Hlavní obsah

Na severu Čech mocně posílila SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jedna z věcí, kterou odkryly komunální volby. Na neklidném severu Čech má krajní pravice mnohem více sympatizantů, než se doposud zdálo. Ve velkých městech v severovýchodních Čechách našli kandidáti hnutí SPD násobně více voličů než kdykoliv předtím. V zastupitelstvech v regionu přitom dosud spíše paběrkovali, teď jsou na řadě míst třetím nejsilnějším politickým uskupením.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura může být spokojený, ve velkých městech Libereckého kraje jeho hnutí rekordně posílilo.

Článek

V zastupitelstvech v Liberci a Jablonci mělo hnutí Tomia Okamury do tohoto víkendu dohromady jednoho jediného zastupitele.

Teď jich tam bude mít osm, po čtyřech v každém městě. Podobně je na tom i Česká Lípa, třetí největší město v kraji. Namísto jednoho mandátu tu SPD získala tři.

Ceny energií i potravin drtí běžné voliče a ti nám dali hlas, aby tak vyjádřili nespokojenost s vládní politikou
Svatopluk Holata, lídr SPD v Liberci

„V celé oblasti jsme posílili téměř šestinásobně, jsme s tím spokojeni, je to velký úspěch,“ potěšilo lídra SPD v Liberci Svatopluka Holatu.

„Tady se potvrdilo to, co jsme předpokládali. Ceny energií i potravin drtí běžné voliče a ti nám dali hlas, aby tak vyjádřili nespokojenost s vládní politikou,“ vysvětluje si nebývalý nárůst Holata.

Kuba: Volby byly i referendem o vládě

Komunální volby

Vlastně podobně to vidí i zástupci tradičních stran a hnutí, které musel nástup SPD notně znepokojit.

Podle Martina Půty, hejtmana Libereckého kraje a šéfa hnutí Starostové pro Liberecký kraj, byla velká část voličů naštvaná na to, do jaké se dostali osobní situace, a to nahrálo SPD.

Foto: SPD

Svatopluk Holata

„Myslím si, že jejich velké výsledky v Liberci, Jablonci nebo v České Lípě jsou jasným odrazem toho, kolik lidí je zklamáno z toho, že přestože chodí do práce a nemají žádné dluhy, tak se bojí toho, jak vůbec v příštích měsících zaplatí všechny své složenky,“ uvedl hejtman.

Do vedení se nejspíš SPD nedostane

Navzdory významnému nárůstu mandátů se však zatím nezdá pravděpodobné, že by se v některém z velkých měst stala SPD součástí vládnoucí koalice. Téměř vyloučené je to v Liberci, kde už Starostové usilují o vytvoření koalice bez SPD i bez hnutí ANO.

Levice zcela propadla, více zastupitelů budou mít SPD a ANO

Komunální volby

Velmi nepravděpodobné je to i v České Lípě, kde drtivě triumfovalo ANO a zřejmě sestaví koalici na základech té dosavadní, tedy znovu bez SPD.

Zatím nejasná je situace v Jablonci, kde se do zastupitelstva dostalo sedm různých uskupení a SPD byla třetí nejúspěšnější z nich. I tady jsou ale pravděpodobnější jiné varianty, než je vytvoření koalice s SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám