Arcibiskup Graubner při národní pouti ve Staré Boleslavi: Mějme odvahu říkat Bohu ano

Arcibiskup Graubner při národní pouti ve Staré Boleslavi: Mějme odvahu říkat Bohu ano
28. září 2022 Události Autor: Anežka Hlávková

Národní svatováclavská pouť dnes probíhá ve Staré Boleslavi – na nejstarším českém poutním místě spjatém s tradicí úcty ke knížeti a mučedníkovi i s mariánským kultem. Duchovní program začal ranní modlitbou v bazilice svatého Václava, poutní bohoslužbě na Mariánském náměstí předsedal od 10 hodin pražský arcibiskup Jan Graubner v přímém televizním přenosu. 

„Svatý Václav byl člověk, který dovedl žít s Bohem. Jistě v modlitbě a také v tom, jak přijímal Boží slovo. Takže o Božím slově je potřeba nejenom mluvit, studovat je, rozjímat o něm, ale je třeba ho také uvádět do života. A já myslím, že na svatém Václavu to vidíme. Jeho moudrost je moudrost Boží. A chceme-li se dnes ptát, jak se dostaneme ze šlamastiky, ve které jsme dnes nejen v naší zemi, ale i v Evropě a v jistém smyslu i celosvětově, tak je potřeba se podle vzoru těchto velkých a moudrých světců otevřít Božímu slovu a mít odvahu říkat Bohu ano a nechat jej působit v našem životě. Protože co není v naší moci, může být v moci Boží. Ale my se nesmíme snažit Pána Boha znásilnit a přinutit k tomu, aby splnil naše přání, naopak je třeba, abychom měli odvahu zřeknout se našich představ a přijmout představy Boží. Pak bude dělat veliké věci i v životě našem i v dnešním světě,“ řekl na dotaz Proglasu po aktuálnosti odkazu svatého Václava pražský arcibiskup Jan Graubner.

Při poutní mši koncelebrovali i jeho předchůdce, kardinál Dominik Duka, a apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. V závěru přijaly dvě osobnosti Arcidiecézní charity Praha papežské vyznamenání. Rytířem Řádu svatého Řehoře Velikého se stal ředitel Arcidiecézní charity Praha (ACHP) Jaroslav Němec, jeho zástupce Pavla Šimka pontifik ocenil záslužným vyznamenáním Pro Ecclesia et Pontifice (tzn. Pro církev a papeže). Zástupkyně ředitele ACHP Jarmila Lomozová dostala od arcibiskupa Jana Graubnera za službu Medaili biskupa Antonína Podlahy. 

Ke staroboleslavské slavnosti se odpoledne symbolicky připojili krajané a poutníci v Římě. U oltáře Katedry svatého Petra ve Vatikánu předsedal bohoslužbě litoměřický biskup Jan Baxant. Liturgii hudebně doprovodili Kühnův smíšený sbor a Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Janem Zástěrou. Následovala modlitba u svatováclavského oltáře na pravé straně příčné lodi baziliky. Do svatováclavských oslav se promítá i předsednictví České republiky v Radě EU. Zítra se v jeho rámci koná v Lateránské bazilice v Římě slavnostní večer s uvedením Zástěrova oratoria Nádech vděčnosti k 1100. výročí mučednické smrti svaté Ludmily. V hlavní roli má vystoupit sedmadevadesátiletá pěvkyně Soňa Červená. Vedle českého velvyslance u Svatého stolce Václava Kolaji se v zastoupení premiéra zúčastní ministr kultury Martin Baxa a za Českou biskupskou konferenci Jan Baxant.  

Dnes dopoledne se čeští poutníci setkali s papežem Františkem při generální audienci, skláři z Kunratic u Cvikova mu přivezli darem křišťálovou svatováclavskou přilbici. Celé shromáždění pontifik nakonec požádal o modlitby za zemi, sužovanou už sedm měsíců ruskou agresí: „A ještě myšlenka ke zničené Ukrajině. Tolik trpí. Tento ubohý lid je krutě zkoušený. Dnes ráno jsem mluvil s kardinálem Krajewskim, který se vrátil z Ukrajiny, a vyprávěl mi hrozivé věci. Mysleme na Ukrajinu a na tento mučený národ.“

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony