Hlavní obsah

Kuba: Volby byly i referendem o vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před sečtením posledních tří procent hlasů bylo jasné, že ODS může v Českých Budějovicích slavit vítězství nad druhým ANO, které porazila o téměř pět procent hlasů. Jihočeský hejtman Martin Kuba kandidoval sice z osmého místa, ale získal nejvíce preferenčních hlasů. Právu řekl, že vítězství je velmi cenné, protože někteří voliči jej brali jako referendum o vládě.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)

Článek

„I tady v Budějovicích se projevil fenomén, že to vlastně bylo nějaké referendum o vládě. Když se podíváte na výsledky, tak například SPD nikdy nebylo v českobudějovickém zastupitelstvu. Nemají tady ani známého politika, a přesto získali osm procent. Je třeba říct, že ve větších městech se ANO a SPD podařilo ty voliče zvednout a nemůžeme tvrdit, že ne. O to je naše vítězství cennější,“ prohlásil hejtman.

V Hradci Králové vyhrálo výrazným způsobem ANO

Komunální volby

S SPD však podle něj ODS o radniční koalici vyjednávat nebude. „Jinak začínáme jednání se všemi zvolenými uskupeními,“ konstatoval Kuba, který ještě večer s dalšími členy týmu chystal na sobotní noc jednání s druhým ANO a s třetím hnutím Občané pro Budějovice.

„Pro nás je důležité, abychom dokázali město posouvat a docházelo ke shodě, tak jako je to v krajském zastupitelstvu. Nemám rád silové rozhodování o jeden nebo dva hlasy,“ ujistil Kuba.

Levice zcela propadla, více zastupitelů budou mít SPD a ANO

Komunální volby

Podle něho by měla ODS výsledky těchto voleb důkladně analyzovat na celorepublikové úrovni.

„Zatím je pro nás velká odměna tento výsledek. Mám pocit, že ODS v žádném větším městě podobně výrazně neuspěla,“ podotkl hejtman, který se nebude ucházet na městě o placené funkce, ale svou roli vidí spíše jako neuvolněný radní.

Lídrem kandidátky ODS byla v Českých Budějovicích děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity Dagmar Parmová, která je také hlavní kandidátkou na primátorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám