Očekávané události pondělí 26. září 2022

Očekávané události pondělí 26. září 2022
26. září 2022 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Židé slaví do zítřejšího večera Nový rok, svátek Roš-hašana. Religionista a kazatel Církve bratrské profesor Pavel Hošek píše: „Věřící židé o svátku Roš ha-šana odcházejí společně k tekoucí vodě s kapsami plnými drobků, které pak se slovy proroka Micheáše ‚Do mořských hlubin vhodíš všechny jejich hříchy‘ vhodí do vody. Tento obřad má zajímavé jméno. Říká se mu tašlich, to znamená ‚vhodíš‘. Není to nádhera?“

Strany a hnutí pokračují v jednáních o povolebních koalicích. 

Vláda má schvalovat návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, dále mj. zvýšení příspěvků pro pěstouny a zaopatřovací příspěvky pro mladé po odchodu z dětského domova či z náhradní rodiny.

Ve Státní opeře v Praze se budou předávat ceny Europa Nostra 2022 za péči o evropské kulturní dědictví.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans bude v Praze na Green Deal Summitubyznysové konferenci o Zelené dohodě pro Evropu. Ta má zajistit udržitelnost hospodářství sedmadvacítky a pomoci dosáhnout její klimatické neutrality do roku 2050.  

Na prostranství pod Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci odhalí památník policistů zemřelých za války či při výkonu služby.

Svatováclavská pěší pouť propojí Velehrad se Svatým Hostýnem. Na třídenní cestu se poutníci vydají po bohoslužbě, která začne v 10 hodin v kapli Matky unie. Provázet je bude pater Jan Peňáz. 

Další Večer Taizé se koná v brněnské katedrále na Petrově. 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony