, největší české hale. Konal se v sobotu a byl vyprodaný. Dorazilo 14 tisíc lidí.

Foto: klapper.cz

Pokáč hrál sám v O2 areně poprvé.

Článek

Pokáčův úspěch na hudební scéně je téma na disertační práci. Vysvětlit ho lze snad tím, že je civilní, umí vymyslet příjemnou melodii a napsat text, který může navenek vypadat obyčejně, přitom jsou v něm i myšlenky hlubší, a nemá nepříjemné manýry.

„Podle mě je za tím souběh jeho neodolatelného nerdovství, inteligence, jež mu dovoluje složit písně, které dokážou zaujmout lidi napříč generacemi, a k tomu všemu není pitomec. To jsou vlastnosti, které předurčují k úspěchu,“ zamyslel se pro Právo před sobotním koncertem písničkář Voxel, jeden z Pokáčových hudebních hostů.

Úvahu na téma Pokáčova úspěchu přidala i Lucie Bílá, jež s ním zpívala písničku Dobrý kafe. „Podle mě je to génius. Používá náš jazyk, všichni mu rozumíme, přitom kombinace slov, které volí, jsou nevídané. Spousta jeho obratů vypadá, že je jenom vtipná, přitom je častokrát o čem přemýšlet. Navíc je při skládání rychlý a v textech trefný,“ řekla Právu.

Foto: www.klapper.cz, Bez zdroje

S Pokáčem zpívala i Lucie Bílá.

Pokáč o vystoupení v O2 areně snil od dob, kdy začal být brán na hudební scéně na vědomí, tedy někdy od roku 2015. V následujících letech svižně nabíral fanoušky, jeho popularita rostla a loni skončil v anketě Český slavík na druhém místě v kategorii zpěváků. Na svůj největší koncert se připravoval odpovědně.

„Posledních čtyřiadvacet hodin jsme intenzivně zkoušeli, takže vůbec nebyl čas na nervozitu. Ta se dostavila vždycky pouze večer, když jsem přišel ze zkoušek domů a chystal se usnout. V tu chvíli jsem si koncert promítal v hlavě a trochu tu nervozitu cítil,“ přiznal Právu před vystoupením.

Foto: www.klapper.cz, Bez zdroje

Pokáč si koncert v největší české hale užíval.

Z hostů, které pozval, nedorazila jen Anna Slováčková, ostatní ano. Bylo jich dost i přesto, že se protagonista rozhodl zařadit do dvouhodinového programu pouze písně, které sám složil, otextoval či se na nich alespoň částečně podílel. Nezazněla ani jedna, které by se nedotkl jeho tvůrčí duch.

„Naše sólové kariéry začaly ve stejné době. Dostali jsme se k sobě díky naší manažerské agentuře RedHead. Odehráli jsme spolu několik koncertů, což se občas děje dodnes, a složili písničku Co bejvávalo už není, jednu z nejúspěšnějších v mém repertoáru. Mám Pokáče strašně rád,“ prozradil Právu Jakub Děkan, jeden z hostů programu.

Přišel i smyčcový kvartet

Zpočátku to vypadalo, že se ona Pokáčova civilnost odrazí i na podobě scény. První písně zpíval pouze s kytarou či ukulele v prostředí obyčejného pokoje. S příchodem kapely Light & Love, která s ním hrála poprvé před třemi lety při koncertu ve Foru Karlín a v sobotu v Praze to bylo podruhé, se ovšem rozzářila scéna moderní, využívající pro muzikanty pater. Nad ní se objevovaly záběry přímo z pódia i projekce, které písně doplňovaly.

V zaplněné hale Pokáč možná nervózní byl, ale známky toho nejevil. Zpíval svým obvyklým civilním hlasem, nezacházel mimo svůj rozsah, přitom komunikoval s publikem a přibližoval, jak či proč interpretované skladby přicházely na svět. Jeho slovům bohužel někdy nebylo příliš rozumět, což byl spíše technický problém.

Foto: www.klapper.cz, Bez zdroje

Mirai Navrátil (vpravo) doprovodil Pokáče v písničce Chci tančit.

V půli vystoupení se na dvou místech mezi diváky objevili Pokáčovi dvojníci. Poutali na sebe pozornost, zatímco on se přesunul doprostřed areny na malé pódium, odkud za doprovodu klavíru a své kytary zahrál písničky Nikde žádnej sníh a Antarktida.

Následně jej doprovodil jeden z diváků a poté se k němu přidal smyčcový Unique Quartet. Za jeho asistence zazněly písně Vlasy, Úplně levej a Mám doma kočku, přičemž při té druhé ty na pódiu doplnil dětský pěvecký sbor Carmen z Loun, vítěz soutěže o nejlepší coververzi Pokáčovy písně. Odměnou byla účast na koncertě.

Finále základní části pak patřilo hostům, přišli a zpívali Lucie Bílá, Mirai Navrátil, Jakub Děkan a Pavel Callta. Všichni pak, ještě s Kazmou a po křtu posledního Pokáčova alba, i v písni Cizí zeď.

Foto: www.klapper.cz, Bez zdroje

Při písničce Cizí zeď se na pódiu sešli všichni Pokáčovi hosté.

Byl to večer, na kterém Pokáč obhájil všechny své dosavadní úspěchy na hudební scéně. Také si vyzkoušel neobvyklá hudební spojení, přičemž třeba to s Unique Quartetem bylo přinejmenším zajímavé a odhalilo, že s jeho komorními písněmi lze naložit i zvukově mocněji.

„Byl to velký úlet a pořád to v sobě zpracovávám,“ řekl po vystoupení Pokáč. „Čtrnáct tisíc lidí přišlo na koncert, zaplatilo za lístek a zpívalo se mnou. Rozhodně to pro mě byl životní zážitek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám