Denník N

Philipp Lahm: Federer nie je iba investícia, vyrástol v spoločnosti a potom jej to vrátil. Preto ho všetci milujú

Federer pri svojej rozlúčke s kariérou na Laver Cupe. Foto - TASR/AP
Federer pri svojej rozlúčke s kariérou na Laver Cupe. Foto – TASR/AP

Existuje video Rogera Federera z čias, keď mal 36 rokov a už bol 19-násobným grandslamovým víťazom. Prezerá si na ňom obrázky z dávnejších čias, keď bol ešte podávačom loptičiek na turnaji Swiss Open v Bazileji. Spoznali by ste ho len ťažko, na videu je taký mladý. S ostatnými podávačmi stojí pri víťazovi Michaelovi Stichovi, ktorý im odovzdáva medaily.

„Veľmi rád som bol zberačom loptičiek,“ hovorí vo videu. „Mal som príležitosť zblízka vidieť tých najlepších hráčov.“ Dospelý Federer sa uškŕňa pri pohľade na „rozžiarené oči“ detského Federera. „Akoby to bolo včera.“

Tento týždeň som si pozrel záznam zo štvrtého a piateho setu finále Australian Open 2017 medzi Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom, a to s istou melanchóliou, pretože Federer uplynulý víkend ukončil svoju jedinečnú kariéru. Zaznelo už veľa chválospevov na jeho jednoručný bekhend, jeho eleganciu, kontrolu tela, kreativitu a ľahkosť. „Krása nie je cieľom vrcholového športu, ale vrcholový šport je hlavným dejiskom vyjadrenia ľudskej krásy,“ napísal o Federerovi David Foster Wallace.

Federer je ikonou športu. Na tenis mal rovnaký účinok ako Michael Jordan na basketbal či Wayne Gretzky na ľadový hokej. Je však ešte jeden ďalší, špeciálny dôvod, prečo ho všetci obdivujú a milujú:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roger Federer

Športovci píšu

Tenis

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie