Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ukrajina posiluje své pozice u Lymanu, hlasování o referendech je u konce

Ukrajinští vojáci u tanku v Doněcké oblasti (12. srpna 2022). foto: Reuters

Ukrajinské síly posilují své pozice u Lymanu v Doněcké oblasti, v okolí města pokračují prudké boje. Ve zprávě k situaci na bojišti to ve středu ráno uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ruským jednotkám hrozí odstřižení od zásobování. Všechny čtyři oblasti, v nichž proběhlo hlasování o připojení k Rusku, uvedly, že jsou sečtené hlasovací lístky. Výsledek je jednoznačný.
  10:07aktualizováno  14:10

Podle britské vojenské rozvědky ukrajinské jednotky pomalu postupují nejméně na dvou osách východně od řek Oskil a Siverskyj (Severní) Doněc v Charkovské oblasti, zatímco Rusko na východě Ukrajiny posiluje obranu.

Ukrajinská armáda se podle ruských zdrojů ISW blíží úplnému odstřižení ruských sil od zásobování u Lymanu a snaží se ruské jednotky obklíčit. V předchozích dvou dnech kyjevské síly převzaly kontrolu nad několika vesnicemi severně a severozápadně od Lymanu.

Ruské ministerstvo obrany ve středu naopak uvedlo, že ukrajinská ofenziva u Lymanu selhala. Ukrajinská armáda v důsledku toho přišla o více než 70 vojáků, čtyři tanky a devět dalších vojenských vozidel. Tvrzení stran zapojených v konfliktu však nelze nezávisle ověřit.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února a na východě a severovýchodě země dobylo téměř celou Luhanskou oblast a části Charkovské a Doněcké oblasti. Ukrajina od začátku září v regionu zahájila protiofenzivu, při které výrazně postoupila zejména v Charkovské oblasti.

V posledních dnech ukrajinské síly ustanovily pozice na východním břehu Oskilu, uvádí ISW i Londýn. Boje pokračují i na jihu Ukrajiny, v Chersonské oblasti, kde se společně s dalšími částmi ukrajinského území konala od minulého týdne hlasování, které Moskva označuje za referenda o připojení k Rusku.

Speciální vojenská operace, jak Moskva svou invazi na Ukrajinu oficiálně nazývá, musí pokračovat nejméně do doby, než ruské jednotky dobudou celou Doněckou oblast na východě Ukrajiny, uvedl ve středu Kreml.

Na části tohoto území je od roku 2014 proruská samozvaná Doněcká lidová republika (DNR). O zbytek území obě armády svádějí od začátku prudké boje, pozornost si získala například bitva o Mariupol na jihu oblasti, ale i pokusy ruské armády obsadit Bachmut nebo Kramatorsk na severu.

Rusko si dobytí Luhanské a Doněcké oblasti stanovilo jako jeden ze svých cílů už na začátku invaze. Dobytí Luhanské oblasti Moskva oznámila v létě, úplně celé území ale pod kontrolou nemá. Doněckou oblast ovládají její jednotky zhruba ze 60 procent, uvedla agentura Reuters.

Hlasy sečteny, separatisté požádali o připojení

Podle agentury Reuters hovoří konečné výsledky referend pro jednoznačné připojení oblastí k Rusku. Všechny čtyři oblasti, v nichž hlasování proběhlo, uvedly, že jsou sečtené všechny hlasovací lístky.

Luhanské úřady uvedly, že 98,4 % tamních lidí hlasovalo pro připojení k Rusku. V Záporoží bylo pro připojení 93,1 % lidí. V Chersonu bylo pro připojení více než 87 % hlasů. Denis Pušilin, šéf samozvané Doněcké lidové republiky, uvedl, že v jeho regionu souhlasilo s připojením 99,2 % účastníků.

Později odpoledne vůdce samozvané Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik a šéf Ruskem dosazené Chersonské oblastní správy Volodymyr Saldo oficiálně požádali ruského prezidenta Vladimira Putina o připojení k Rusku.

V reakci na hlasování na Moskvou okupovaných ukrajinských územích prohlásil v nočním projevu prezident Volodymyr Zelenskyj, že Ukrajina bude bránit své lidi, kteří žijí na Ruskem okupovaném území. Referenda označil za „frašku“ a „imitaci“.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell tato referenda označil za nezákonná a za celou EU je odsoudil. „EU odsuzuje pořádání nezákonných referend a jejich zfalšovaný výsledek. Jde o další porušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti uprostřed systematického porušování lidských práv. Chválíme odvahu Ukrajinců, kteří se nadále staví proti ruské invazi a vzdorují jí,“ napsal na svém Twitteru.

Autoři: ,