Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rakousko reaguje na krok české vlády, od čtvrtka bude kontrolovat hranici se Slovenskem

Policisté, celníci i vojáci se na hranicích se Slovenskem účastnili již v srpnu cvičení proti nelegální migraci. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Rakousko od půlnoci ze středy na čtvrtek zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem. Informoval o tom ve středu mluvčí rakouského ministerstva vnitra. Trvat budou minimálně deset dní. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera však v tomto směru selhala práce na straně České republiky.
  9:35aktualizováno  16:21

Podle Vídně jde o reakci na krok České republiky, která v pondělí ohlásila dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci.

Rakouský kancléř Karl Nehammer později dodal, že se příští týden setká s maďarským prezidentem Viktorem Orbánem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, aby s nimi projednal otázku migrace. „Státy to nedělají kvůli sobě, ale kvůli boji proti organizovanému zločinu a pašování a kvůli snížení tlaku z hranic,“ prohlásil Nehammer.

Kontroly, které zavádí Rakousko, mají rovněž platit od půlnoci ze středy na čtvrtek, tedy od stejného okamžiku jako na hranicích mezi Českem a Slovenskem. Ministr vnitra Gerhard Karner stanici Ö1 řekl, že Rakousko tak chce předejít tomu, aby převaděči obcházeli kontroly na českých hranicích cestou přes Rakousko.

„Máme už rozsáhlá opatření na hranicích s Maďarskem a Slovinskem. Nyní bude policie kontrolovat i hranici se Slovenskem. Musíme být rychlejší než převaděči,“ řekl Karner. Podle něj se policisté zaměří hlavně na vozidla, která podle jejich zkušeností migranty často převážejí - což jsou zejména bílé dodávky.

Česká vláda se rozhodla, že kontrolu dočasně obnoví na státní hranici České republiky a Slovenska taktéž od půlnoci ze středy na čtvrtek. „Musíme udělat toto preventivní opatření, abychom odradili migranty od využívání této trasy,“ řekl premiér Petr Fiala.

„Musíme se řídit schengenským hraničním kodexem,“ řekl již v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan. „Vyčerpali jsme všechny standardní možnosti, které nám zákon dává,“ dodal.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď v reakci na to ve středu řekl, že kontroly na hranicích nepovažuje za správnou cestu. Podle něj by se měly chránit vnější hranice schengenského prostoru, nikoli ty vnitřní. Slovenská opozice i média zavedení kontrol interpretují jako selhání ministra vnitra Romana Mikulce.

Slovenský premiér Eduard Heger pak konkrétně kritizoval Českou republiku. Naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku. „Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními,“ řekl Heger.

Od začátku června do začátku minulého týdne zajistila policie v Česku téměř 9 500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1 330. Drtivá většina migrantů má podle českého ministerstva vnitra syrský původ, nepřichází ale přímo ze Sýrie, nýbrž z Turecka. Jde podle něj o celoevropský problém, do Rakouska například přicházejí tisíce lidí denně, přičemž je cílovou zemí, ne jen tranzitní.

V Rakousku migranti do konce letošního srpna podali přes 56 000 žádostí o azyl. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst skoro o 200 procent, uvedla agentura APA. Podle ní jde většinou o žádosti od lidí, kteří nemají na azyl v Rakousku nárok. Nejčastěji jde o obyvatele Indie, Pákistánu, Maroka a Tuniska.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!