Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží Floridy. Evakuovaly se miliony lidí

Svět

  9:11aktualizováno  22:03
Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida silou hurikánu téměř pátého stupně o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Bez proudu je na Floridě podle monitorovacího serveru PowerOutage 814 000 tisíc lidí. Nedaleko floridských břehů se v bouři potopila loď s kubánskými migranty. Pohřešuje se 23 osob. Hurikán se přesouvá z Kuby, kde zapříčinil kolaps elektrické sítě.

Střed hurikánu dorazil k pevnině na úrovni města Fort Myers na jihozápadě Floridy a kolísavou rychlostí kolem 20 kilometrů v hodině bude pokračovat severovýchodním směrem. Miliony lidí musely opustit své domovy.

„Je to skutečně obrovská bouře. Během uplynulé noci opravdu podstatně zesílila... čeká nás skutečně strašlivý den nebo dva,“ řekl floridský guvernér Ron DeSantis.

Bouře Ian udeřila na Floridu.

Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Zákon nicméně nikoho nenutí, aby svůj domov opustil, uvádí agentura AP. V pohotovosti je podle guvernéra 30 000 pracovníků elektrické infrastruktury i průzkumné a záchranné týmy a 7 000 příslušníků národní gardy z Floridy i okolních států.

Americký prezident Joe Biden vyzval obyvatele, aby se řídily pokyny úřadů. „Tato bouře je nesmírně nebezpečná. Spolehněte se na úsudek úřadů a odborníků. Buďte připraveni,“ řekl dnes Biden.

Americká pobřežní stráž informovala, že nedaleko floridských břehů se v bouři potopila loď s kubánskými migranty. Až 23 osob se pohřešuje, čtyři lidé doplavali ke břehu a jsou nyní v péči lékařů. Pobřežní stráž zahájila záchranné operace. Mezi Kubou a Floridou je v nejužším bodě zhruba 160 kilometrů moře.

Vítr v nejvíce zasažených oblastech v nárazech zvedá hladinu moře až o pět metrů a společně se silným deštěm způsobuje záplavy. Meteorologové i lovci bouřek hovoří o nebývalé síle hurikánu.

„Naprosto šílené. Jsem rád, že jsme udělali jen jeden průlet,“ komentoval své snímky z oka hurikánu Ian lovec bouří a pilot Nick Underwood, který v dalším příspěvku na svém Twitteru poukázal i na výjimečné množství blesků, kterými se bouře projevovala ještě než se střetla s pevninou.

Biden ve středu varoval ropné a plynařské společnosti, aby bouři Ian nepoužívaly jako záminku pro zdražení cen paliv. „Cena ropy poslední dobou klesala. Moji experti mě informovali, že bouře narušila produkci jen zhruba 190 000 barelů,“ řekl prezident. Podle jeho slov jde o „malý dočasný dopad“, který neposkytuje „žádnou záminku pro zvýšení cen“.

Kuba bez proudu

Živel udeřil už v úterý na západě Kuby jako hurikán třetí kategorie z pěti. Na ostrově zkolabovala elektrická síť a celá země zůstala bez proudu. Podle agentur Reuters a AP proud nejprve vypadl na západě Kuby. O výpadcích v dodávkách elektřiny kvůli hurikánu Ian informovaly kubánské úřady už dříve, kdy podle nich bylo bez proudu milion lidí.

„Porucha v národním systému, která částečně souvisí s hurikánem, ovlivnila infrastrukturu,“ uvedl technický ředitel státní energetické společnosti Lázaro Guerra. Firma nyní pracuje na obnově dodávek elektřiny pro 11 milionů obyvatel země.

Živel zdevastoval provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku. Zpustošil přitom jednu z nejdůležitějších tabákových farem. Bouře způsobila záplavy, poškodila domy a vracela stromy. Podle stanice BBC má živel i dvě oběti. Třiačtyřicetiletá žena zemřela poté, co se zřítily zdi jejího domu.

Výpadek elektřiny na Kubě patří v posledních letech k největším na světě, v porovnání s jinými blackouty ale zasáhl relativně málo lidí.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!