Hlavní obsah

Převaděče na Zlínsku zastavily varovné výstřely

Foto: Policie ČR

Zadržený převaděč poblíž přechodu Brumov-Bylnice.

Reklama

Poblíž hraničního přechodu Brumov-Bylnice na Zlínsku museli ve čtvrtek ráno policisté použít varovné výstřely, aby zastavili auto převážející 15 migrantů. Policie na Twitteru informovala, že převaděč byl po krátké honičce zadržen.

Článek

Na česko-slovenské hranici jsou od středeční půlnoci zavedeny dočasné kontroly kvůli vysokému počtu uprchlíků, kteří přes Českou republiku přecházejí do Německa a Rakouska.

Převaděč projel vysokou rychlostí kontrolním stanovištěm na hranicích. „Po krátkém pronásledování ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil z auta utéci,“ uvedli. Dodali, že muže dopadli policisté z pražské speciální pořádkové jednotky.

Reportáž z uzavřené hranice

Od půlnoci jsou obnovené kontroly na česko-slovenské hranici. Reportér Tomáš Svoboda byl u toho.

Policie zadržela od půlnoci, kdy začaly na hranicích se Slovenskem dočasné kontroly, přes 120 migrantů a sedm převaděčů. Radiožurnálu to před 08:00 řekl ředitel cizinecké policie Milan Majer. „Evidujeme také sedm převaděčů, kteří se snažili tyto migranty převézt,“ dodal.

O dočasném zavedení kontrol rozhodla vláda v pondělí večer. Na česko-slovenské hranici jsou policejní hlídky na 17 silničních, sedmi železničních a třech říčních přechodech.

Turisté se nemohou volně pohybovat po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici nebo střídavě na území obou sousedních zemí. Hrozí za to pokuty, na místě až do 5000 korun. Výjimku mají mít zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v pohraničí.

V první fázi podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly trvat deset dní, tedy do 8. října. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté vládní kabinet situaci vyhodnotí. Slovensko v úterý uvedlo, že rozhodnutí ČR respektuje. Ve středu ho ale slovenský premiér Eduard Heger kritizoval.

Podle Rakušana není zavedení kontrol silový krok vůči Slovensku, cílem je dát převaděčským skupinám najevo, že pro ně existuje překážka. Ministr to řekl na půlnočním briefingu v Hodoníně na hranici se Slovenskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované