Hlavní obsah

Konec debat. Ruští hokejisté z NHL v Praze hrát budou

Tomáš Hertl, jedna z hlavních hvězd týmu San Jose Sharks.

Reklama

aktualizováno •

Ruští hokejisté z týmů San Jose Sharks a Nashville Predators budou k utkání v Praze na naše území vpuštěni. Potvrdil to Seznam Zprávám poradce premiéra pro bezpečnost a náměstek ministra pro evropské záležitosti Tomáš Pojar.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Jedná se o soukromou akci, víza mají, takže z pohledu státu není důvod je nevpustit. Národní bezpečnost jejich přítomnost rozhodně neohrožuje. A to ani nezmiňuji, že kromě schengenských víz mají dlouhodobá pracovní víza americká a žijí v USA,“ uvedl Pojar, který koordinuje bezpečnostní politiku vlády napříč ministerstvy.

Podle informací Seznam Zpráv už také proběhl důležitý telefonát mezi českým Ministerstvem zahraničí a centrálou NHL.

Ještě před pár desítkami hodin, v pondělí, ale vypadala situace jinak a schylovalo se malému mezinárodnímu incidentu. „Stále platí, že ruským hráčům by neměla být udělena víza na území schengenského prostoru. Pokud budou mít již platná víza, tak by měli být vpuštěni, ale vzhledem k probíhajícím jednáním může dojít v této věci ještě ke změnám. Jde o byznysové rozhodnutí týmu NHL, jestli kvůli několika hráčům zruší celé zápasy,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Jedná se o soukromou akci, víza mají, takže z pohledu státu není důvod je nevpustit. Národní bezpečnost jejich přítomnost rozhodně neohrožuje. A to ani nezmiňuji, že kromě schengenských víz mají dlouhodobá pracovní víza americká a žijí v USA.
Tomáš Pojar

Ministerstvo zahraničí před dvěma týdny odeslalo dopis vedení NHL a upozornilo na to, že ruští hráči nejsou kvůli invazi na Ukrajinu v Praze vítáni. Odpůrci přítomnosti Rusů operovali tím, že to ohrožuje i národní bezpečnost země.

Jedním z hlavních iniciátorů odporu vůči účasti Rusů na utkání v Praze byla od začátku bývalá hokejová hvězda Dominik Hašek. Ten se nebál tvrdě apelovat na české úřady, aby je do země nepouštěly.

„Pozice naší země byla vysvětlena v dopise ministerstva vedení NHL. Znají náš postoj. Říkají, že mají víza, ale je pravděpodobné, že je nemají od nás, ale z jiné země schengenského prostoru. Pokud to tak udělali oklikou, byl by to vůči naší zemi podraz. Každý stát si rozhoduje o pravidlech. Jestli jsou dobrá nebo špatná, o tom můžeme diskutovat, ale prostě platí,“ řekl Hašek Seznam Zprávám.

Bývalý slavný brankář dlouhodobě zdůrazňuje, že nechce Rusy trestat, ale že slouží ruské propagandě a že účast hráčů na ledě i všech dalších sportovců je problém kdekoli na světě.

Z řad San Jose se aktuální dění týká útočníků Alexandra Barabanova a Jevgenije Svečnikova, z Nashville Jakova Trenina.

Generální manažer Sharks Mike Grier se Barabanova a Svečnikova zastal a řekl, že buď bude hrát kompletní tým, nebo nikdo. „Stojíme za nimi (ruskými hráči), jsme tým. NHL vše řeší. Doufám, že k ničemu nedojde, ale pokud ano, rozhodneme se jako celek,“ uvedl.

Za oba Rusy se postavili i čeští hráči Sharks Tomáš Hertl a Radim Šimek. „Nejsou součástí války,“ uvedli. „Situace je těžká. Ale není to chyba hráčů, neměli by být trestáni,“ zastal se ruských spoluhráčů Hertl pro server San Jose Hockey Now.

Americký reportér Sheng Peng ze zmíněného serveru, ptvrdil dnes ráno pro Seznam Zprávy že celý tým San Jose už má víza vyřízená. „Bill Daly (hlavní právní zástupce NHL) mi řekl, že všichni, kdo potřebují víza, už je mají. Týká se to i obou Rusů.“ Takže, jak řekl Lipavský, pokud mají platná víza, budou vpuštěni do země.

Také NHL v pondělí prostřednictvím promotéra akce potvrdila, že zápasy v Praze se odehrají podle plánu. „Zatímco světové události vyvolaly pochopitelnou nejistotu kolem mnoha sportovních soutěží, společnost Live Nation byla ujištěna a ráda by ujistila všechny české fanoušky, že zápasy NHL Global Series 2022 mezi týmy Nashville Predators a San Jose Sharks se odehrají podle plánu 7. a 8. října v pražské O2 areně,“ píše společnost Live nation ve zprávě pro média.

NHL tedy začne v O2 areně. Nashville ještě předtím 3. října sehraje exhibiční utkání se švýcarským týmem SC Bern, San Jose vyzve o den později německý Eisbären Berlín.

Rusové válku nekomentovali

Pokud je nám známo, ani jeden ze tří ruských hokejistů, kteří míří do Prahy, se nikdy k válce na Ukrajině nevyjádřil. Je to až na naprosté výjimky typický přístup většiny sportovců Ruska. Může za tím být například strach o perzekuci příbuzných v Rusku.

Všichni tři Rusové jsou dobří hokejisté, ale nijak mimořádně nevyčnívají. Jen 25letý rodák ze sibiřského Čeljabinsku Trenin se před časem proslavil, když v bitkařském souboji trefil na bradu o 17 cm vyššího kapitána Boston Bruins Zdena Cháru. Ten pak zůstal krátce otřesen.

Je velmi pravděpodobné, že ke změně stanoviska českých úřadů přispěla i snaha o nenarušení vztahů se strategickým partnerem USA. V Americe přistupují k ruským sportovcům jinak než v Evropě.

Aktualizace: Doplnili jsme oficiální prohlášení NHL

Reklama

Doporučované