Kdo sabotoval plynovody Nord Stream? Teorie her ukazuje na Rusko, vysvětluje expert

Začátek stavby původního plynovodu Nord Stream v Rusku. (9.4.2010)

Plynovody Nord Stream 1 a 2 jsou poškozeny. Co se mohlo stát?

Plynovody Nord Stream byly poškozeny úmyslně, prohlásila v úterý švédská premiérka Magdalena Anderssonová. Na sabotáž ukazují také záznamy švédských a dánských seismologů, z nichž vyplývá, že podvodní otřesy způsobily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy. Kdo by ale měl na diverzní akci zájem?

„První zprávy naznačují, že mohlo jít o cílený útok, respektive sabotáž. Ale pokud se to potvrdí, je jasné, že to není v ničím zájmu,“ reagoval na informace o poničení potrubí plynovodů Nord Stream americký ministr zahraničí Antony Blinken. Otázkou ale je, proč by někdo něco takového dělal, pokud by to nebylo v ničím zájmu.

Určité vysvětlení, komu by zničení potrubí Nord Stream 1 a 2, jež dopravuje po dně Baltského moře zemní plyn z Ruska do Německa, prospělo, nabídl hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. A využil k tomu jeden z nejefektivnějších nástrojů, který ekonomie má. Totiž teorii her.

Rusko vytváří tlak na západní voliče

„Před měsícem Nord Stream 1 uzavřela německá chyba v teorii her. Dnes Nord Stream 1 vybombilo to, že Rusko hraje podle teorie her. Hrou ,spálení mostů‘ si Rusko sváže ruce, že nemůže dodat plyn, ani kdyby chtělo podlehnout bojkotu,“ napsal Bartoň na Twitter. Jinak řečeno, Rusko by zničením plynovodů Nord Stream vystupňovalo tlak na Evropskou unii, aby polevila v protiruských sankcích, nebo je dokonce zrušila.

„Rusko ví, že nemá dlouhodobě co na prodej krom energií. Že by mohlo podlehnout tlaku bojkotu. Tak si možnost otevření kohoutů vybombením plynovodu zakáže,“ pokračoval Bartoň. Podle něho si je totiž Kreml dobře vědom, že v Evropské unii s přicházející zimou narůstají obavy lidí z toho, že se ocitnou bez tepla nebo že kvůli krachujícím firmám v důsledku drahých energií začnou přicházet o práci.

Na tahu je EU

„Teď je na herněteoretickém tahu EU. Musí udělat stejné ultimátum a zapomenout, že jsou i (zatím) nevybombené alternativní cesty. ,Fajn, vybombili jste si plynovod, tak teď už ani nemá smysl, abyste chtěli zrušení bojkotu výměnou za vaše dodávky plynu,‘“ vysvětluje Bartoň. Zároveň odpovídá na otázku, jak mají západní politici takovou taktiku vysvětlit svým voličům. „Nezbývá než – samozřejmě diplomatičtěji – hrát stejnou hru. ,Koukejte, ruský plyn k nám sem nedorazí, ani kdybychom zrušili bojkot, jak po nás chcete. Teď už fakt nezbývá než ho brát z celého světa,‘“ uzavřel Petr Bartoň.

Podle něho ale v celé ruské hře může existovat ještě jeden cíl, který je ale relevantní směrem k ruskému obyvatelstvu a potenciální opozici vůči Vladimiru Putinovi. „Zničením plynovodů totiž Putin může opozici vůči své osobě oslabit. Pokud by se totiž našel někdo, kdo by Putina chtěl svrhnout, nedokázal by hned obnovit dodávky plynu do Evropy, protože by neměl jak. Oprava plynovodů Nord Stream potrvá možná dva roky i více, a tak slábnou argumenty pro nahrazení Putina někým jiným,“ řekl Bartoň CNN Prima NEWS.

A co když se zruší sankce?

Hlavní ekonom skupiny Natland rovněž upozornil na souvislosti případného zrušení sankcí proti Rusku v případě, že by Putin v Kremlu skutečně skončil. „Dokud sankce trvají, existuje silný důvod budovat alternativní infrastrukturu pro dodávky plynu z jiných zemí. Pokud by ale sankce byly zrušeny, ochota tímto směrem investovat by výrazně klesla. Čili paradoxně by případné odstranění Putina z Kremlu mohlo nakonec znamenat opětovné zesílení sázek na ruský plyn v evropském energetickém mixu,“ dodal Petr Bartoň.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ale není úplně vyloučeno, že by za poškozením plynovodů Nord Stream mohly stát Spojené státy. Kovanda v této souvislosti připomíná únorový výrok amerického prezidenta Joea Bidena týkající se spouštění plynovodu Nord Stream 2. „Biden tehdy při návštěvě německého kancléře Olafa Scholze v USA řekl, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, Spojené státy se postarají o to, aby Nord Streamem 2 plyn netekl,“ uvedl Kovanda pro CNN Prima NEWS. Biden varování zopakoval i přes námitku, že projekt obou potrubí Nord Stream je pod německou kontrolou.

Tagy: