Tomáš Czernin vyzývá senátní kandidáty ke slušnému vedení kampaně

27. 9. 2022

Vážení kandidáti,

v první řadě gratuluji vám všem, kteří jste uspěli v prvním kole senátních voleb. Je to velký úspěch a také velká zodpovědnost. Obracím se proto na každého z vás, kdo chcete v Senátu důstojně zastupovat voliče ze svého obvodu.

Vím, že volby jsou soutěž, která může být velmi ostrá a nevybíravá. Přesto vás vyzývám a žádám, abychom ke druhému kolu přistoupili slušně a své úsilí napřeli do vysvětlování svých programů, nikoli do vzájemného osočování.

Úroveň některých kampaní v letošních volbách byla signálem, že se česká společnost radikalizuje a někteří lidé ztrácejí základní principy slušného chování. Možná je to přímý důsledek selhání, které občas vídáme u některých českých ústavních činitelů.

Za hlavní úkol Senátu pokládám samozřejmě práci na kvalitních zákonech. Nicméně v posledních letech Horní komora hned několikrát prokázala, že může být důstojným reprezentantem České republiky v okamžicích, kdy jiné výrazné politické špičky selhávají.

Svou prací v Senátu jsem se vždy snažil přispívat ke zlepšování politické kultury.

Proto vás vyzývám, vážení kandidáti, veďme kampaň do Senátu slušně, bez osobního napadání, lží, manipulací, hrubostí či podobných nečestných praktik! Buďme jako budoucí senátoři vzorem politické kultury. I to je služba naší zemi, ať již uspějeme, nebo nikoli.

Vážení kandidáti, nebudete-li se mou výzvou zabývat, je to vaše rozhodnutí. Já osobně se ale ke štvavé, nevybíravé a konfrontační kampani přidávat nebudu. Není mi to vlastní. Slušnost totiž nepokládám za slabost.

S úctou Tomáš Czernin

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme