Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Kazachstán nepodpoří ruská referenda na Ukrajině, ctí územní celistvost

Lidé v Rostově na Donu hlasují v referendu o připojení okupovaných území na Ukrajině k Rusku. (24. září 2022) foto: Reuters

Kazachstán, blízký spojenec Moskvy, neuzná možné připojení východoukrajinských oblastí k Rusku. Uvedlo to kazachstánské ministerstvo zahraničí. V oblastech na východě Ukrajiny minulý týden začalo hlasování o jejich připojení k Rusku, které proruské úřady označují za referendum.
  9:27aktualizováno  9:31

„Co se týče konání referend, Kazachstán vychází z principů územní celistvosti států, jejich suverénní rovnocennosti a mírového soužití,“ řekl mluvčí ministerstva Aibek Smadijarov.

Hlasovaní se odehrává v samozvané proruské Luhanské lidové republice (LNR), Doněcké lidové republice (DNR) a na Ruskem okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti, do nich ruské okupační síly „začlenily“ i části dalších oblastí, které zatím drží.

Mluvčí ministerstva připomněl pozici kazachstánského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, který se podle něj „jasně vyjádřil k následování principů mezinárodního práva“ a územní integrity států. Agentura Interfax připomněla, že Tokajev už v polovině letošního června na mezinárodním fóru v Petrohradě uvedl, že jeho země neuznává LNR a DNR.

„Neuznáváme Tchaj-wan nebo Kosovo nebo Jižní Osetii, Abcházii a s největší pravděpodobností tento princip aplikujeme i ve vztahu s kvazistáty, což je podle našeho názoru i Luhansk a Doněck,“ uvedl tehdy prezident.

23. září 2022

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč