Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Referenda o připojení k Rusku skončila. Úřady již uvádějí, že většina je pro

Ruský voják dohlíží na referenda v okupovaných oblastech Ukrajiny. (27. září 2022) foto: ČTK

V Moskvou ovládaných a okupovaných částech Ukrajiny skončila hlasování o připojení k Rusku. Tamní úřady už uvádějí, že krok většina lidí podpořila. Referenda, která jsou podle Kyjeva a Západu podvrhem, provázely mnohé zprávy o nuceném hlasování a dalších volebních podvodech. Moskva to tvrdošíjně odmítá a říká, že hlasování je bez problémů.
  16:32

Podle částečných výsledků, o nichž proruská či okupační správa tvrdí, že se zakládají na údajích po sečtení od 13 do 18 procent hlasů v jednotlivých oblastech, se pro připojení k Rusku vyslovilo okolo 97 procent hlasujících.

Hlasování se odehrávalo v samozvané proruské Luhanské lidové republice (LNR), Doněcké lidové republice (DNR) a na Ruskem okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti, kde jsou hlasovací lístky v ruštině i ukrajinštině. Vyjádřit by se měly až čtyři miliony obyvatel těchto oblastí, které tvoří zhruba 15 procent ukrajinského území.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která běžně monitoruje různé volby, uvedla, že výsledky nynějšího hlasování nebudou z právního hlediska platné, protože akce je v rozporu s ukrajinskými zákony i mezinárodním právem, koná se v oblastech, kde není bezpečno, a neúčastní se jí nezávislí pozorovatelé.

23. září 2022

Kvapně připravené hlasování má Kremlu posloužit k legitimizaci vpádu na Ukrajinu. Analytici odhadují, že po oznámení výsledků referenda bude následovat prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o připojení konkrétního ukrajinského území k Ruské federaci. Válka by pak mohla vstoupit do nové, nebezpečnější fáze, ve které Moskva ukrajinské pokusy o znovudobytí svého území prohlásí za útok na svrchované ruské území, píše portál BBC.

Britská vojenská rozvědka a ruská média tvrdí, že oznámení o anexi by mohl Putin učinit už tento pátek, kdy promluví k ruskému parlamentu. Obdobně ruský státník oznámil anexi ukrajinského Krymského poloostrova v roce 2014, jen několik dní po podobném hlasování. Také tehdejší referendum Ukrajina i západní pozorovatelé označili za zmanipulované.

Hlasování, o jejichž konání proruské úřady informovaly teprve před týdnem, opakovaně provázely zprávy o nucené účasti a dalších volebních podvodech. Moskvou ovládané oblasti navíc v uplynulých měsících kvůli válce opustila značná část jejich obyvatel.

Starosta Melitopolu Ivan Fedorov uvedl, že vojáci v tomto jihoukrajinském městě chodí za lidmi až domů, kde je nutí hlasovat, a to i za své příbuzné nebo cizí osoby. Žena z města Enerhodar v Záporožské oblasti BBC uvedla, že musí na otázku o připojení k Rusku odpovědět slovně. „Voják poté zapíše odpověď na lístek a nechá si ho,“ dodala.

Ruská státní média vykreslují zcela jiný obraz. Agentura TASS píše o ruských vlajkách v ulicích „osvobozeného“ území, vysoké účasti voličů a cituje mezinárodní pozorovatele ze Sýrie či Kamerunu, podle nichž je referendum „poklidné a lidé mohou svou volbu učinit svobodně“.

23. září 2022

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.