Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ukrajinci téměř obklíčili město Lyman, Rusko hrozící debakl popírá

Ukrajinci téměř obklíčili město Lyman. foto: AP

Ukrajinské jednotky už téměř obklíčily okupované město Lyman v Doněcké oblasti. Vyplývá to z nové mapy zveřejněné americkým Institutem pro studium války (ISW). Zásobování Lymanu může procházet pouze úzkým koridorem přes obec Torske, která je již pod palbou ukrajinských sil. Ruské ministerstvo obrany hrozící obklíčení popírá, separatisté už ovšem přiznali problémy.
  8:26aktualizováno  13:53

Experti institutu poznamenávají, že ruští vojenští bloggeři předpovídají ruským silám v Lymanu bezprostřední porážku, protože ukrajinské jednotky jsou blízko k obklíčení města. Ozbrojené síly Ukrajiny bojují na předměstí Torskeho, které leží pouhých 12 kilometrů od Lymanu.

Pád lymanské „kapsy“ bude mít pravděpodobně velmi vážné důsledky pro ruské síly na severu Doněcké oblasti a na západě Luhanské oblasti, domnívají se američtí experti. Může umožnit ozbrojeným silám Ukrajiny začít ohrožovat ruské pozice na západní hranici Luhanské oblasti a v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku.

„Ruské ministerstvo obrany nemluvilo o posledních ruských ztrátách v oblasti Lymanu a nebylo připraveno na pád této části fronty, což pravděpodobně zhorší již tak nízkou morálku,“ píše ve zprávě ISW.

Podotýká přitom, že podobná situace se vyvinula před porážkou ruské armády v Charkovské oblasti, což vedlo k panice mezi ruskými vojáky v celém východním směru. „Následná nespokojenost v ruském nacionalistickém informačním prostoru pravděpodobně přiměla Kreml k nařízení částečné mobilizace,“ píší experti institutu.

Podle agentury TASS ruský resort obrany vehementně popřel, že by se ukrajinské armádě u Lymanu dařilo. Poslední její ofenzivu označilo za neúspěšnou a tvrdilo, že při ní padlo 70 ukrajinských vojáků.

Ze samozvané Doněcké lidové republiky už ovšem zní, že problémy jsou.„Situace v Lymanu je nadále dost napjatá a těžká. Ukrajinské jednotky pravidelně podnikají pokusy o útok. Nejde o ojedinělé pokusy. Samozřejmě chápeme, že tyto pokusy budou pokračovat, ale v tuto chvíli se je daří odrážet,“ prohlásil představitel separatistů Alexej Nikonorov, kterého ruská agentura TASS odznačila za kancléře šéfa Doněcké lidové republiky.

Ukrajinská armáda začala také osvobozovat Luhanskou oblast. V Chersonské oblasti na jihu země ukrajinská vojska kontrolují přepravu přes řeku Dněpr.

První z čerstvě zmobilizovaných Rusů se už ocitli v ukrajinském zajetí. „Ruské velení vrhlo na frontu nevycvičené a nebojeschopné zmobilizované vojáky,“ napsal Unian s odvoláním na vládní Centrum strategické komunikace a informační bezpečnosti.

Britské ministerstvo obrany ve čtvrtek upozornilo, že za sedm dní od chvíle, kdy prezident Vladimir Putin oznámil „částečnou mobilizaci“, došlo ke značnému exodu Rusů, kteří se snažili vyhnout povolání do armády. „I když přesná čísla nejsou jasná, pravděpodobně překračuje velikost celkové invazní síly, kterou Rusko nasadilo v únoru 2022,“ uvedlo.

Mezi těmi, kteří se pokoušejí opustit Rusko, jsou nadměrně zastoupeni ti zámožnější a vzdělanější. Exodus a mobilizace podle Londýna budou pravděpodobně mít stále významnější dopad na ruskou ekonomiku kvůli snížené dostupnosti pracovní síly a zrychlenému „odlivu mozků“.

Úřady v ruském Novosibirsku podle listu Kommersant hlásí pokus o podpálení další vojenské správy, a to vhozením dvou zápalných lahví. Požár byl uhašen, policie podezřelého zadržela. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se po celém Rusku staly desítky podobných incidentů, upozornila ruská redakce BBC. Případy žhářství se však množí po vyhlášení částečné mobilizace, dodal Kommersant.

Ukrajinský generální štáb v ranní svodce uvedl, že ruské úřady na Krymu mobilizují především krymské Tatary a odesílají je na frontu do míst, kde zuří nejtvrdší boje. Ze Sevastopolu tak byly 27. září do Chersonské oblasti odeslány dvě tisícovky zmobilizovaných.

Ukrajinské velení odhadlo ruské ztráty od vypuknutí války před 218 dny na přibližně 58 580 vojáků, 2 325 tanků, 4 909 obrněných vozidel, 1 385 děl, 262 letadel, 224 vrtulníků a 995 dronů. Tvrzení znepřátelených stran o ztrátách způsobených nepříteli však nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Luhanská a Doněcká oblast jsou hlavní částí Doněcké uhelné pánve neboli Donbasu (Doněckij bassejn), což je rozsáhlý těžební a průmyslový region na východní Ukrajině. Jsou oficiálně ukrajinskými správními celky.

Proruští separatisté, kteří při střetech s ukrajinskou armádou a dobrovolnickými jednotkami měli skrytou podporu z Ruska, ale na jejich území vyhlásili už v roce 2014 samozvané republiky – Luhanskou lidovou republiku (LNR) a Doněckou lidovou republiku (DNR).

Putin ještě před invazí na Ukrajinu, která začala 24. února, uznal nezávislost těchto separatistických útvarů a poté zahájil invazi na Ukrajinu pod záminkou jejich „osvobození“, ochrany a podpory, útočit však Rusko začalo i v jiných částech Ukrajiny a hovořilo o „demilitarizaci a denacifikaci“ země. Moskva přitom uznala povstalecké republiky v hranicích stanovených jejich ústavami, což odpovídá celé ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti.

Před invazí separatisté ovládali asi polovinu území oblastí, Putin 4. července vyhlásil vítězství ruských sil v Luhanské oblasti. Učinil tak den poté, co se ukrajinská armáda stáhla z Lysyčansku, poslední zbývající bašty odporu v tomto regionu. Luhanská oblast má 26 684 kilometrů čtverečních a před válkou tam žily přes dva miliony lidí.

Autoři: ,