Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Piráti si v Praze polepšili, post primátora ale nejspíš neobhájí

Lídr pražských Pirátů, primátor Zdeněk Hřib foto: Anna Boháčová, MAFRA

Piráti si v pražských komunálních volbách o téměř procento polepšili. Přesto se oproti těm posledním pohoršili o jednu příčku. Skončili tak na třetím místě za koalicí Spolu a hnutím ANO. Strana se také probojovala do všech krajských měst.
  10:00

S úsměvem a v rodinné atmosféře sledovali zástupci Pirátů výsledky komunálních a senátních voleb ve svém volebním štábu. Tím byla loď Bam Bu Dah kotvící nedaleko Libeňského mostu v pražských Holešovicích. Členové a kandidáti strany se na ní začali postupně scházet po uzavření volebních místností.

Dobrým rozpoložením nijak neotřásl ani fakt, že oproti minulým volbám na pražský magistrát se Piráti umístili o jednu pozici hůře. Podle pirátského primátora hlavního města Zdeňka Hřiba, který na loď dorazil krátce po uzavření volebních místností, je ale výsledek úspěch.

„Já si myslím, že je to lepší výsledek, než v minulých volbách, protože to znamená, že jsme nezklamali ty voliče, kteří nás volili v roce 2018,“ zhodnotil pro Lidovky.cz Hřib. Ten dále ocenil i to, že se pražským Pirátům podařilo přesvědčit dokonce ještě nějaké voliče navíc. Se ziskem téměř 18 procent jsou podle něj nejsilnějším klubem v zastupitelstvu, pokud jde o jednotlivé strany.

Je čas šíbrů, při tvorbě koalic je vše dovoleno, říká politolog Valeš. Vítězi voleb jsou podle něj ANO a SPD

Konečné výsledky voleb v Praze také vyvrátil nepříznivé předpovědi. „Průzkumy nám předpovídaly nějakých 11 procent, ale já jsem byl přesvědčen, že v Praze budeme mít víc. Kdyby to ale bylo pod deset procent, tak by to pro nás byl signál, že musíme přidat,“ řekl spokojený Hřib. Strana nakonec uspěla ve všech krajských a mnoha statutárních městech. Nově bude mít zastoupení například v v Liberci, Kladně, Teplicích nebo Olomouci. Piráti naopak zřejmě neobhájí křeslo starosty v Mariánských Lázních a zřejmě neuspěli ani ve Františkových Lázních a Karlových Varech.

Kauza Dozimetr Piráty neoslabila

Před volbami se také hovořilo o tom, že by pražské Piráty mohla znevýhodnit kauza Dozimetr. V té sice nikdo z nich nebyl obviněn, ale týkala hned několika členů jejich koalice. „Neuškodila nám. Přece jenom je to kauza hnutí STAN nebo TOP 09, ANO, ale i třeba ODS. Takže si nemyslím, že se nás nějak významně dotkla,“ vyvrátil lídr pražské kandidátky.

Připraven je prý se svými stranickými kolegy na jakoukoliv variantu. „Můžu voličům slíbit, že ať už skončíme v koalici, nebo v opozici, budeme naplňovat program, pro který nás volili,“ prohlásil. Ještě před skončením sčítání už prý zavolal s příslušníky Starostů a Prahy sobě. Spolupráci pak předem vyloučil s podle něj extremistickými stranami SPD a KSČM.

Co ukázaly volby v 5 bodech: rychlí senátní vítězové, padlé bašty ODS a ústup na levoboku

S kým se nakonec spojí, ale závisí na tom, zda se shodnou na otázkách, které Praha v následujícím období bude muset řešit. „Jsou celkem tři. Covid ještě neskončil, uvidíme, jak se to bude vyvíjet v zimě. Za druhé je tady uprchlická krize. Máme několik tisíc uprchlíků a navíc tu začíná narůstat počet uprchlíků ze Sýrie. No a potom tady máme stoupající ceny energií,“ vyjmenoval. To všechno ovlivní vzájemné programové shody a konečné sestavení magistrátu.

Otazník visí na tím, zda Zdeněk Hřib v příštím období usedne opět na post primátora. Oproti minulým volbám je však taková možnost, vzhledem k umístění strany, menší. Samotný primátor ale považuje za důležitější, aby magistrát byl sestaven co nejlépe ku prospěchu Pražanů.

Naopak do druhého kola senátních voleb z osmi pirátských kandidátů nepostoupil nikdo.

Supermani z prvního kola. Vzácný kousek se povedl jmenovci premiéra, „o prsa“ vyhrál i topkař Růžička

Kandidáty přišli podpořit do štábu ministr zahraničí Jan Lipavský, poslanec Mikuláš Ferjenčík a společně se svou ženou a synem předseda strany Ivan Bartoš. Nynější ministr pro místní rozvoj doufal, že v Praze jeho strana zopakuje alespoň 17 procent z roku 2018, to se mu nakonec splnilo a volby zhodnotil jako úspěšné.

Bartoš se také vyjádřil k posílení hnutí SPD. „Pan Okamura se mnohdy nebojí sáhnout skutečně do těch temných částí lidské duše. Práce se strachem může přinést takovéto výsledky,“ uvedl. Přiznal také, že výsledek SPD je i chybou stávajících politiků, kteří nedokážou najít cestičku k lidem, jež se bojí.