Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Nechte si Donbas a slibte, že už nikoho nenapadnete, píše Waters Putinovi

Roger Waters 27. dubna 2018 v pražské O2 areně foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Zakládající člen kapely Pink Floyd Roger Waters se znovu plete do války na Ukrajině. Tentokrát napsal otevřený dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ptá se ho, zda chce konec konfliktu, který sám vyvolal. Pokud ano, má prý svět ujistit, že „mimo bezpečnost rusky hovořících populací na Krymu, v Doněcku a Luhansku“ nemá žádné další územní choutky.
  9:18

„Nedávno jsem na sociálních sítích četl komentáře s otázkou, proč jsem napsal paní Oleně Zelenské a ne panu Vladimiru Putinovi. Velmi dobrý dotaz, jsem rád, že se ptáte. Tak tady to je,“ píše muzikant v úvodu svého příspěvku na Facebooku. Odkazuje tak na pozdvižení, které vyvolal začátkem září.

První dámě Ukrajiny se jal tehdy vysvětlovat, že ruskou invazi neukončí podpora, kterou Západ poskytuje ukrajinské armádě, ba naopak. Podle něj za prodlužování války mohou právě ti, kteří „přilévají olej do ohně“. Ani slůvkem se přitom nezmínil o tom, že tragédii vyvolalo Putinovo Rusko. Zelenská mu rázně vzkázala, aby si šel o mír prosit jiného prezidenta než jejího muže.

A to teď Waters udělal, ovšem znovu po svém. Šéfovi Kremlu v otevřeném dopise napsal, že se od začátku invaze pokoušel svým „malým vlivem“ přispět k příměří a diplomatickému ujednání, které by zahrnovalo „jak bezpečnostní potřeby Ukrajiny, tak Ruské federace“.

„Chtěl byste vidět konec války? Pokud byste mi odpověděl a řekl ano, věci by to okamžitě usnadnilo. Pokud byste vystoupil a řekl ‚Ruská federace nemá žádné další územní zájmy mimo bezpečnost rusky hovořících populací na Krymu, v Doněcku a Luhansku‘, to by také pomohlo,“ píše.

Ukrajinské velení v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským už nicméně dalo najevo, že osvobodí celou Ukrajinu – včetně zmíněných okupovaných území na východě a jihu země.

Waters dál ruskému vůdci vysvětluje, že si „někteří“ lidé myslí, že chce Putin zabrat nejen Ukrajinu, ale i zbytek Evropy. A pokud má prý v plánu přesně toto, bývalý člen kapely Pink Floyd mu vzkazuje, aby šel do p*dele. „Pak můžeme přestat hrát tu zoufale nebezpečnou hru s nukleárním kuřetem, která jestřábům na obou stranách Atlantiku tak vyhovuje,“ míní. „Jo, prostě roztrhněte jeden druhého a celý svět na kusy,“ rýpne si.

A znovu vyzve Putina, aby svět ujistil, že nic takového nemá v úmyslu. Zdá se, že stále věří tomu, co prezident říká. Waters vzápětí připomene některá diktátorova bývalá vyjádření, podle nichž by rád, aby Ukrajina vyhlásila neutralitu.

Podle hudebníka by se prý taková verze míru mohla vyjednat, ovšem za předpokladu, že by Rusko slíbilo, že už nikdy nikoho nenapadne. „Já vím, já vím, USA i NATO napadají svrchované státy pro pár barelů ropy, ale to neznamená, že vy byste měl také. Vaše invaze Ukrajiny mě naprosto zaskočila, byla to ohavná útočná válka, ať už vyprovokovaná nebo ne,“ dodává.

Kvůli svým postojům k válce už Waters schytal kritiku po celém světě a například v Polsku mu v důsledku jeho prohlášení zrušili koncerty, byť sám odmítá, že by to byl důvod, proč se akce neuskuteční.

Autor: