Hlavní obsah

V Rusku se spekuluje o částečném uzavření hranic, Kreml to popírá

Rusko zatím nepřijalo žádné rozhodnutí o uzavření hranic v souvislosti s odchodem ruských občanů do zahraničí po ohlášení částečné mobilizace v zemi, řekl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. V Rusku sílí kvůli mobilizaci spekulace, že muži ve vojenském věku nebudou smět opouštět Rusko.

Nově mobilizovaní branci se rvali u autobusu s příslušníky ruské Národní gardy.Video: Newsflare, AP

 
Článek

„Nic o tom nevím. V tuto chvíli nepadlo žádné rozhodnutí,“ řekl Peskov na tiskové konferenci v odpovědi na dotaz, zda Rusko uzavře hranice, nebo v některých regionech vyhlásí stanné právo.

Byl to ale právě Peskov, který týden před vyhlášením mobilizace popíral, že by k ní mělo dojít.

Na sociálních sítích a ruských nevládních médiích se tak objevují spekulace, že Rusko k tomuto kroku sáhne. Mohlo by k tomu dojít poté, co se ukončí pseudoreferenda v okupovaných oblastech Ukrajiny, jež mají probíhat do 27. září.

Nezávislý server Meduza citoval s odvoláním na zdroj z Kremlu, že by Rusko mohlo přistoupit k udílení zvláštní výjezdní doložky, kterou by dostávali muži ve vojenském věku, jimž by bylo umožněno vycestovat. Bez ní by to nebylo možné.

Spekulace o termínu

Kanál Chodorkovskij Live s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že by zákonodárci mohli prosadit zákaz vycestování pro některé vojenské specializace.

Kromě 28. září se objevují i jiná možná data, nezávislý kanál Vjorstka uvedl, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl rozhodnout o zákazu výjezdu 30. září před svým vystoupením v parlamentu a při té příležitosti současně vyhlásit válečný stav.

Ruské vedení o tom uvažuje kvůli tomu, že do zahraničí odjíždějí desítky tisíc ruských mužů ve vojenském věku.

Nikam nepojedu. Mladý Rus u odvodu postřelil vojenského komisaře

Evropa

Opoziční ruský list Novaja Gazeta Evropa v neděli s odkazem na zdroj z Kremlu napsal, že z Ruska od vyhlášení částečné mobilizace uprchlo podle informací z tajné služby FSB přes 261 tisíc mužů.

List však sám uvedl, že si není jist, zda jsou čísla úplná, protože pohraniční služba nikdy nepracovala rychle, a tak nemusí mít všechna data.

Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhovali hranice uzavřít. Senátor Sergej Cekov vyzval, aby nemohli odjíždět za hranice žádní muži ve vojenském věku.

Média v Kazachstánu už v neděli uvedla, že ruští pohraničníci brání v přechodu přes hranici Rusům ve vojenském věku.

Kazachstán neuzná referenda o připojení ukrajinských území k Rusku

Evropa

Kromě Gruzie a Kazachstánu míří ruští muži také do Finska a Mongolska, lety do některých destinací jako Istanbul, Jerevan nebo Tbilisi jsou nadlouho dopředu beznadějně vyprodané.

Finsko už kvůli návalu Rusů oznámilo, že míní počty přijíždějících regulovat. Pobaltské země už v pondělí hranice pro Rusy uzavřely a nepustí je ani v  případě, že mají platné schengenské vízum.

Reklama

Výběr článků

Načítám